Haberler

Mevzuat Değişirse Hızlı Şekilde İran'a Gireriz"

Atasay Mücevherat Üst Yöneticisi (CEO) Atasay Kamer, takı tarafında İran'ın cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Mevzuatların değiştiğini, oturduğunu gördükten sonra hızlı bir şekilde İran'a gireriz" dedi.

Atasay Mücevherat Üst Yöneticisi (CEO) Atasay Kamer, takı tarafında İran'ın cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Mevzuatların değiştiğini, oturduğunu gördükten sonra hızlı bir şekilde İran'a gireriz" dedi.

Atasay'ın hedefleri ile sektörün performansına yönelik değerlendirmelerin paylaşıldığı toplantı Atasay Kamer ile Atasay İcra Kurulu Başkanı Salim Güneş'in katılımı ile gerçekleşti.

Kamer, burada yaptığı konuşmada, 2015'te perakendenin toplam cirosunun 663 milyar lira, bunun içindeki organize perakende cirosunun 217 milyar lira, toplam istihdamın ise 850 bin kişi olduğunu anımsattı.

Modern perakendenin cirosunun 65 milyar lira olduğunu aktaran Kamer, "Buradaki mağaza sayısı 3 bin 500, istihdam ise 120 bin kişi" dedi.

Kamer, Dünya Altın Konseyi ile de Beers Grubu verilerine göre dünyada 2014 yılında altın takı talebi 2 bin 461 ton olarak gerçekleşirken, mücevherin 81 milyar dolar değerinde talep gördüğünü belirterek, "Tüketici talebi ise 2015 yılının 3. çeyreğinde 22,8 ton olarak gerçekleşti ve yine 2014'ün aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 2'lik artış gözlendi" yorumunu yaptı.

Türkiye'de kuyumculuk sektöründe yaklaşık 4 bin üretici, 30 bin de satış noktası bulunduğu bilgisini veren Kamer, 2014'te takı üzerine 68 tonluk bir talep olduğunu dile getirdi.

Kamer, Türkiye'nin dünya kuyumculuk üretiminde ilk 5 arasında yer aldığını ifade etti.

- "Genel sepet ortalaması baz alındığında ortalama bin 727 liralık satış yaptık"

Kamer, 2014 yılında 298 milyon lira olan cirolarının belirsizliklere rağmen 2015'te yüzde 20 artarak 356 milyon liraya yükseldiğini belirterek, "Ciromuzun yüzde 66'sını altın, yüzde 34'ünü pırlanta satışları oluşturdu. Bu yıl ciroda 406 milyon liralık rakama ulaşma hedefindeyiz. Bu da 2015'le kıyasladığımızda yüzde 14'lük bir büyüme rakamına karşılık geliyor" dedi.

Alışveriş sepet ortalamaları hakkında bilgi veren Kamer, geçen yılın genel sepet ortalaması baz alındığında ortalama bin 727 liralık satış yaptıklarını, bunun içinde önemli günlere bakıldığında bin 879 lira ortalama ile yılbaşının satışlarda başı çektiğini, bunu bin 724 lira ile anneler günü, bin 560 lira ile de sevgililer günü satışlarının izlediğini söyledi.

Ortadoğu'nun mücevhere son 5 yılda çok büyük harcama yaptığını ve bu ülkelerin altın ve pırlanta tutkusunun hiç değişmediğini vurgulayan Kamer, "İngiltere'yi bir nevi Ortadoğu müşterisine ulaşmada köprü olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

Kamer, "İngiltere'de iyi harcama yapan Araplar var ve bunların önümüzdeki sene içerisinde Türkiye'ye kayacağından şüphem yok. Çünkü Türkiye cazibe merkezi haline geliyor" şeklinde konuştu.

İran pazarına yönelik değerlendirmede de bulunan Kamer, gümrük mevzuatının kendilerini zorlayacak düzeyde olduğunu, bunların halen değişmediğine dikkati çekti.

Yeni kapıların açıldığını bildiklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini anlatan Kamer, şunları söyledi:

"Zaten hedeflerimiz arasında İran da var ama önce gümrük mevzuatının değişmesi gerekiyor. Bunlar değiştiği zaman İran çok cazip olacak. İhracatımızın bir çoğu Dubai üzerinden gerçekleşiyor. Takı tarafında konuşmam gerekirse İran cazibe merkezi. Mevzuatların değiştiğini, oturduğunu gördükten sonra hızlı bir şekilde İran'a gireriz."

Doğuya gittikçe 22 ayar altının daha ön plana çıktığını, batı tarafında ise pırlantaya talebin fazla olduğunu belirten Kamer, erkeğe yönelik takı satışlarının geçen seneden bu yana yüzde 180 büyüdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Atasay Kamer Türkiye İran Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title