Haberler

Melek Yatırımcılar İstanbul'da Buluşacak

Avrupa Melek Yatırım Ağı'nın (EBAN) İstanbul'da gerçekleşecek 11.Kış Zirvesi kapsamında 20 ülkeden yaklaşık 200 melek yatırımcı İstanbul'da bir araya gelecek.

Avrupa Melek Yatırım Ağı'nın (EBAN) İstanbul'da gerçekleşecek 11. Kış Zirvesi kapsamında 20 ülkeden yaklaşık 200 melek yatırımcı İstanbul'da bir araya gelecek.

İstanbul Ticaret Üniversite'sinde yarın ve 18 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek zirve öncesinde EBAN İcra Kurulu Üyesi ve Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) Başkanı Baybars Altuntaş ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren basın toplantısı düzenledi. Baybars Altuntaş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin parlayan yıldız olduğunu belirterek,

"Çünkü Avrupa'da ciddi bir ekonomik kriz var. Dolayısıyla melek yatırımcılar ciddi yatırım yapmak istedikleri ve sağlam altyapıya sahip ekonomilere gidip melek yatırım gerçekleştirmek istiyor. Şu anda Türkiye, Avrupa'da tek destinasyon konumunda" dedi.

Dünyada şu anda melek yatırımcıya en yüksek vergi teşvikinin Türkiye'de olduğunu kaydeden Altuntaş, "Melek yatırımcıya yüzde 75 oranında bir vergi teşviki geldi. Melek yatırımcıların toplanıp gelmesinin sebeplerinden biri de bu. Çıkarılan melek yatırımcılık vergi teşviki ile yıllık 1 milyon liraya kadar melek yatırımcı yatırımlarının 750 bin liralık kısmı vergiden otomatik olarak düşebilecek. Bu oran İngiltere'de yüzde 30, Fransa'da yüzde 25. Türkiye yüzde 75 ile herkesi solladı" diye konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapılacak EBAN 11. Kış Zirvesi'nde girişimcilerin iş fikirlerinin nasıl Silikon Vadisi'ne götürülüp girişim sermayesi fonlarına satılabileceği konusuna odaklanacaklarını anlatan Altuntaş, EBAN'ın Avrupa kıtasındaki 20 bin melek yatırımcıyı temsil eden şemsiye bir örgüt olduğunu ve 11. Kış Zirvesi'nin ilk kez Türkiye'de düzenlenmesinin önemli olduğunu belirtti.

-"Türkiye, EBAN'da aktif bir oyuncu olarak yerini aldı"-

Altuntaş, melek yatırımcılığın Türkiye'de yeni bir konu olduğunu ve zirvenin özellikle girişimcilere yeni bir vizyon getireceğini ifade ederek, Amerika'da 270 bin melek yatırımcının toplam yatırımlarının geçen yıl 20 milyar dolar, Avrupa kıtasındaki 52 ülkedeki 75 bin melek yatırımcının toplam yatırımının ise 4 milyar avro olduğunun bilgisini verdi.

350 bin üyesi ile dünyanın en büyük ticaret örgütü olan İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) bir anlamda girişimcilerin beşiği olduğunu söyleyen Altuntaş,

"Aslında bu güçle biz hem İstanbul Ticaret Üniversitesi'ni hem de İTO'yu Silikon Vadisine çevirebiliriz" dedi.

Girişimcilik ekosistemin kamu, STK'lar, üniversiteler, finansman kaynakları ve kalkınma ajansları olmak üzere 5 ana oyuncusu olduğuna işaret eden Altuntaş,

"Üniversiteler kuluçka merkezleri ve teknoparklarla girişimcilere kapılarını açıyor. Şu anda Türkiye'de bu kapıyı açan sayılı üniversitelerden biri de İstanbul Ticaret Üniversitesi. Arkasındaki 350 bin üyeli İTO'un gücüyle de sanıyorum ki sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da liderliğe oynayacak bir üniversite. Bu nedenle EBAN'ın 11. Kış Zirvesi'nin burada düzenlenmesi teklifini getirdiğimde çok olumlu tepki aldı. Ayrıca, 200'ün üzerinde katılımcı EBAN içerisinde büyük bir sürpriz olarak nitelendiriliyor. Çünkü daha önceki zirvelerde şimdiye kadar 200'ün üzerinde bir katılım gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.

