Haberler

Pazarda Sarı Kart Dönemi

Bitkisel Üretimde Tarım Bakanlığı'nın "Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda" Çalışmaları Çerçevesinde Zonguldak'taki Pazar Yerlerinde Sarı Kart Uygulamasına Geçildi.

Bitkisel Üretimde Tarım Bakanlığı'nın "Tarladan sofraya güvenilir gıda" çalışmaları çerçevesinde Zonguldak'taki pazar yerlerinde sarı kart uygulamasına geçildi.

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesine bağlı Bakacakkadı Beldesi, Çaycuma ilçesinin Kayıkçılar Köyü ve Geriş Köyünde sebze üretimi ve pazarlamasını yapan 229 ürettici, alınan çeşitli numunelerde, sebzelerinde ilaç kalıntısının bulunmadığı, kayıtlı ve sağlıklı gıdalar ürettikleri için "kayıtlı sebze üreticisi" belgesi almaya hak kazandı.

İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi tarafından, çıktıkları pazarlarda ürünlerinin sağlıklı olduğunu ispatlayabilmeleri amacıyla çiftçilere üzerlerinde taşıyabilecekleri sarı renkte, "kayıtlı sebze üreticisi kartı" verildi. Bitki Koruma Şube Müdürü Osman Tutkun, "Bitkisel üretimde gıda güvenliğine yönelik insan ve çevre dostu yöntemlerin yaygınlaştırılması için çalışmalara tüm hızıyla devam ediyoruz. Program dahilinde uygulamaları süratle hayata geçirerek, bir an önce her yerde tarladan sofraya güvenilir gıda gitmesinin mücadelesini veriyoruz. İki yıl içerisinde kayıtlı sebze üreticisi belgesi alan 229 örtü altı sebze üreticisi, Zonguldak merkez, Çaycuma ilçesi, Kilimli Beldesi, Çatalağzı Beldesi, Filyos Beldesi, Gökçebey İlçesi, Devrek ilçesi ve Mengen ilçesinde sarı sebze üretici kartları ile birlikte müşterilerinin karşısına çıkıyorlar. Bu çiftçileri, yakalarına astıkları sarı kartlardan tanıyabilirsiniz. Ayrıca en güvenilir, sağlıklı ve kayıtlı sebze tüketmek isteyenler bu çiftçilerden alışverişini yapabilir. İşlerinin daha da arttığını ifad eden pazarcılar, gördükleri ilgiden de memnun olduklarını ifade ediyor" dedi.

Sarı Kart uygulaması için Tarım Müdürlüğü yetkililerine teşekkür eden çiftçiler de, "Kayıtlı, tarım müdürlüğü gözetiminde güvenilir, sağlıklı ürünleri pazara çıkarmamız nedeniyle, cep ve vicdan arasında sıkışmamıza gerek kalmıyor. Vicdanımız da rahat olduğu gibi harcadığımız emeğin ve masrafların karşılığını alabiliyoruz. İlk zamanlar bu sarı kartları takmak garip geldi ama zamanla alıştık. Kartın ne anlama geldiğini artık herkes biliyor ve bizi tercih ediyorlar" diye konuştular.

Müşteriler de daha önce pazar yerinde hiç görmedikleri kartlı satıcıları görünce şaşırdıklarını söyleyerek, "Biz kartlı satıcıları mağazalarda, reyonlarda görmeye alışıkız. Sarı kartı şimdi pazarcılar da kullanıyor. Başta hayli şaşırdık ama sonra kartın, kayıtlı, güvenilir, sağlıklı, hijyen gıdaları temsil ettiğini gördendik. Artık sarı kartı bulunan satıcıları tercih ediyoruz" dediler.

(SD-AK)

15.07.2007 14:31 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title