Haberler

Oltu Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı'ndan Kredi Sitemi

Oltu Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayrettin Ay, 2 Yıldır Esnafa Yönelik Herhangi Bir Kredi Verememenin Ezikliğini Yaşadıklarını Belirterek Esnafın Tefecilerin Eline Düşebileceği Uyarısında Bulundu.

Oltu Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayrettin Ay, 2 yıldır esnafa yönelik herhangi bir kredi verememenin ezikliğini yaşadıklarını belirterek esnafın tefecilerin eline düşebileceği uyarısında bulundu.

Oltu Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayrettin Ay, Halk Bankası'na olan yaklaşık 1.5 milyon YTL'lik borcu 66 bin YTL'ye düşürmelerine rağmen esnafa kredi veremediklerini ifade ederek, "Adeta okyanusu geçip derede boğulduk. Zor durumdaki esnafımız tefecilerin eline mi düşsün? Lütfen artık yetkililer esnafın sesine kulak versin" diye konuştu.

Göreve geldiklerinden beri borç ödemekten başka bir iş yapamadıklarını vurgulayan Oltu Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayrettin Ay, yaptıkları girişimlerden bir netice alamayınca konuyu Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) kadar taşımak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Ay, "Lütfen esnafımıza sahip çıkalım, onları tefecilerin kucağına düşürmeyelim. Takipte 150-200 bin YTL'lik borcu olan kooperatiflerin kredileri açıkken bizim kredi veremememizin mantıklı hiçbir açıklaması yoktur" dedi.

Toplam 650 üyesi bulunan Oltu Esnaf Kefalet Kooperatifi'nin takibe düşmesine neden olan 1.5 milyon YTL'yi icra yoluyla ancak 2 yılda tahsil edebildiklerini belirten Başkan Ay, "Geriye kalan 66 bin YTL'yi de üyelerimiz ve kefillerinden peyderpey tahsil ediyoruz. Şu an esnafın durumu çok kötü. 2 yıldan beri kredi veremiyoruz. 2 yıl önce kredi takibimiz 1.5 milyon YTL idi. Bu parayı ödemek suretiyle 66 bin YTL'ye kadar düşürdük. 650 üyesi olan 40 bin nüfuslu bir ilçenin bu duruma düşmesi ve yine bu borcun kat be kat fazlası takipte borcu olan başka yerlerdeki kooperatifler kredi verebilirken bizim veremememiz utanç verici. Esnafımız çok mağdur. Yaptığımız girişimler sonuçsuz kaldı" şeklinde konuştu.

Esnafa yönelik kredilerin yeniden açılabilmesi için Esnaf Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu olarak kendi mallarını ipotek vermeyi ve kefil olmayı bile göze aldıklarını aktaran Ay, şunları söyledi: "BİMER'den gelen cevap yazısında Halk Bankası'yla bu konunun görüşülerek bir çözüme kavuşmasına yönelik bir girişimde bulunmamız istenmiş. Ancak bu konuda şu ana kadar yaptığımız girişimlerden olumlu bir netice alamadık. Bu konudan haberi olan Bölge Müdürümüze, Halk Bankası'na olan 66 bin YTL'lik borcumuzun taksitlendirme yapmak suretiyle yeniden yapılandırılmasını, kredilerin yeniden ve acilen açılması talebimizi ilettik." Halk Bankası ile yapılan görüşmelerde 66 bin YTL'lik borcun nakit yatırılmaması halinde kredilerin serbest bırakılmasının mümkün olmayacağı sonucuna ulaştıklarını dile getiren Oltu Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayrettin Ay, "Kredi faiz oranlarının oldukça düşük olmasına rağmen talep eden esnafımıza kredi veremediğimizden ötürü bizler de esnaf gibi mağdur durumdayız. Bankaya ödememiz gereken 66 bin YTL de zaten takipte olup icra yoluyla alınıyor. Maaşına haciz konulan kefilin maaşından ancak 4'te bir oranında kesinti yapılabiliyor ve bu da aylık 150-200 YTL'ye tekabül ediyor. Ana para yerinde dururken kredi sahibi veyahut kefilden alınan bu para da faize gidiyor" diye konuştu.

Başkan Hayrettin Ay, kredilerin yeniden açılması halinde esnafın ve tıkanan piyasaların bir nebze olsun nefes alacağını ve oldukça zor durumda olan ilçe ekonomisine bir hareket kazandırılacağını söyledi. Kooperatif aracılığıyla verilen kredilerin kesintisinin yüzde 1 gibi oldukça cüzi bir rakama tekabül ettiğini ve yıllık faiz oranının yüzde 13'lerde olduğunu kaydeden Ay, "3 veya 6 aylık dönemler halinde, yüzde 1 kesinti oranına sahip olan ve 2 yıla yayılan krediden yararlanmayı düşünen esnafımız, hemen her gün bize başvuruyor. Onlara yardımcı olamamanın ezikliğini yaşıyoruz. Soruyorum, esnafımız bu düşük krediden şimdi yararlanamayacak da başka ne zaman yararlanacak? Önümüzdeki günlerde bu hususta herhangi bir gelişme olmadığı takdirde Ankara'ya Başbakanlığa kadar gitmeyi düşünüyoruz" dedi.

Oltu Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayrettin Ay, "Meslek odalarının esnafın bu durumundan haberleri olmasına rağmen herhangi bir ses çıkarmaması anlaşılır gibi değil. Bu kuruluşlar ancak var olan üyeleriyle ayakta durur. Çıkmaza girmiş, iş yerini kapatıp kapatmamak arasında kalmış, borcunu dahi ödeyemeyen esnafla ilgili, bağlı oldukları bu meslek odalarının ne tür bir çaba içerisinde olduklarını merak ediyoruz. Bu dönemde bir uğraşın içerisine girmeyecek, üyelerinin sesine kulak vermeyecek meslek odalarının bu ekonomik çıkmazı görmemesini anlayamıyoruz" ifadelerini kullandı.

(DMA-İRT-GS-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title