Haberler

Ordu Üretici Fındığını 2 Bin Rakımlı Yaylalarda Kurutuyor

Üretici fındığını 2 bin rakımlı yaylalarda kurutuyorORDU'da geçen ay başlayan fındık hasadı yüksek kesimlerde halen devam ederken, bazı üreticiler fındığını bin 400 ile 2 bin rakımlı yaylalara götürerek burada kurdukları harmanda kurutuyor.

Üretici fındığını 2 bin rakımlı yaylalarda kurutuyor

ORDU'da geçen ay başlayan fındık hasadı yüksek kesimlerde halen devam ederken, bazı üreticiler fındığını bin 400 ile 2 bin rakımlı yaylalara götürerek burada kurdukları harmanda kurutuyor.

Ordu'da geçen 8 Ağustos tarihinde başlayan fındık hasadı yüksek rakımlı köylerde halen sürüyor. Havanın zaman zaman yağmurlu gitmesi nedeniyle hasatta aksamalar meydana gelirken, bahçeden toplanarak harmana taşınan fındıkların kurutulmasında da sorun yaşanıyor. Bazı fındık üreticileri köylerde bahçelerinde topladığı fındığı bin 400 ile 2 bin rakımlı yaylalara götürerek burada güneşli havada kurutmaya çalışıyor.

Altınordu'ya bağlı Ortaköy'de bahçede topladığı fındığı bin 500 rakımlı Pangal Yaylası'na götüren, geçimini hayvancılık ve fındık üretimi yaparak sağlayan evli ve 13 çocuk babası Arif Çalkaya (70), fındığını yaylada güneşli ve rutubetsiz havada kurutmaya çalıştığını söyledi. Mevcut fındık fiyatlarının mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini de savunarak fiyata tepki gösteren Çalkaya, Fındığı toplayıp bahçeden harmana getirdik. Bunu satsan ne olur, borçlu, dertli adamız. 10 liraya bu fındığı nasıl verelim, çok düşük fiyat. Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) bekledik, serbest piyasadan da destek bekliyoruz. Bu şekilde almalarınada gerek yok dedi.

10 LİRA DÜŞÜK BİR FİYAT, NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

Tek geçim kaynağının hayvancılık ve fındık olduğunu, fındık fiyatlarının düşük olması nedeniyle bu sene kurban kesiminin azlığı nedeniyle kurbanlık hayvanlarını da satamadığını belirten Çalkaya, Fındığın maliyetini hesaplarsak ihaleyle yerlerini satmamız lazım. Bu şekilde giderse yerleri Araplaramı satacağız. 10 lira dediğin nedir. Fiyatı azımsımıyorum ama bizim arazimiz yamaç. Bahçeden yevmiye ile toplattık, atla, sırtımızda taşıdık. Köyden arabayla yaylaya harmana getirdik. Burada patoza verdik şimdide kurutuyoruz. Hep masraf, maliyeti nasıl kurtarsın bu fındık. 10 lira düşük bir fiyat, ne yapacağımızı bimiyoruz. Kurbanlık 5 büyükbaş hayvanım vardı onlarda elde kaldı. Fındıktan umudumuz vardı oda fiyat etmedi. Bu kadar nüfusu ben nasıl bakacağım şimdi kara kara onu düşünüyorum şeklinde konuştu.

FINDIKTA BEKLENEN REKOLTE YOK

Makine sahibi patozcu Osman Şener (51) ise, bu yıl fındık rekoltesinin beklendiği gibi iyi olmadığını ve sezonun iyi gitmediğini belirterek, Fındıkta problem var, beklenen rekolte yok. Fındık gözüküyor ama boş, yanık. Şehir merkezinden kilometrelerce yüksekliğe, buraya yaylalara geldim. Traktörün, patozun bana maliyeti 100 lira, bunu saatlik 160 liraya çalıştırıyoruz. 60 liraya bu çile çekilir mi Bizimkisi köylüye kamu hizmeti gibi oldu dedi.

TMO Giresun kalite fındığı 10.50 lira, levant kalite fındığı 10 liradan alırken, serbest piyasada ise fındık 9 liradan işlem görüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Altınordu Çalkaya Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title