Haberler

Nijer'de eski isyancı lider, yönetime el koyan askeri cuntaya karşı hareket başlattı

Güncelleme:

Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koymasının ardından eski Touareg isyancı gruplarının lideri ve eski bakan Rhissa Ag Boula cuntaya karşı siyasi bir hareket başlattı. Askerlere seslenerek isyana son verme çağrısı yapan Boula, askeri cuntanın lideri Abdurrahmane Tchiani'nin de bir an önce tutuklanmasını istedi.

Bir dönem isyancı Touareg grupların liderliğini yapan aynı zamanda eski Turizm Bakanı da olan Boula, cunta hükümetini reddeden "Cumhuriyet için Direniş Konseyi (CRR)" isimli bir siyasi hareket başlattığını duyurdu. Halka saygılı askerlere isyana son verme çağrısı yapan Boula, cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin de tutuklanmasını talep etti.

"KENDİSİNE DUYULAN GÜVENE İHANET ETTİ"

Boula tarafından kamuoyuyla paylaşılan yazılı açıklamada, Nijer'in 26 Temmuz'da bir trajedinin kurbanı olduğu, ülkede toplumsal sorunlar ve terörle mücadelenin iyi gittiği bir dönemde cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin kişisel çıkarları uğruna kendisine duyulan güvene ihanet ettiği bildirildi. Cuntanın, arabuluculuk girişimlerini kategorik olarak reddettiğine, "kitleleri manipüle ettiğine ve Wagner olarak bilinen savaş suçlularını" ülkeye çağırdığına işaret edildi.

Nijer'de eski isyancı lider, yönetime el koyan askeri cuntaya karşı hareket başlattıRhissa Ag Boula.

"GENERAL TCHİANİ'Yİ DERHAL TUTUKLAYIN"

Bu noktada, CRR'nin, anayasal düzeni savunan ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un görevine dönmesi için mücadele edecek siyasi bir hareket olduğu kaydedildi. Açıklamada, "CRR, halka saygılı askerlere, bu isyana son verme ve General Tchiani'yi derhal tutuklamaları çağrısında bulunuyor." ifadesi kullanıldı.

"HAİN GİRİŞİMİ ENGELLEMEK İÇİN HER TÜRLÜ ARAÇ KULLANILACAK"

"CRR, halkın iradesini yok sayan sorumsuz askerlerin başlattığı bu hain girişimi engellemek için gereken her türlü aracı kullanacaktır." mesajı verilen açıklamada, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahale planının da desteklendiği vurgulandı.

Nijer'de eski isyancı lider, yönetime el koyan askeri cuntaya karşı hareket başlattı

SÜRE DOLDU AMA ASKERİ OPERASYON BAŞLATILMADI

Nijer'de 26 Temmuz'daki askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine sürenin dolmasıyla askeri operasyon başlatmadı.

HAVA SAHASI KAPATILDI

Sürenin dolmasına birkaç saat kala askeri cunta Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) tarafından yayımlanan bildiride, muhtemel bir saldırıya karşı Nijer hava sahasının ikinci emre kadar kapatıldığı duyuruldu. ECOWAS ülkeleri, Nijer'de yeni bir yol haritası belirlemek üzere 10 Ağustos'ta Nijerya'nın başkenti Abuja'da tekrar bir araya gelecek.

Nijer'de eski isyancı lider, yönetime el koyan askeri cuntaya karşı hareket başlattı

NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükumetinin başına geçmişti.

Kaynak: AA / Politika

Nijer Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (8)

hüseyin akgül:

dünya kaynıyor türkiye nin etrafı ateş çemberi ve bundan en çok ta türkiye etkileniyor her savaş mutlaka bize maddi olarak yansıyor

34
28
yanıtYanıtla
virtueslife:

bi kendini katma la.

yanıt0
yanıt0
Mehmet Erkek:

bu bizim ülkemizin güçsüzlüğünü gösterir madagaskarda kabileler arasında savaş çıksa yine türkiye ekonomisi etkileniyorsa burda problem yöneticilerdedir

yanıt0
yanıt0
Hayat:

Dunya nin ucra kosesinde savas ciksa hemen zamalara bahane ediyorsunuz.bak savaş olan ukrayna da bile eflasyon bizim 3 te 1 i kadar.iyi afrikada top atilsın bize zamlar yansisin.bahane aramayın biz bu hale niye düştuk sorusunun cevabı belli hemen başınızda zaten.

yanıt21
yanıt15
mesut:

Amerika ve Rusya nin planı tıkır tıkır işliyor. Avrupa yı bitirmek için son darbe Afrika'ya darbeleri yaptılar. Fransa artık Afrika da olmayacak. Kendileri macrona mektup gönderdi zaten:)) Afrika da artık daha çok Rus Türk işbirliğini göreceğiz. Hayırlı olsun

14
6
yanıtYanıtla
Bay Metin:

Bizdeki hain sözde aydınlar görün Fıransa nın Avrupalıların sahte sömürgeci demokrasi oyununu zavallı mazlum nijer halkına kendi çıkarları icin Yaptıkların bakın ey avrupa hayranları bu yalan sahte madeniyeti gözünüze sokun.....

7
5
yanıtYanıtla
virtueslife:

İslamın geldiği her ülkede kaos var cehalet var açlık var savaş var.

1
5
yanıtYanıtla
Adem44:

Adamlar Fransa'ya peşkeş çekilen yeraltı kaynakları için darbe yaptı ve ilk açıklams Fransa'ya altın ve uranyum satışı durdurulacak.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title