Haberler

Muğla'daki Tarımsal Projeler Masaya Yatırıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, Muğla genelindeki 11 Ziraat Odası Başkanı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Nurettin Öner'in ve Zabıta Daire Başkanı Şevket Gülen'in de hazır bulunduğu toplantıda tarımsal projeleri masaya yatırdılar. Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve oda binasında yapılan toplantıda tarım kesimine yapılacak destekler ve projeler tek tek ele alındı. Toplantıda, Marmaris yolu üzerindeki botanik bahçesi, meyvecilik ve fidan desteği, hayvancılık, silajlık yem bitkisi üretimi, patates ve trüf mantarı üretimleri konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ve Ziraat Odalarının bulunduğu ilçelerde yapılacak ve yapılan projelerin desteklenmesi kararı çıktı.

"AMACIMIZ TARIM SEKTÖRÜNE DESTEK VERMEK"

Toplantı ile ilgili bilgi veren Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, "Muğla'daki tüm Ziraat Odası Başkanları ile kendi yörelerindeki ve bizim projeleri masaya yatırdık. Biz Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak Muğla tarımına nasıl katkı verebiliriz bunu tartıştık. Bunun yanında pazarlama durumunda Zabıta Daire Başkanımız da toplantıya katıldı. Onlar da pazarlama konusunda hem kooperatif hem de hallerde yaşandıkları sorunlar ve çözümleri konusunda bilgi verildi. Biz ne Tarım Bakanlığına rakibiz, ne de İl Tarım Müdürlüğüne. Biz sadece kanunun bize verdiği yetki ve bütçe oranında tarım sektöründeki vatandaşlarımıza destek vermek istiyoruz" dedi.

BOTANİK PARK İÇİN GEKA'DAN 600 BİN TL DESTEK

Tufan konuşmasında Marmaris yolu üzerindeki botanik bahçesinin projesinin son aşamaya geldiğini belirterek, "Projelerimizden Köyceğiz'de yürüttüğümüz alım garantili süs bitkisi projesi var, Ula Göleti'nin etrafındaki yürüyüş ve bisiklet yolu projemiz uygulamaya başlandı. Marmaris yolu üzerindeki botanik parkı projemiz son aşamaya geldi. Burası için GEKA'dan 600 bin TL destem alarak orasının da yakında uygulaması yapılacak. Önümüzde yıl gerek meyvecilik, gerekse fidan desteği olacak. Yine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün yürüttüğü projelere destek oluyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüzün özellikle ilimizde önemli bir alternatif ürün olan patates tohumluğu konusunda projeleri vardı. İlimizin sıfır noktasından en yüksek noktasına kadar patates yetiştirilebiliyor. Türkiye ortalaması 4-4,5 ton iken, Fethiye bölgemizde yaklaşık 8, Milas bölgesinde ise yaklaşık 6,5-7 ton patates üretildiğini duyduk. Bunun üzerine yürütülen projeler vardı. Biz de patates tohumları alarak onların belirledikleri bölgelerde demonstrasyon çalışmaları yaparak onlara destek olmayla çalışıyoruz. Bu destekler önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek" dedi.

"HAYVANCILIĞI ÖNEMSİYORUZ"

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün projelerini de Büyükşehir olarak destek verdiklerini belirten Tufan, "Hayvancılığı çok önemsiyoruz. Hayvancılıkta önemli olan girdidir. Bununla ilgili biz yıllardan beri hep samanı biliriz ve silajlık mısırı biliriz. Halbuki bu konuda çok daha alternatif yem bitkileri var. Bunların da tohumluğunu yine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün projelerine destek olmak adına yürüttüğümüz bir proje. Bunları da yine bu tohumu alarak bu işi yapan çiftçilerimizi demonstrasyon adı altında bizim de kontrolümüz altında üretimleri yapılıyor. En önemlisi hiç susuz alanlarda da bu ürünler yetişebiliyor. Bu ürünlerin hem besini değeri yüksek, artı arıcılara da katkısı var. Çünkü bu yem bitkileri Mart-Nisan aylarında çiçek açıyor. Çam balı Muğla için çok önemli. Dünya çam balının yüzde 92'si Türkiye'de, yüzde 92'inin de yüzde 85'si de Muğla'da üretiliyor. Arıcılara da çok büyük katkısı var. Arının en zayıf olduğu dönemde bu bitkiler çiçek açıyor. Arılarımız da güçlü koloniler halinde bal sezonuna güçlü giriyor" dedi.

TRÜF MANTARI YETİŞTİRME ALANLARI ARANIYOR

Son yıllarda Muğla'da ekonomik değeri yüksek ürünlerden birisi olan Trüf Mantarı ile ilgili araştırma içine girdiklerini hatırlatan Tufan, "Üniversitemizde bu konuda çalışma yapan hocamız ve tüm dairemizdeki mühendis arkadaşlarımız toplantıya katıldı. Trüf mantarının önemini ve yetiştirme şartlarını, nerelerde yetişiyor ülkemizde nasıl yetişiyor ülkemizde nasıl yetişiyor, doğal olarak ülkemizde yetiştiğini biliyoruz. Yöre olarak da bölgemiz Trüf mantarı açısından çok önemli. Bununla ilgili önümüzdeki dönemde projelerimiz olacak. Sık sık ilçelerimize yaptığımı ziyaretlerde Trüf mantarını nerede yetiştirebiliriz diye alternatif yer düşünüyorum" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Nurettin Öner Salih Tufan Marmaris Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title