Haberler

Protestoların çatışmalara dönüştüğü Kazakistan'la ilgili bomba iddia: Nursultan Nazarbayev öldü, ailesi Londra'ya kaçtı

Güncelleme:

Akaryakıta yapılan zam sonrası protestolarla kaosa sürüklenen Kazakistan'da hükümetin istifası da ülke genelindeki OHAL de çare olmadı. Çatışmaların alevlendiği ülkeyle ilgili bir iddia ise gündeme bomba gibi düştü. Kazakistan'ın ilk cumhurbaşkanı olan Nursultan Abişulı Nazarbayev'in öldüğü iddia edilirken, ailesinin de Dubai ve Londra'ya kaçtığı öne sürüldü. Öte yandan olayların ilk alevlendiği sıralarda protestocuların Nazarbayev'in heykelini halat bağlayarak yıkması büyük yankı uyandırmıştı.

Kerem Kırçuval'ın sunduğu, TV100'de yayımlanan Sağlı Sollu programında Sözcü yazarı Aytunç Erkin, gazeteci-yazar Metin Özkan, Star Gazetesi yazarı Resul Tosun ve Korkusuz Gazetesi yazarı Barış Yarkadaş yer aldı. Kazakistan'da yaşanan eylemleri değerlendiren konuklar, yaşanan kritik eylemleri masaya yatırdı.

Protestoların çatışmalara dönüştüğü Kazakistan'la ilgili bomba iddia: Nursultan Nazarbayev öldü, ailesi Londra'ya kaçtıGazeteci Barış Yarkadaş

"NAZARBAYEV İLE MEVCUT YÖNETİM ARASINDA ÇOK CİDDİ SÜRTÜŞMELER VARDI"

Korkusuz Gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, "İddiaya göre Kazakistan'dan yazan bir arkadaşımız, ' Kazakistan'da Nursultan Nazarbayev'in öldüğü iddia ediliyor. İddiaya göre, Kazakistan'da Nazarbayev ile mevcut yönetim arasında çok ciddi sürtüşmeler vardı. Bu son sokak gösterileri bunun yansımasıydı'" dedi.

"AİLESİ DUBAİ VE LONDRA'YA KAÇTI"

Gelen iddiaları canlı yayında aktarmaya devam eden Barış Yarkadaş, "İddiaya göre ailesinin de Dubai ve Londra'ya kaçtığına dair bir iddia var" ifadelerini kullandı.

Protestoların çatışmalara dönüştüğü Kazakistan'la ilgili bomba iddia: Nursultan Nazarbayev öldü, ailesi Londra'ya kaçtıKazakistan'ın ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev.

HEYKELİNİ HEDEF ALDILAR

Taldikorgan kentinde öfkeli protestocular, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in heykelini halat bağlayarak yıkmaya çalışmıştı. Basına da yansıyan görüntüler akıllara 2003'te Irak'ın işgali sonrasında Saddam Hüseyin'in heykelinin yıkıldığı anları getirmişti.

Protestoların çatışmalara dönüştüğü Kazakistan'la ilgili bomba iddia: Nursultan Nazarbayev öldü, ailesi Londra'ya kaçtı

NURSULTAN NAZARBAYEV KİMDİR?

Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olan Nursultan Abişulı Nazarbayev, 6 Temmuz 1940 tarihinde Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti Almatı yakınlarındaki kırsal bir kasaba olan Çemolgan'da doğdu. II. Dünya Savaşı sonunda aile Çemolgan'a döndü ve Nazarbayev Rusça öğrenmeye başladı. Okuldaki başarıları nedeniyle Kaskelen'deki yatılı bir okula gönderildi.

Okuldan ayrıldıktan sonra Nazarbayev, Temirtau'daki Karağandı Çelik Fabrikası'nda devlet tarafından finanse edilen bir yıllık burs aldı. Yirmi yaşına geldiğinde, yüksek fırında "inanılmaz derecede ağır ve tehlikeli işler" yaparak nispeten iyi bir ücret kazanıyordu. Nazarbayev Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne 1962'de katıldı ve Genç Komünist Ligi'nin (Komsomol) önde gelen bir üyesi oldu.

"ULUSUN LİDERİ" UNVANINA SAHİPTİR

1972 yılında Karaganda Metalurji Kombinat Komünist Parti Komitesi sekreterliğine atandı ve dört yıl sonra Karaganda Bölgesel Parti Komitesi İkinci Sekreteri oldu. 1989 yılında Kazakistan Komünist Partisi Birinci Sekreteri seçildi ve Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası bağımsızlığını ilan eden Kazakistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca "Ulusun Lideri" (Elbaşı) unvanına sahiptir.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİLDİ

24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır. 2010'da Dünya Türkleri Asamblesi Genel Başkanı Ermentay Sultanmurat'ın yaptığı açıklama ile DTA tarafından Nursultan Nazarbayev Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Bürokrat olarak Nazarbayev, yasal meseleleri, lojistik sorunları ve endüstriyel anlaşmazlıkları ele alıp bireysel sorunları çözmek için işçilerle görüştü. Daha sonra "sermaye yatırımının merkezi tahsisi ve fonların dağıtımı" altyapısının zayıf olduğu, işçilerin moralsizleştirildiği, çok çalıştıkları ve merkezi olarak belirlenen hedeflerin gerçekçi olmadığı anlamına geldiğini yazdı; demir-çelik tesisinin sorunlarını bir bütün olarak Sovyetler Birliği için bir mikro kozmos olarak gördü.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Dünya

Nursultan Nazarbayev Barış Yarkadaş Kazakistan Zam Haberler

500

Yorumlar (6)

Demir Acer :

gebersin insallah dogrudur

48
35
yanıtYanıtla
Bozkurt :

Babanla karıştırdın herhalde..

yanıt5
yanıt3
apolat:

Kemir Acer zoruna giden dokunan birşey mi var müslüman bir ülkenin kurucusu, ilk cumhurbaşkanına bunları dedin hayırdır... var bir kuyruk acısı ama hayırlısı bakalım

yanıt3
yanıt3
Metin Yalcin:

Kazakistanı ülke olarak ayağa kaldıran adam Nursultan Nazarbayev'in değerini bilmeyen Kazak milleti kendini en az 50 yıl geri plana attı, çok yazık oldu ..

44
30
yanıtYanıtla
Demir Acer :

evet tabi tabi ermeni ordusunu davet etti kendi (geberdi diyorlar) ingiltereye topuk aynun abdulhamid gibi

yanıt28
yanıt41
Turgut Aydın:

24 saat dış güçler şöyle böyle denir ülkeden kaçanlar hep avrupa ülkelerine arablara kaçan yok ne hikmetseee

29
6
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title