Haberler

Orhan Pamuk: Eski Türkiye'yi Özlüyorum

Güncelleme:

İtalyan la Repubblica gazetesine demeç veren Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, bazen Türkiye'nin sorunlarının konuşulmadığı eski, iyi günleri özlediğini söyledi.

Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk, İngiliz belgeselci Grant Gee'nin, "Masumiyet Müzesi" romanından esinlenerek hazırladığı "Innocence of Memories (Hatıraların Masumiyeti)" adlı filminin 7 ve 8 Haziran tarihlerinde İtalya'daki birçok sinemada gösterilecek olması münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

La Repubblica'nın Türkiye haberleri uzmanı ve muhabiri Marco Ansaldo'ya konuşan Pamuk'la yapılan mülakat, "Kayıp İstanbul, seni bir filmde buluyorum" başlığı ile okuyuculara sunuldu.

Orhan Pamuk, İstanbul ile özdeşleştirilmesinden gurur duyup duymadığına ilişkin bir soruya, "Başlangıçta, 35 yıl önce, 'İstanbul'un yazarı' olmayı planlamamıştım" diye yanıt verirken, böyle nitelenmeye başlamasının ise kendini keşfetmesini sağladığını dile getirdi.

Pamuk, "Belki de bu yüzden otobiyografi kitabımı 'İstanbul' diye adlandırdım" dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ SORUNLAR DÜZELECEK GİBİ GÖRÜNMÜYOR"

Kitaptan yola çıkarak kurulan ve İstanbul Çukurcuma'da 2012 yılında açılan Masumiyet Müzesi'nin gördüğü ilgiden memnun olduğunu ifade eden Orhan Pamuk, 4 yılın ardından müzenin şaşırtıcı bir şekilde kendi desteği ya da özel veya kamu fonları desteği olmadan, bağımsız bir şekilde ayakta durabildiğini, bundan memnuniyet ve gurur duyduğunu belirtti.

"Ancak siyasi kriz, ne yazık ki Türkiye'ye gelen turist sayısında azalmaya yol açtı ve sadece bu yıl için değil, gelecek için de endişeliyiz" diyerek sözlerini sürdüren Orhan Pamuk, "Çünkü Türkiye'deki siyasi sorunlar ve ülkenin bu sorunlarla gündeme gelmesi, ne yazık ki geçecek gibi görünmüyor" diye konuştu.

"GÜCÜN GİDEREK MERKEZİLEŞMESİNDEN DOLAYI ÖFKELİYİZ"

Röportajı gerçekleştiren muhabir Marco Ansaldo'nun, "İstanbul'da şu an korku dolu, istikrarsız ve rahatsız edici bir atmosfer solunuyor" sözlerine karşılık Pamuk, "Bugün gücün giderek merkezileşmesi ve ifade özgürlüğüne saygı duyulmamasından ötürü öfkeliyiz" dedi.

"TÜRKİYE'DE SON 15 YILDA DRAMATİK BİR DEĞİŞİM YAŞANDI

Orhan Pamuk, "Kitaplarınızda ülkeyi sıklıkla varoşvari olarak betimlediniz. Şimdi ise Türkiye'nin dünyanın merkezinde bulunduğunu düşünmüyor musunuz?" sorusuna, "Şehirlileşme ve hayatlarımızın dünya içinde önemli olmaması hissi bakımından Türkiye'de son 15 yılda dramatik bir değişim yaşandı. Ekonomik ve kentsel peyzaj konusunda da öyle. Bu değişim, yaşamımın ilk 50 yılında yaşadığımdan daha güçlü. Şimdi şunu söylüyorlar: Türkiye önemli" diye yanıt verdi.

"O GÜNLERİ ÖZLÜYORUM"

Muhabirin "Gerçekten öyle değil mi?" sorusuna karşılık ise ünlü yazar, herhangi bir öneme sahip olmanın iyi bir his yarattığını, bu havayı gazetelerden sıradan vatandaşlara kadar her yerde algıladığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun bedeli, dünyanın tüm sorunlarına sahip olmamızdır: göçmenlerden, sınırlarımız dahilinde 3 milyon Suriyeliyi konuk etmemize kadar, kısıtlı demokrasimizden ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar ve mahkemeler ile hakimlerin manipüle edilmesine, Avrupa ile olan garip ilişkimize kadar. Bazen, Türkiye'nin sorunlarının kimse tarafından umursanmadığı eski, güzel günleri özlüyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

La Repubblica Orhan Pamuk İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (4)

KORKMAZ:

SİZLERİN SAYESİNDE GÜZEL ÜLKEM BU HALE GELDİ BUNUN KARŞILĞINDA DA HİÇ BİR ÖZELLİĞİ OLMAYAN ROMANINIZA NOBEL VERİLDİ VE ÖDÜLLENDİRİLDİNİZ.

18
4
yanıtYanıtla
MEHMET MEHMET:

tabiki özler dolar 1 gece uçar kiralar dolarla markla ödenir, memur sürünür benzin 1 gecede 3 kez zamlanır şeker çay yanından da zamlarnır otoban köprü geçişleri imarbank zedeler engin civanlar gülay aslıtürkler halili bezmenler iski skandalı yazar kasalar havalarda uçardı o zamanlar NE KADAR ÖZLEM DOLU günlerdi o günler ÖZLEMEYEN ÇATLASIN :)

12
4
yanıtYanıtla
Pamuk OrhanMobil-IOS:

Dürüst davranmıyorsunuz. Haberin başlığı ile adamın söylediği aynı şey mi? Alayınızın derdi aynı..

2
10
yanıtYanıtla
antihain:

seni gidi vatan haini özlediğin o günler geri gelmeyecek hiç kafanı yorma

5
3
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title