Haberler

    "Paris'te Bir Padişah, İstanbul'da Bir İmparatoriçe" sergisi açıldı

    Koşunyan, serginin eş küratörü, İSİS Yayınevi Kurucusu Sinan Kuneralp'in de Fransız İmparatoru 3. Napolyon'un eşi İmparatoriçe Eugenie'nin İstanbul seyahatini araştırdığını aktararak, "Sinan Kuneralp de 'NDS Lisesi'ndeki galeride Eugenie'nin İstanbul ziyaretiyle ilgili bir sergi düzenlenebilir mi?

    Koşunyan, serginin eş küratörü, İSİS Yayınevi Kurucusu Sinan Kuneralp'in de Fransız İmparatoru 3. Napolyon'un eşi İmparatoriçe Eugenie'nin İstanbul seyahatini araştırdığını aktararak, "Sinan Kuneralp de 'NDS Lisesi'ndeki galeride Eugenie'nin İstanbul ziyaretiyle ilgili bir sergi düzenlenebilir mi?' diye öneride bulundu. Sonrasında kendi aramızda konuştuğumuzda, bu iki bağımsız fikri, bir sergide birleştirebileceğimizi düşündük. Tesadüflere biraz bağlı olarak, birbirini tamamlayan iki fikirden bir sergi doğmuş oldu." dedi.

    Sergide 1800'lü yıllarda gerçekleşen iki ziyarete ilişkin çeşitli eserlerin görülebileceğini aktaran Koşunyan, şu bilgileri verdi: "Çok özel olan, o dönemin basınına yansıyan ziyaretin görüntülerini ziyaretçiler görebilir. Hem 2. Abdülaziz'in 1867'deki Paris ve Avrupa ziyaretinden bazı illüstrasyonlar yer alıyor. Sultan Abdülaziz'in ziyareti 1867 Nisanında Paris'te kapılarını açan 'Evrensel Sergi'ye de tesadüf ediyor.

    Dolayısıyla, Osmanlı'nın 'Evrensel Sergi Sarayı ve Parkı'nda nasıl yer aldığına dair epeyce görsel yer alıyor. Mesela bu sergide düzenlenen bir yarışmada 'oya' ile Osmanlı Devleti birincilik kazanıyor. Birtakım tahıl ürünleri sergileniyor. Yani Osmanlı'yı diğer ülkelerden ayırt edebilecek özellikler yansıtılıyor sergide."

    Aylin Koşunyan sergide Sultan'ın Avrupa gezilerine ilişkin yol haritasının da bulunduğunun altını çizerek, "İstanbul'dan yola çıktıktan sonra hangi güzergahı izleyerek bu seyahati gerçekleştirdiği haritada yer alıyor. Bu harita 1865 tarihli ve Fransız Milli Kütüphanesi'nden elektronik kopya olarak aldık. Demir ve deniz yollarını gösteriyor. Bu yolu izleyerek Sultan'ın güzergahını çizdik." ifadelerini kullandı.

    Avrupa'ya ve imparatorluk dışına seyahat eden ilk Osmanlı padişahı olan Sultan Abdülaziz'in seyahatlerine ile Eugenie'nin iade-i ziyaretine odaklanan sergi, 14 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

    Sergide yer alan tablo, gravür, fotoğraf, gazete kupürü ve arşiv belgeleri, dönemin iki başkenti Paris ve İstanbul'un ihtişamını keşfetmeye davet ediyor.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Sinan Kuneralp İstanbul Paris Magazin Haberler

    Bakmadan Geçme

    AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title