Haberler

Monti Hükümetine Berlusconi Engeli

İtalya'da eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin beklenmedik 'Güvenoyu manevrası' ülkeyi siyasi krize sürükledi.

İtalya'da eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin beklenmedik 'Güvenoyu manevrası' ülkeyi siyasi krize sürükledi.

İtalya'da ekonomik krize çözüm bulamadığı için istifa etmek zorunda kalan eski Başbakan Silvio Berlusconi, yerini alan Monti Hükümetine güvenoyu çelmesi taktı. Berlusconi'nin lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi (PDL), bugün İtalya Senatosu'nda yapılan güven oylamasında oy kullanmayarak, ülkeyi yeni bir krizin eşiğine getirdi.

Önceki gün, "Ülkede 1 milyon yeni işsiz var, borç artıyor, satın alma gücü çöktü, vergi yükü dayanılamaz seviyede. İnşaat ve otomobil sektörü çöktü. İtalya, bir yıl önce, ülkeme sevgimden dolayı görevi bıraktığımdan çok daha kötü durumda" diye açıklamada bulunup, siyasete dönüş sinyali veren Berlusconi, partisini Senato'da yapılan güven oylamasına dahil etmeyerek yaptığı gövde gösterisiyle de bu niyetini açıkça ortaya koydu.

PDL senatörleri güven oylaması sırasında salonda bulunup, oylamanın yapılması için gerekli çoğunluğun oluşmasını sağlamasına karşın, oy kullanmayarak, hükümete verdiği desteği çektiği mesajını verdi. Monti Hükümeti, oylamada 127 "evet", 17 "hayır" oyu ile güvenoyu sağlasa da siyasi krizin önüne geçemedi. Berlusconi'nin beklenmedik manevrasıyla oylamada şok yaşayan Başbakan Mario Monti, acilen olağanüstü Bakanlar Kurulu Toplantısı düzenledi.

Berlusconi'nin manevrası, muhalefetteki Demokratik Parti (PD) tarafından da "beklenmedik bir hareket" olarak yorumlandı. PD Genel Başkanı Pier Luigi Bersani, "Bu hareketin sadece bir oylamaya mı yönelik yoksa genel bir çekimserlik politikasının mı uzantısı olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu akşam grup liderleriyle durum değerlendirmesi yapacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Özgürlükçü Halk Partisi Silvio Berlusconi Mario Monti İtalya Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title