Haberler

Rize'de Kumkuat Yetiştiriciliği Geliştiriliyor

Trabzon Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Tarafından Hazırlanan Bir Proje ile Türkiye'de Sadece Rize'de Üretilebilen Kumkuat Bitkisi Üretimi Yaygınlaştırılacak.

Trabzon Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan bir proje ile Türkiye'de sadece Rize'de üretilebilen kumkuat bitkisi üretimi yaygınlaştırılacak.

Konuyla ilgili Trabzon Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü’nden bir grup bugün Rize'ye gelerek bir takım çalışmalarda bulundu. Proje danışmanı Ayşe Özmen beraberinde Rize'ye gelen öğrenciler Ziraat Mühendisi Cevahir Topçu'ya ait fidan çiftliğinde kumkuat ekimi yaptılar. Proje ile ilgili bilgi veren Özmen, ülkemizde süs bitkisi olarak kullanılan kumkuatın meyvesinin fosfor ve potansiyum açısından çok zengin olduğunu belirterek, “İnsan sağlığı açısından son derece faydalı olan bu bitki ülkemizde sadece Rize'de üretilebilmektedir. Biz hazırladığımız proje ile Rize'de bu bitkinin üretimini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Anavatanı Çin olan bu bitki, çok değerli olduğu için Çin'de altın portakal olarak adlandırılmaktadır. Rize'ye 1930'lu yıllarda Batum'dan gelen bu bitkinin bir tek meyvesi Rusya'da 3 ila 6 dolar arasında satılmaktadır” dedi.

Ziraat Mühendisi Cevahir Topçu yaklaşık 70 yıldır Rize'de bu bitkiyi yetiştirdiklerini belirterek, “Bu bitki ilimize Batum'dan getirildi. Bizden önce babam Zekeriya Topçu tarafından ilk ekimi yapıldı ve bugünlere kadar geldi. Biz kumkuatı süs bitkisi olarak yetiştirip satıyoruz” diye konuştu.

KUMKUAT NEDİR Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat Çince’de altın portakal manasına gelir. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır. Anavatanının Çin olduğuna inanılır. Batı dünyası ile tanışması 19. yüzyıl ortalarında olmuştur. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır. Kumkuat, üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir Kumkuat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir. Rize’de Temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır. Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir.

(GF-ÖS-MU-Y) 10.04.2008 17:10 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title