Haberler

Meşhur Fizme Ceviz Helvası" Geleceğe Taşınıyor

Ordulu baba oğul, yapımını dedelerinden öğrendikleri geleneksel cevizli helvayı gelecek kuşaklara aktararak yaşatmak için çabalıyor.

EYÜP ELEVÜLÜ - Ordulu baba oğul, yapımını dedelerinden öğrendikleri geleneksel cevizli helvayı gelecek kuşaklara aktararak yaşatmak için çabalıyor.

Kumru ilçesinde "Meşhur Fizme ceviz helvası" olarak bilinen helva çeşidi, çok zahmet gerektirdiği için az sayıda kişi tarafından üretiliyor.

Fizme Mahallesi'nde ikamet eden 60 yaşındaki Mehmet Karavelioğlu ile 38 yaşındaki oğlu Ali Karavelioğlu, bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.

Baba oğul, evlerinin yanında oluşturdukları imalat alanında yaptıkları ürünü, bayram, festival, şenlik, fuar gibi etkinlikler ve özel günlerde hem tanıtıyor hem de satışını yapıyor.

Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, bu geleneğin geleceğe taşınması amacıyla çalışma başlattı.

"Eskiden kalma tariflerle aynı sistemi devam ettiriyoruz"

Mehmet Karavelioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu işi yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Ailesinde kuşaktan kuşağa aktarılan cevizli helva yapma geleneğini oğluyla yaşattığını belirten Karavelioğlu, şöyle konuştu:

"Helvayı üzüm pekmezinden yapıyoruz. Kazanda kaynattığımız pekmezin su oranını tamamen çıkartıyoruz. Yumurtasını ve cevizini katıyoruz. Bu aşamalar köz ateşinde yapılıyor. Yaklaşık 4 saat ilk aşama sürüyor. İkinci kademe de 2 saat olmak üzere 6 ile 8 saat arasında kaynama süreci var. Tamamen doğal bir helva, eskiden kalma tariflerle aynı sistemi devam ettiriyoruz. Su oranını çıkarttığımız zaman helvanın dayanıklılığı artıyor. Böylelikle hava almadığı müddetçe en az bir yıl tüketilebiliyor."

"Türkiye ve dünya piyasasında tanıtmayı hedefliyoruz"

Ali Karavelioğlu da cevizli helva üretimini babasıyla sürdürdüklerini dile getirerek, "Dedemin dedesinden gelen ve babamla sürdürdüğümüz bir gelenek. Babamla ben 5. ve 6. kuşak olarak sürdürüyoruz. Biz de helvamızı yaşatmaya çalışıyoruz." dedi.

Doğal bir helva üretimini gerçekleştirdiklerini aktaran Karavelioğlu, "Helvamızı odun közünde pişiriyoruz. Tüp gibi farklı ısıtıcı yöntemlerini kullanmıyoruz. Zaten helvanın doğal olmasının nedeni de sadece odun ateşiyle pişmesidir." ifadelerini kullandı.

Helvanın tanıtımı için gayret sarf ettiklerini vurgulayan Karavelioğlu, "Güzel bir imalathane açmayı planlıyoruz. Bu helvayı Türkiye ve dünya piyasasında tanıtmayı hedefliyoruz. Benim de çocuklarım var. Helvanın yapım aşamasında onları da yanımıza alıyoruz. Onların da bunu bizden sonraki kuşaklara iletmesi için çalışıyoruz." diye konuştu.

Karavelioğlu, cevizli helvanın kilogram satış fiyatının 50 lira olduğunu sözlerine ekledi.

"Markalaştırmak istiyoruz"

Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak da Bakanlığın, bu topraklarda yaşayan insan kaynaklarının ürettiklerini, somut olmayan kültürel miras envanterinde topladığını anlattı.

Bu kapsamda, oluşturdukları komisyonla yörede üretilen değerleri yerinde incelediklerini belirten Toparlak, yapılan çalışmaları takip ederek ulusal envantere taşıdıklarını ifade etti.

Toparlak, bu eserlerin, UNESCO'ya kadar taşınabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu yörede yaşayan insanların hepsi atadan, dededen öğrenerek yüzyıllar önce bunları yapmışlar. Burada düğünde, davette, özel günlerinde sunmuşlar. Hatta bu işten ekmek kazanmışlar. Bizim için önemli olan bu değerlerin yeni kuşaklara aktarılması ve dünyaya tanıtılması, bu tatların dünyayla paylaşılması önemlidir. Turizm sadece görsellik değildir, aynı zamanda gurme, tattır. Onun için bunları çok önemsiyoruz. Dolayısıyla bu ürünleri dünyaya ve ülkemize tanıtmak, turizm değerlerimizin içine katıp markalaştırmak istiyoruz."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Fizme Kumru Ordu Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title