Haberler

Niğde Üniversitesinde Kadınlar Günü Kutlandı

Niğde Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu tarafından “Kadın Olmak ve Gerçekler” konulu etkinlik düzenlendi.

Niğde Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu tarafından "Kadın Olmak ve Gerçekler" konulu etkinlik düzenlendi.

Niğde İli Kamu Hastaneleri Birliği, Niğde Devlet Hastanesi Uzm. Psikiyatristi Dr. Aydın Kurt'un konuşmacı olarak katıldığı programa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Yıldırım ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreter Doç. Dr. Ethem Akyol, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nalan Gördeles Beşer, Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tuncay Candan, Bor Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bilge Karatepe, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.

Program Saygı Duruşu'nda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

"İçinde yaşadığımız toplumun sorunlarına karşı farkındalık yaratmak, duyarlı ve bilinçli olmak gerekiyor" diyerek sözlerine başlayan Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hanife Özçelik; "Mesleğimizin yani hemşireliğin ve ebeliğin çoğunluğu kadınlar oluşturmaktadır. ve bizler kadının bütün hallerine tanıklık eden, şiddete uğramış kadınla sahada ve hastane ortamında karşılaşan bir grubuz. Ayrıca toplumu oluşturan her iki cinsiyetin eşit derecede yaşam ve temel haklara sahip olmasına inanıyoruz. Bunun ise ancak birlikte ilerleyerek ve gelişerek olacağını biliyoruz. Bugün bunu güçlü bir şekilde ortaya koymak istedik ve günün anlam ve önemine yönelik bu etkinliği düzenledik" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Hanife Özçelik konuşmasını, 2013 yılında kadına yönelik yapılan şiddet istatistikleri hakkında bilgi vererek sonlandırdı.

Program, Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu öğrencileri tarafından hazırlanan "Kadın Olmak Zor Mudur ?" sorusuna karşılık kadınların vermiş oldukları cevapları içeren sokak röportajının izlenmesiyle devam etti.

Şiddetin, insanın içindeki saldırganlık dürtüsünün davranışlar, sözler ve tutumlar vasıtasıyla yıkıcı bir biçimde nesnelere aktarılması olduğunu söyleyen Niğde Devlet Hastanesi Uzm. Psikiyatristi Dr. Aydın Kurt; "Bu nesne bazen bir ülke, bazen bir halk, bazen başka canlılar, bazen diğer bir kişi bir kadın bir çocuk hatta kişinin kendisi dahi olabilmektedir. Dünyada, ülkemizde ve toplumumuzda şiddet her an tüm vahşetiyle yaşanmaktadır. Ülkeler arasında savaşlar, bir çok ülkedeki iç savaş, soykırımlar, açlıktan ölen insanlar, nesli insanlar tarafından tüketilen hayvanlar,cinayetler, intiharlar, tecavüzler, siyasetçilerin kullandıkları dil: kısacası şiddet heryerde. Tehlikenin büyüklüğünü kavrayabilmek adına yılda 1,6 milyondan fazla sayıda insanın şiddet yüzünden hayatını kaybettiğini vurgulamak büyük bir önem taşıyor" dedi.

Dünya'da ve Türkiye'de şiddete uğrayan kadınlar hakkında genel bilgiler veren Dr. Aydın Kurt; "Aile içinde ve toplumun diğer kesimlerinde kadının yaşadığı şiddeti önlemek ya da ona müdahale edebilmek, ilk olarak onu ortaya çıkaran risk etmenlerini belirlemekle mümkündür. Burada duruma bütüncül bir şekilde yaklaşmak gerekir. İçinde yaşadığımız toplumdan tutunda, sosyo-ekonomik düzeyimiz, kültürümüz, dinimiz, refah seviyemiz, yetiştiğimiz aile ortamı, evlilik ilişkimizin kalitesi, kadın ve erkeklerin kişilik yapısına kadar bir çok etmen sıralamak mümkündür" dedi.

Kadına yönelik şiddeti doğuran ve pekiştiren olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılması amacıyla neler yapılması gerektiğine de değinen Kurt, mutlu ve huzurlu bir aile ortamı için, kadın ve erkeğin farklılıklarını bilmesi ve kabul etmesi, eşinin dilinden anlaması, karşısındakini yok saymaması ve saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Kurt konuşmasının sonunda; kadın-erkek farklılıklarını öğretmenin evlilik öncesi eğitimin zorunlu kılınmasının, etkili ve doğru iletişim kurma becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler verilmesinin, aile danışma merkezlerinin desteklenerek sayılarının arttırılmasının ve buralarda hizmet verebilecek kalifiye personelin yetiştirilmesinin, gelecekte bedenen ve ruhen sağlıklı bireyler yetiştirebilmek için annelik-babalık eğitimlerinin düzenlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Programda ayrıca Niğde Emniyet Müdürlüğü ve Niğde Barosu Uzmanlarının kadına yönelik şiddet ile ilgili bilgilendirmelerinin bulunduğu kamu spotu ile öğrenciler tarafından hazırlanan "Kadın Olmak" konulu skeç ve "Sessiz Çığlık" adlı kısa dans gösterisi izlendi.

Programın sonunda konferans konuşmacısı Uzm. Psikiyatrist Dr. Aydın Kurt'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Yıldırım tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Niğde Üniversitesi Mustafa Bayrak Zübeyde Hanım Aydın Kurt Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title