Haberler

Dokunulmazlıkar Başka Bahara

Meclis'in 26 Milletvekilinin Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılmasına İlişkin 76 Dosya Hakkındaki Görüşmeleri, 23. Dönem 2. Yasama Yılına Erteledi.

TBMM Adalet-Anayasa Karma Komisyonu, 26 milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 76 dosya hakkındaki görüşmeleri, 23. Dönem 2. yasama yılına erteledi. Dokunulmazlık dosyalarının ertelenme nedeninin ise, DTP'li 17 milletvekiline ait 51 dosyadan kaynaklandığı belirtildi.

DTP'li milletvekilleri hakkında düzenlenen fezlekelerde, "Suçu ve suçluyu övme, halkı şiddete teşvik etme" suçlarını düzenleyen ceza yasası maddelerinden yargılanmaları için dokunulmazlıkların kaldırılması isteniyor. İsnat edilen suçların Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında değerlendirilmesi halinde DTP'lilerin milletvekillikleri sürerken yargılanmaları mümkün olacak. Ancak dosyaların Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında değerlendirilmesi konusunda, komisyon üyeleri arasında görüş ayrılığı yaşandı. Sert tartışmaların ardından bu milletvekillerine ait dosyalar önümüzdeki yasama yılında görüşülmek üzere rafa kaldırıldı.

-DAĞLICA EKİBİ-

Adalet Anayasa Karma Komisyonu'nda, karar verilmesi için bekletilen dosyalar arasında, Hakkari'deki terör saldırısının ardından kayıp 8 askeri almak için Kuzey Irak'a giden DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik de bulunuyor.

TBMM'den dokunulmazlıklarının kaldırılması istemleri önümüzdeki yasama yılında sonuçlandırılacak 17 DTP'li milletvekili ile dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeleri içeren 51 dosyanın dağılımı şöyle:

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık (8)

DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman (2)

DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk (1)

DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna (3)

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk (4)

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak (1)

DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş (2)

DTP Van Milletvekili Özdal Üçer (4)

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan (3)

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır (3)

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan (1)

DTP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş (7)

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik (4)

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis (3)

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel (2)

DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici (2)

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız (1)

DTP'li milletvekillerinin yanı sıra 10 AKP'li milletvekili hakkında 23 dosya bulunurken MHP ve CHP'den de birer milletvekili hakkında dosya bulunuyor. Bu dosyaların dağılımı ile milletvekillerinin isimleri şöyle:

AKP İstanbul Milletvekili Necat Birinci (15)

AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar (1)

AKP Konya Milletvekili Abdullah Cetinkaya (1)

AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel (1)

AKP Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan (2)

AKP Artvin Milletvekili Ertekin Çolak (1)

AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun ile İstanbul Milletvekili İrdis Naim Şahin (1)

AKP Ağrı Milletvekilleri Fatma Salman Kotan ile Hanifi Alır (1)

MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan (1)

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya (1)

75 DOSYA DÖNEM SONUNA ERTELENMİŞTİ-

Karma Komisyon, daha önce de, 22. Dönemde de Mecliste olan milletvekilleriyle ilgili toplam 75 dosyayı dönem sonuna erteleme kararı almıştı. Komisyon, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu dosyalarla ilgili, 3 ayrı hazırlık komisyonunun verdiği "milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi" yönündeki raporları görüşerek benimsemişti. CHP, MHP ve DTP'nin muhalefet şerhi koyduğu dokunulmazlık dosyaları, AKP'lilerin oylarıyla dönem sonuna ertelenmişti

(ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title