Haberler

Pazar Esnafının Kar Yağışı Bekleyişi Sürüyor

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesindeki pazar esnafı, yetersiz yağışlar ve sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde olması sebebi ile ürün fiyatlarında yaşanabilecek artıştan endişe ediyor.

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesindeki pazar esnafı, yetersiz yağışlar ve sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde olması sebebi ile ürün fiyatlarında yaşanabilecek artıştan endişe ediyor.

Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışın olmaması ve mevsim normalleri üzerindeki hava sıcaklıkları, bütün gelirlerini tarım ürünlerine bağlayan pazar esnafını da kaygılandırıyor. Bu durumun uzun süre devam etmesi halinde önümüzdeki yıldan beklenen ürün miktarını azaltacağını belirten Perşembe Pazarı esnaflarından Yasin Bulut, özellikle karın yağmamasının kendileri için de büyük sıkıntı olduğunu anlattı. Bulut, "Toprağı asıl besleyen yağmur değil, kardır. Toprak kar suyunu muhafaza edip ağır ağır tüketir, daha çok verim verir. Ürünü 3 kilo vereceğine 4 kilo verir. Ama kar yağmazsa aynı şekilde olmaz, 4 kilo veren topraktan 2 kilo alırsın, bu durum da müşteriye yansır. Sonuçta 2 liralık mal 4 lira olur, pahalanır. Mevsiminde olan meyveler bol çıkarsa tabi ki ucuz oluyor, ama mevsim değişikliği olunca ağaçlar erken uyanırsa, seneye meyve pahalı olur" şeklinde konuştu.

"Havaların bu kadar ılıman gitmesi çiçekleri de uyandırır"

Odunpazarı kapalı Pazar esnaflarından Hakan Ayaz, beklenen kar yağışının gelmemesinin gelecek sene tezgahlara olumsuz yansıyacağını ifade ederken, "Havalara bakıyoruz hala kar yok. Bahar gibi böyle olunca narenciyeye ister istemez etkisi oluyor. Biz esnaf olarak havaların soğumasından yanayız. Soğuk olursa bizim satışlarımız daha çok artar. Bu sene kar yağmadığı için pazarlar da boş. Kar yağmaması, havaların bu kadar ılıman gitmesi çiçekleri de uyandırır. Çiçekler uyanırsa en ufak soğukta tekrar ölecekler. Bu durum fiyatlara ister istemez önümüzdeki yıl yansıyacak. Çiçek açacak, hava bir daha soğuyacak, çiçekler kuruyacak meyve için iyi olmayacak, fiyatlar bence yine yükselecek. Her türlü tüketiciye daha masraflı alışverişler olacak" ifadelerini kullandı.

1970'den bu yana pazarcılık yaptığını söyleyen kar yağışının gerçekleşmediğini ve bunun gelecek yıl rekolteye olumsuz yansıyacağını belirten Emin Özkaya, konu ile ilgili şunları kaydetti:

"Bu sene kış gelmedi. Lodos bu seneye göre daha çok oldu. Ağaçlarda filiz vermeye başladı, çiçek açmaya başladı. Bu demek oluyor ki narenciye ürünlerimiz seneye çok nadir olacak. Bu hayra alamet bir şey değil. Bahar havası var, açılan çiçekler ne olacak, soğuğu yiyince dökülecek, döküldüğü anda ağaçlar kısır kalacak, verim olmayacak. Verim şu an %80 ise seneye %30-%20 civarlarına kadar düşebilecek. Bazı kesimleri vurmayacak, bazı kesimler zaten yok oldu. % 20'ye kadar düşecek." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yasin Bulut Odunpazarı Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title