Haberler

Lozan Antlaşması'nda gizli madde var mı? TBMM Başkanı Şentop son noktayı koydu

Güncelleme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Lozan Antlaşması'nda gizli maddeler bulunduğu ancak 2023'te sona ereceğine dair iddialara yanıt verdi. Süre meselesinin söz konusu olmadığını ve anlaşmada böyle bir şey olmadığını ifade eden Şentop, "Uluslararası anlaşmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir şey varsa anlaşma değildir; anlaşma metninden değildir zaten. Böyle bir şey yok" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'te basın mensuplarının Lozan Antlaşması'nın gizli maddeleri olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine, bunları ilk duyduğunda espri olarak algıladığını söyledi.

"SÜRE MESELESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Lozan Antlaşması'nın süreli veya 100 yıllık bir anlaşma olmadığını, birçok ülkenin taraf olduğu bir anlaşma olduğunu vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: "Süre meselesi söz konusu değil, anlaşmada böyle bir şey yok. Gizli madde meselesi de hukukçular açısından tuhaf karşılanacak bir durum. Çünkü, bir anlaşma yapıldığı zaman bu anlaşma, o imzalayan ülkelerin parlamentolarına gelir, orada onaylanır.

"ULUSLARARASI ANLAŞMALARDA GİZLİ HÜKÜM OLAMAZ"

Gizli olan bir hüküm nasıl parlamentoda onaylanacak, kim bakacak, değerlendirecek de onay verilecek? Uluslararası anlaşmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir şey varsa anlaşma değildir; anlaşma metninden değildir zaten. Böyle bir şey yok. Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan'ın da yok."

"BU GAYET LÜZUMSUZ BİR TARTIŞMA"

Mustafa Şentop, "Neden Lozan Antlaşması sık sık böyle tartışılıyor?" sorusuna karşılık, "Böyle eksantrik tarih yorumları yapanlar var; biraz dikkat çekici, sıra dışı... Ama bunun, özellikle hukukla ilgili bir olaysa söz konusu olan, hukuki realiteden kopmaması lazım. Bir uluslararası anlaşma, bu kadar çok ülkenin hükümetlerinin imzaladığı, meclislerine giden, oralarda görüşülen bir anlaşmanın gizli maddesi nasıl olabilir? Gizli madde olduğu iddia edilen şeyler varsa da bunlar anlaşma değildir, anlaşma hükmü olamaz. Bu gayet lüzumsuz bir tartışma." sözlerini sarf etti.

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Şentop Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (33)

Umit Cetin:

Lozan bir hezimettir Osmanlı'nın yokoluşudur

60
123
yanıtYanıtla
Mehmet Vatandaş:

Osmanlı sevr ile yok olmuştur. Lozan bir zaferdir Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Senin gibi hainlere rağmen...

yanıt65
yanıt28
Ali Fuat Alin:

abi meraktan soruyorum o beyinine neden üvey evlat gibi davranıyorsun oysa senin öz malın ara sıra çalıştır şunu

yanıt0
yanıt0
haksız mıyım:

gizli madde var o da şudur: 2023 ten itibaren anadoluda musluklardan petrol akacak, foseptik amaçlı açılan kuyulardan doğalgaz fışkıracak ama benzin yine de 20 lira doğalgaza ayda bin lira ödenecek:))

152
15
yanıtYanıtla
İsmail Doğan:

İş yerinde AKP'li arkadaşlara izlettim bu açıklamayı yinede inanmadılar.hala gizli madde var diyorlar ne yapsak inanırlar acaba.

134
13
yanıtYanıtla
Angino chere:

Sana tavsiyem; kendini hic yorma. Gercekleri onlarda biliyorlar ama tutucu yanlari agir basiyor. Selamlar

yanıt54
yanıt7
Nurullah Ak:

Lozanı bize zafer diye yutturamayacaksınız. Biz Osmanlı torunuyuz

51
91
yanıtYanıtla
Ali Fuat Alin:

pırıl pırıl cillop gibi bir beyin taşıyorsun aman sakın kulanıp yıpratma

yanıt0
yanıt0
Ali Yeğin:

Saltanatdan geliyorsan çok güzel,lakin değilsen aslanım seni gözle çağıran paşaya nereye bile diyemezsin

yanıt0
yanıt0
Mehmet Vatandaş:

Lozan'da gizli madde var demek geri zekalılıktır.

131
8
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title