Haberler
BBC

Afrika'nın mutlak monarşiyle yönetilen son ülkesi Eswatini'de parlamento seçimleri yapıldı

Güncelleme:

Eswatini'de yapılan parlamento seçimleri, iki yıl önceki demokrasi yanlısı gösterilerin ardından gerçekleşti. Muhalifler seçimleri mutlak monarşiyi meşrulaştırmak olarak değerlendirirken, Kral 3. Mswati halkı oy vermeye çağırdı. Seçimlerde milletvekillerinin sadece tavsiyede bulunma yetkisi olduğu belirtildi.

Afrika kıtasının mutlak monarşiyle yönetilen son ülkesi Esvatini’de halk, hiçbir adayın siyasi partilerin adayı olarak yarışamadığı parlamento seçimleri için sandık başına gitti.

Esvatini'de, iki yıl önce ölümlerle sonuçlanan demokrasi yanlısı gösterilerin ardından ilk kez seçim yapılıyor.

Muhalifler ise seçimleri, "mutlak monarşiyi meşrulaştırmak için yapılan bir gösteri" diye tanımlıyor.

Ancak Esvatini Kralı 3. Mswati, huzur ve istikrarın devamının garanti altına alınması için halkı oy vermeye çağırdı.

Yarım milyondan fazla kayıtlı seçmen, 59 üyeli parlamentonun alt kanadını belirleyecek.

Milletvekillerinin sadece tavsiyede bulunma yetkisi var ve daha önce Swaziland diye bilinen ülkede gerçek bir güçleri yok.

55 yaşındaki Kral 3. Mswati, 1986’da daha 18 yaşındayken tahta geçmişti. Başkent Mbane’den gelen haberlere göre oy verme işlemi sakin geçiyor.

Esvatini’de siyasi partiler 1973’ten bu yana yasaklı. Bu nedenle, her beş yılda yapılan parlamento seçimlerinde milletvekili olmak isteyenler, bağımsız yarışa giriyor.

Kraliyetin muhalifleri bastırdığı ve geleneksel kabile şeflerinin adayları belirlediği sistemde, seçimle göreve gelenler de sıklıkla monarşi yanlıları oluyor.

Kral kabineyi, başbakanı ve yargıçları atıyor, parlamentonun sunduğu kanunları onaylıyor. Aynı zamanda Swaziland kolluk güçlerinin başkomutanı.

Swaziland News Editörü Zweli Martin Dlamini, BBC’ye yaptığı açıklamada milletvekilleri için, “Seçilseler bile icracılardan hesap sorma yetkileri yok. Buna mutlak monarşi de dahil” dedi.

Kral 3. Mswati birçok kişi gibi Dlamini hakkında da soruşturma açılması talimatı vermişti.

Kralın lüks yaşamı

İki muhalif milletvekili, 2018’de demokratik yönetim istedikleri için hala gözaltında. Bir muhalif milletvekili de ülke dışına kaçtı.

2021’de öğrencilerin öncülüğünde polis şiddetine karşı başlayan gösteriler, daha sonra siyasi değişim çağrılarına dönüşmüştü. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda en az 46 kişi öldü.

Hükümet yetkilileri ise bu sayının doğru olmadığını açıklamış ve polisin sadece saldırılara yanıt verdiğini söylemişti.

Esvatini Kralı Kral 3. Mswati’nin çok eşli ve lüks yaşamı çok uzun süredir eleştiriliyor. Seçim sonuçlarının bu hafta sonu alınması bekleniyor.

BBC

Parlamento Demokrasi Afrika Politika Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title