Haberler

Nürnberg'de Azerbaycan Kurbanları Anıldı

Güncelleme:

Azeri Türkleri'ne yapılan soykırım, almanya'nın Nürnberg şehrinde anıldı.

31 Mart Ermenilerin Azeri Türklerine yaptığı soykırımı anma konferansında konuşan Azeri milletvekili, gazeteci yazar Ganira Paşayev ayakta alkışlandı.

Almanya'nın Nürnberg kentinde Nürnberg ve Çevresi Türk Toplumu tarafından 31 Mart Ermenilerin Azeri Türklerine yaptıkları Soykırımı anma günü ve konferansı düzenlendi. Konferansa Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Gazeteci Yazar Ganira Paşayeva konuşmacı olarak katıldı.

MİLLİ MARŞLAR OKUNDU

Etkinlik saygı duruşu ve Türk, Azeri ve Alman Milli marşlarının okunması ile başladı. Türk Toplumu adına Süleyman Akgün ile Azerbaycan Dostluk Derneği Başkanı Azad Rahim birer selamlama konuşması yaparak, İsviçre ve Fransa'nın soykırımı inkar edenlere hapis cezası vereceğini belirterek bunun Avrupa'nın bir yüzkarası olduğunu vurguladılar. Almanya'da yıllar boyunca 182 Türkün Naziler tarafından katledildiğine dikkat çektiler.

BÜYÜK ELÇİ ADINA KONUŞTU

Konferansta hazır bulunan Fikret Akhundov,Büyükelçi Parviz Shahbazov adına bir konuşma yaptı. Akhundov Azerbaycan'da da aynı saatlerde bir anma töreni düzenlendiğini anımsatarak, 'Hocalı katliamının 20.yılında tüm dünyaya sesleniyoruz biz hak istiyoruz ' dedi.

RAHMETLE ANIYORUZ

Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil ise, Ermenilerin yaptıkları katliamda toplam 613 Azeri vatandaşının hayatını kaybettiğine dikkat çekerek 'Düşmanca zihniyete karşıyız. Biz Türkiye olarak cinayetleri kınıyor ve hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz' şeklinde konuştu.

Türk Hava yolları Nürnberg Müdürü Dr. Osman Nuri Hasırcı da bu gibi programları önemsediklerini kaydetti. Hazer Tahsil Medeniyet Merkezi Başkanı Yaşar Musayev konuşmasında, 31 Mart tarihinin resmi bir gün olduğunu belirterek, 'Bize destek veren Türkiye'ye minnettarız' dedi.

DİLDE VE DİNDE İÇTE Vİ DIŞTA BERABERLİK

Türk Toplumu Sözcüsü Seyfettin Karagöl'ün idare ettiği Konferansa konuşmacı olarak katılan Milletvekili Gazeteci Yazar Ganira Paşayeva sözlerine 'Geleceğe kopuk bir şekilde gidilemez. Problemlerimizi iyi bilmemiz gerekir. Dilde, dinde içte ve dışta birlik olmalıyız' şeklinde başlayarak şunları söyledi:

MİLLİ BİLİNÇ VE DÜŞÜNCE İÇİNDE OLMALIYIZ

'Biz Dünyaya gerçekleri anlatamamanın cezasının çekiyoruz. İçte ve dışta dilde ve dinde birlik olmalıyız

Biz Türk ve Müslüman olduğumuz için cezalandırıldık. Ruslar sıcak denizlere inmek için bizi işgal etti .Türkiye ile karasal bağlarımızı koparttılar. Bizleri Coğrafi bölünmüşlüğümüze mahkum ettiler. Birlik ve beraberlik içinde çalışmalıyız.

Kıbrıs ve Azerbaycan sorunları tüm Türklerin sorunudur. Milli bilinç ve düşünce içinde olmalıyız. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Ermeniler kendi çıkarları için birlik içindeler. Gittikçede güçleniyorlar. Biz iki devlet bir milletiz. O halde neden güçlü olmayalım. Gün dayanışma günüdür.

Paşayeva sözlerini, 'Şimdi Nürnberg'de toplandık. İnşallah gelecekte Karabağ'da hep beraber toplanacağız ve esarete son vereceğiz ' şeklinde bitirirken, ayakta alkışlandı. Konferans sonunda Ganira Paşayeva'ya bir teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ganira Paşayeva Azerbaycan Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title