Altuntaş, Türkiye'nin EBAN yönetimine geçen yıl girdiğini ve kendisinin yönetim kurulu üyesi seçildiğini, daha sonra da 3 kişilik icra kurulu üyesinden biri olduğunu aktararak, 20 bin melek yatırımcıyı temsil eden EBAN'da Türkiye'nin en üst düzeyde aktif bir oyuncu olarak yerini aldığını söyledi.

Baybars Altuntaş, zirve çerçevesinde EBAN'ın Genel Kurulu ve yönetim kurulu toplantısının da gerçekleştirileceğini bildirdi.

-"Doğru kişilerle ve doğru işlerle karşılaşıldığında melek yatırımcılar ciddi bir fonksiyon görüyor"-

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ise bu sene zirvede başarılı çıkış stratejilerinin tartışılacağını, Türkiye'deki müteşebbislerin, iş adamlarının kendi işlerini küresel hale getirmek için nasıl bir yöntem izlemeleri gerektiğinin ele alınacağını söyledi.

Melek yatırımcılık kavramının birkaç bileşeni olduğunu kaydeden Ekren,

"Mutlaka iş dünyasıyla, yatırımcılarla, girişimcilerle ilişki içinde olan bir süreç. İkincisi her ülkede ve küresel sistemde ekonomik ve finansal ilişkileri kamu otoritesi şekillendirdiği için kamu otoritesiyle de ilişkisi var. Melek yatırımcılar ekonomiye de ciddi katkı sağlıyor. Serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde özellikle istihdam, üretim ve katma değer oluşturma sürecinde iş dünyası ile yakın ilişki içindeler. Melek yatırımcılık konseptinin üniversitelerle de ilişkisi var. Üniversiteler melek yatırımcıların ister iş dünyası ile ister kamu otoritesi ile olan ilişkilerinde önemli bir arayüzdür" şeklinde konuştu.

Melek yatırım sermayesiyle iş kuran şirketlerin istihdam, patent alma ve finansman gibi birçok konuda diğer sermayelerle iş kuran şirketlerden daha başarılı olduğu sonucuna işaret eden bir rapor yayınlandığını aktaran Ekren, 2012 yılının ilk 2 çeyreğinde ABD'de 27 bin 280 işletmeye bu şekilde yatırım yapıldığını ve bunların ortaya çıkardığı istihdam hacminin 106 bin 400 olduğunun bilgisini verdi.

Rakamlar mütevazı olsa da doğru kişilerle ve doğru işlerle karşılaşıldığında melek yatırımcıların ciddi bir fonksiyon gördüğünü vurgulayan Ekren, şunları kaydetti:

"Bu zirve ile önümüzdeki dönemde girişimcilik eğitim ve öğretim hamlesine yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz. Bu çerçevede İTO ile girişimci ve yenilikçi fikrilerin tartışılacağı bir merkez kurmayı amaçlayan bir protokol imzalamıştık. O merkezi çok kısa sürede Teknopark'ta faaliyete geçireceğiz. İkincisi, üniversiteler girişimcilerin sermeye ya da yatırım melekleriyle ilişkilerinde Ar-Ge hizmeti sunan önemli kurumlardan biri. Üniversitemizin Teknopark'ında melek yatırımcılarla oluşturacağımız ilişkide onlara bir Ar-Ge altyapısı sunmayı planlıyoruz. Girişimcilik ve Liderlik Merkezi de melek yatırımcılarla yapılacak işin bir başka boyutunu oluşturacak."

Ekren, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin melek yatırımcılarla bağlantılı bir başka oluşumunun da kurdukları Girişim ve Çekirdek Sermaye Anonim Şirketi olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Baybars Altuntaş Nazım Ekren Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title