Haberler

Niğde Çiftçisi Her Yıl Olduğu Dibi Bu Yılda Zarar Ediyor

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, çiftçilerin her yıl olduğu gibi bu yılda zarar ettiğini dile getirdi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, çiftçilerin her yıl olduğu gibi bu yılda zarar ettiğini dile getirdi.

Gazeteciler ile sabah kahvaltısında bir araya gelen Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, kahvaltı öncesinde bir basın açıklamasında bulundu.

Yaptığı açıklamada Niğdeli çiftlerin her yıl olduğu gibi bu yılda zarar ettiklerini ve hasatların buruk geçtiğini söyledi. Başkan Veli Kenar açıklamasına şu şekilde devam etti;

"Niğde'miz ilk hasat olarak kiraz ile başladı ve hala devam etmektedir. Bununla birlikte buğday hasadımız başladı ve şu andan itibaren bazı bölgelerimizde bitti bazı bölgelerimizde devam etmekte. Önümüzdeki günlerde elma, fasulye ve patates hasatlarımız olacak. Bu saydığımız ürünler Niğde'mizin değerini ön olana çıkardığı ürünlerimiz. Ekonomik anlamda çok değerli ürünler. Kirazda fiyat anlamında her ne kadar güzel günler yaşasak ta bahar döneminde kiraz ağaçlarımızı soğuk vurduğu için bazı çiftçilerimizin bu fiyat konusundan yararlanamadığını görüyoruz. Kirazı kış vurduğu için çiftçilerimizde bu fiyatlardan kar etmiş görünmüyor" dedi.

Buğday hasadı çiftçileri çok üzdü

Buğday hasadındaki fiyatların düşük olması çiftçileri üzdü diyen Kenar, "Yine buğdayda hasat dönemindeyiz. Buğdayda Adana civarında 1 TL gibi bir rakam ile başladı. Fakat bizim bölgemize geldiğinde rakamın 80 kuruş ile 90 kuruş arasına düştüğünü görüyoruz. Bu da bizleri ve çiftçileri çok üzdü. Çünkü bizim Niğde kırsal alanda olan ve kuraklık olan bir bölgedeyiz. Adana gibi ya da Güney illeri gibi çok fazla yağış alan bölge değil. Sulama ile bu ürünleri üretiyorlar. Bu yüzden de masraflı oluyor ve fiyatının da düşük olması masraflarını karşılamıyor. İki üç yıldır hep aynı fiyatlarda gittiğini görünüyoruz. Hükumetimiz her ne kadar da genel fiyatı 99,4 kuruştan açıklasa da bu fiyatta gitmediğini görüyoruz. Çiftçilerimiz şuanda zarar ediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu zararları yetkililer görerek ve fiyatları daha düzeye çekerek düzelteceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Patateste de çiftçi zarar ediyor

Patates fiyatlarının geçen yıllardaki gibi düşük olduğunu belirten Veli Kenar, "Altunhisar bölgesinde yazlık patates hasadı başladı. Fiyat anlamında yine geçtiğimiz yıllar gibi bu yılında iyi bir yıl olmadığını görüyoruz. Çünkü yaklaşık 40 ile 50 kuruş arasında şuanda o bölgede kaliteli patatesler satılmakta. Patatesin maliyeti 60 ile 70 kuruş arasındaki olduğuna göre bu yılda çiftçilerimiz geçmiş yıllarda olduğu gibi zarar ettiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Don elmayı da vurdu

Bahar dönemindeki dondan dolayı elma üretiminde de sıkıntı yaşandığını söyleyen Başkan Kenar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dündarlı, Hacıbeyli ve Sazlıca gibi köy ve kasabalarımızda elmaların olmadığını gözlemliyoruz. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir dolu olayı, yağış olayı oldu. Ürünlerimizin para etmesi için çaba göstermeleri ümit ediyoruz. Yine fasulye de bölgemizde bu yıl geçtiğimiz yıllara göre 2 katı ekildi. Fasulye rekoltemizin iyi olacağını umut ediyoruz. Fiyat anlamında da tatmin edici olacağını düşünüyorum. İnşallah çiftçilerimizin bu konuda yüzleri gülecek diye düşünüyorum. Çiftçilerimiz her yıl olduğu gibi ekimlerden zarar ediyor ama şu ana kadar geldiğimiz nokta da kar ettiğimiz bir ürün göremiyorum ve şimdiden sonra da olmayacağını düşünüyorum. Yeni Tarım Bakanımız göreve başladı. Valimiz yöremize yeni geldi. Siyasiler ve bürokratlar el ele verirseler Niğde'mizin bu konudaki sorunları çözülür diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Niğde Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title