Haberler

Niksar Ayvaz Suyu Yüksek Arsenik Nedeniyle Toplatılıyor

Tokat'ın Niksar ilçesinde üretimi yapılan Niksar Ayvaz suyu hakkında, yüksek arsenik içermesi nedeniyle toplatılma kararı alındı.

Tokat'ın Niksar ilçesinde üretimi yapılan Niksar Ayvaz suyu hakkında, yüksek arsenik içermesi nedeniyle toplatılma kararı alındı.

Tokat Valiliği 21 Temmuz 2011 tarihinde Niksar Ayvaz suyu'nu şişeleyen, Mehmet Mısır'a ait Su ve Şişeleme A. Ş. hakkında gerekli şartları yerine getirmediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Devam eden süreçte, suda inceleme yapan Ankara Hıfzıssıhha Müdürlüğü ekipleri suda yüksek arsenik tespit ederek, ülke genelinde toplama ve imha kararı verdi. Litrede en fazla 10 mikrogram olması gereken arsenik oranının 150-160 seviyesinde bulunduğu belirlendi. Tokat kent merkezinde tüm satış noktalarını dolaşan ekipler, suları toplayarak Sağlık İl Müdürlüğü prefabrik binasında imhasına başladı. Ülke geneline daha önce dağıtımı yapılan suların da kullanılmaması istendi.

Aynı suyla ilgili olarak yüksek arsenik oranı nedeni ile 2002 yılnda da üretimin durdurulması kararı verilmiş, arsenik oranını düşüren filtre takılmasından sonra üretim yeniden başlamıştı. firmanın son dönemde tahlillere başka bir su örneği göndererek, filtre kullanmadan arsenikli su şişelediği belirlendi.

BELEDİYEYE DEVREDİLDİ

İşletmesi daha önce belediyede bulunan Niksar Ayvaz suyun fabrikası için belediye yeniden iade davası açmıştı. Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, "Bu sürecin ardından mahkeme tarafından fabrika, 29 temmuz 2011 tarihinde, Su ve Şişeleme A. Ş. firmasından alınarak, Niksar Belediyesi'ne verildi. Tahliye davası yargıtayca onaylanarak yürürlüğe girdiğinden icra müdürlüğü marifetiyle, fabrika Niksar Belediyesi tarafından teslim alınmıştır. Teslim alındığı tarihten itibaren herhangi bir üretim yapılmamış, üretime hazırlık çerçevesinde bakım, ruhsat işlemleri, etiket ve marka işlemleri sürdürülmektedir. Suda arsenik filtresi kullanılmamış. Biz arsenik değerini normal seviyeye çeken filtreleme işlemlerini yaparak, insanların sağlığına en ufak bir zarar söz konusu olmadan üretimi yeniden başlatalacağız" dedi.

YM, MT - Tokat

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title