Haberler

Organik Kıyafetlere İlgi Artıyor

Özellikle son yıllarda organik kıyafet giyme bilinci giderek yaygınlaşıyor.

Özellikle son yıllarda organik kıyafet giyme bilinci giderek yaygınlaşıyor. Köln ve çevresinin tanınmış modacılarından Olcay Krafft, 'Yeşil' (Grün) isimli koleksiyonu ile moda çevrelerinin ilgisini üzerine çekiyor.

ALMANYA'da organik ve insani koşullarda üretilmiş kıyafetler giyme bilinci, özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşıyor. Organik kıyafetler Küresel Organik Tekstil Standardı (GOTS) mührünü taşıyor. Bu mühür, kullanılan pamuğun en az yüzde 70'inin organik olduğunu ve kıyafetlerin, çalışanların hak ettikleri ücretleri aldığı, kötü muamele ve çocuk işçiliğinin yasak olduğu fabrikalarda üretildiği anlamına geliyor. Köln ve çevresinin tanınmış modacılarından Türk kökenli Olcay Krafft, organik tekstil ürünleri kullanarak oluşturduğu 'Yeşil' (Grün) isimli koleksiyonu ile moda çevrelerinin ilgisini üzerine çekiyor.

ZEHRİ VÜCUDUNUZDA TAŞIMAYIN

Doğa bilincini aşılamak için böyle bir konuyu yeni kreasyonunda işlediğini belirten Olcay Kraft, son günlerde organik kıyafetlere ilginini daha da arttığını belirterek şunları söyledi: 'Teknolojik ürünler ya da artıkları doğaya zarar vermektedir. Örneğin kıyafetleri oluşturan pamuğun daha çabuk ve daha çok olması için bu bitkiye zarar veren böcekleri öldürmek için kimyasal gübreler ve zehirler kullanılıyor. Bu zehir sadece pamuğa zarar veren canlıları öldürmekle kalmıyor pamuğun üzerinde de kalıyor. Pamuğu işleyen işçiler bile bu zehirden etkilenerek ölüyor. Pamuktan milyonlarca elbise üretiliyor ve ne kadar yıkanırsa yıkansın pamukla gelen bu zehir evimize kadar giriyor. Bedenimize dokunuyor hatta içimize çekiyoruz. Bu yüzden yeşil koleksiyonumu oluşturup insanlara, hayvanlara ve dünyaya kendi çapımda yardım etmek istedim.'

SORUN SADECE KİMYASAL DEĞİL

Almanya'ya yaklaşık 30 yıl önce gelen ve eğitimini tamamladıktan sonra bu ülkede tanınmış modacılar arasına girmeyi başaran Olcay Krafft, 'Organik giyim sektörünü'nü çocuk işçi çalıştıran, düşük ücret ödeyen ve kimyasal ürünlerle çalışan şirketlere karşılık, organik pamuk kullanılan ve çalışanların sömürülmediği bir sektör olarak nitelendirdi. Krafft, maliyeti ve fiyatı yüksek olan bu tür ürünlerin özellikle sağlığına önem veren, doğa bilinci taşıyan tüketiciler tarafından tercih edildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: 'Aslında zor oluyor çünkü konvansiyonel olarak üretilen kumaşlar dünyada maliyeti ucuz olan bölgelerde kalitesiz şekilde üretildiği için ve maliyeti ucuz olduğu için tüketiciler daha bu tür ürünlere daha fazla ilgi gösteriyor. O yüzden doğru işi yapmak isteyenler rekabet koşulları çerçevesinde fırsat bulamıyorlar. Bu kadar olumsuzluğa rağmen yine de organik kumaşlar üretmeye cesaret edenler oldu. Üretimi zor olduğu için bu ürünlerin fiyatları da diğerlerine oranla biraz yüksek oluyor.'

DOĞRU KIYAFET SEÇİMİ ÖNEMLİ

Çocukluğundan beri modaya ilgi duyan ve çok sayıda koleksiyon tasarlayan Olcay Krafft kadınlara ayrıca kıyafet ve makyaj seçimi konusunda yarılarda bulunmayı da ihmal etmedi. Köln'ün işlek bir caddesinde bir moda evi de bulunan Krafft kadınların daha şık ve çekici görünmeleri için doğru kıyafet seçimi önemli olduğunu vurgulayarak, 'Moda aslında herkesin kendi zevkidir. İnsan ne yakışıyorsa o kişinin modası odur yani modanın kesin çizgilerle anlatılmış bir tanımı yoktur. Almanların da iyi giyinenleri olduğu gibi kötü giyinenleri var, Türk bayanlarımızın da çok şık ve çekici giyinenleri olduğu gibi çok rüküş olanları da maalesef var. Herkese güzel giyinmek yakışır. İyi bir makyaj ve çeşitli aksesuarlar kıyafetimizi tamamlar. Bayanlar gündüz çok hafif gece ise daha belirgin makyajları tercih etmeliler' şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Almanya Kraft Köln Moda Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title