Haberler

Sp'li Cevat Ayhan'dan Siyasi Kriz Değerlendirmesi

Saadet Partisi (Sp) Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan, Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Meclis Toplantı Yeter Sayısı İçin 367 Şartını Öne Süren Hukuk Anlayışı Nedeniyle AK Parti'nin Kapatılması İhtimalinin Daha Yüksek Olduğunu Söyledi.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde meclis toplantı yeter sayısı için 367 şartını öne süren hukuk anlayışı nedeniyle AK Parti'nin kapatılması ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

SP'nin il başkanları ve il müfettişleri toplantısı Sakarya'da başladı. Tunatan Tesisleri'nde Genel Başkan Yardımcıları Cevat Ayhan ve Lütfü Esengül'ün de hazır bulunduğu toplantıya, 81 ilin il başkanları ve müfettişleri katıldı. Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, laik-antilaik tartışmalarının ülkeye zarar verdiğini söyledi. Türkiye'deki laiklik anlayışının değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Ayhan, devletin tüm inanç sistemlerine eşit mesafede olması ve baskı uygulamamasını istedi. Ayhan, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Türkiye'de Müslümanların özgürlük sorunu olduğu yolundaki açıklamalarına destek vererek, 1999'da çıkarılan bir kanunla 12 yaşından küçük çocukların dini eğitim almasının yasaklandığını vurguladı. Partilerin laik ve dine daha yakın olarak nitelendirilmesinin tehlikeli olduğunu ve toplumu kamplara ayırdığını kaydeden Ayhan, "Türkiye'de yaşanan gerilim, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın adım atmasıyla çözülür. Deniz Baykal, bunu gösterecek, anlayışa ve siyasi birikime sahiptir. 1974'teki CHP-MSP koalisyonu, Türkiye'de şu anda yaşanan siyasi gerilimin çözülebileceğinin göstergesidir" diye konuştu.

Partilerin kapatılmasına taraftar olmadıklarını kaydeden Cevat Ayhan, "Geçmişte birçok kez parti kapatıldı. Ancak çözüm olmadı. Partilerin kapatılmasının zorlaştırılması için Venedik Kriterleri'nin kabul edilmesi gerekiyor" diye konuştu. Ayhan, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde meclis toplantı yeter sayısı için 367 şartı arandı. Bu hukuki değildi. Böyle bir kararın alınmış olmasından dolayı, AK Parti'nin kapatılma ihtimali yüksek" dedi. Ayhan, AK Parti'nin kapatılmasından sonra kendi çizgilerine uyan milletvekillerine kapılarının açık olduğunu vurguladı.

(YK-İÇ-HE-BA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title