Haberler

Maske kullananlar için uzmanından kritik uyarı! Bu 6 tehlikeye dikkat

Güncelleme:

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 58 ilimizde maske kullanımının zorunlu olmasıyla maskenin yol açabileceği 6 cilt problemi ortaya çıktı. Sivilceden, cildin renk değiştirmesine kadar çeşitli sağlık problemlerinin başlayacağını belirten uzmanlar gün içinde maske değişiminin yapılmasını ve yüzün sık sık yıkanmasını tavsiye ediyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır yaz aylarında maske nedeniyle oluşabilen cilt problemlerini anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

HaberTürk'te yer alan habere göre, uzmanlar her fırsatta; "Maske takmadan toplu alanlarda bulunmayın" uyarısında bulunuyor. Bu nedenle maske takmayı ihmal etmememiz çok önemli. Ancak virüsten korunmamızda en büyük silahlarımızdan biri olan maskeler, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bize oldukça zor anlar yaşatabiliyor.

MASKE KULLANIMI HANGİ PROBLEMLERE YOL AÇIYOR?

Sıcak ve nemli havalarda maske takmak nefes almakta zorlanma gibi sorunların yanı sıra ciltte de problemler oluşturabiliyor. Örneğin; ciltte renk değişimleri ve aknelere neden olması gibi! Peki yaz aylarında maske kullanımı ciltte hangi problemlere yol açabiliyor. Bu sorunlardan korunmak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır yaz aylarında maske nedeniyle oluşabilen cilt problemlerini anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

AKNE VE SİVİLCELER ARTABİLİR

Yaz aylarında maske ve sıcak havanın da etkisiyle; yüzde nemlenme, terleme gibi sorunlar oluşuyor ve cildimiz hava alamıyor. Özellikle yağlı ciltlerde terlemeyle beraber yağ salgısının artması ciltteki gözeneklerin tıkanmasına, bunun sonucunda da komedon, bir başka deyişle akne ve sivilce oluşumuna yol açabiliyor.

Nemlenen maskenizi gün içinde mutlaka değiştirin. Dışarıdan eve ulaştığınızda yüzünüzü cilt yapınıza uygun bir temizleyici ürünle yıkayın. Haftada bir kez yapacağınız peeling de cildinizdeki gözenekleri açık tutup sivilce oluşumunu engellemede yardımcı olacaktır.

Maske kullananlar için uzmanından kritik uyarı! Bu 6 tehlikeye dikkat

MASKE, ROZASEA HASTALIĞINI TETİKLEYEBİLİR

Maske nedeniyle yüzde oluşan sıcaklık artışı halk arasında 'gül hastalığı' olarak bilinen ve sıcakla artan rozasea hastalığını tetikleyebiliyor. Bunun sonucunda, rozasea hastalarında yüzde yaygın kızarıklıklar, damarlanma artışı ve sivilcelenmeler gelişebiliyor. Dr. Mehtap Kıdır maske nedeniyle şikayetlerin alevlenmesini önlemek için hastaların bu yaz her zamankinden daha dikkatli olmaları uyarısında bulunuyor.

NE YAPMALI?

Sıcak saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın.

Serin yerleri tercih edin.

Maske takmayı gerektirecek ortamlardan uzak durun.

Çay, kahve ve alkol tüketimini minimum seviyeye indirin.

YÜZDE KİSTLER OLUŞABİLİR

Yüzde maskenin etkisiyle artan terleme ter bezlerini tıkayarak, ter bezi kistlerine yol açabiliyor. Bu kistler bazen şeffaf su kesecikleri gibi, bazen de halk arasında isilik olarak bilinen, milia kistleri şeklinde olabiliyor.

NE YAPMALI?

Ter nedeniyle gözeneklerin tıkanmaması için, günde 2 kez cilt yapınıza uygun bir temizleyiciyi cildinize uygulayın.

Terden nemlenen maskenizi mutlaka değiştirin.

Terlediğinizde yüzünüzü yıkama imkanınız yoksa bile, suyla ıslatılmış peçeteyle teri uzaklaştırmanız, terin gözenekleri tıkamasının önüne geçecektir.

Şeffaf ter bezi kistlerinde yüze birkaç dakika buz uygulamanız şikayetlerinizi azaltacaktır.

Maske kullananlar için uzmanından kritik uyarı! Bu 6 tehlikeye dikkat

YAĞLI EGZAMA HASTALIĞINA DİKKAT

''Seboreik Dermatit'' olarak bilinen yağlı egzama hastalığında, maske altında kalan kısımlarda; özellikle burun kenarlarında, erkeklerde sakal bölgesinde pullanma, kaşıntı ve kızarıklıklarda artış olabiliyor. Hastaların şikayetlerinin artması durumunda, bir dermatoloji uzmanının tavsiyesiyle ilaçlar ve bazı destek ürünleri kullanmak gerekebiliyor.

NE YAPMALI?

Yüzünüzü sık sık yıkayarak teri cildinizden uzaklaştırın.

Bir su bardağı ılık suda erittiğiniz bir çorba kaşığı bal ile yapacağınız karışımı, yağlı egzama gördüğünüz yüz bölgenize bir parça pamuk yardımıyla uygulayın. Bu yöntemle kızarıklık ve pullanma şikayetinizde azalma olacaktır.

İçeriğinde; selenyum sülfit, zink priton ve ketokonazol içeren saç şampuanları ile sakal bölgesini yıkamanız tedaviye katkı sağlayacaktır.

Tıraş öncesi veya sonrası kullanılan alkol içeren solüsyonlardan ve yağlı pomadlardan uzak durun.

ALERJİ

Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır, alerjik bünyelerde özellikle maske kumaşının dokusuna karşı alerjik reaksiyon gelişebildiğine dikkat çekerek, "Bu durumda ciltte kızarıklık, kaşıntı, kabarıklıklar ve pullanma gibi sorunlar oluşabiliyor" diyor.

NE YAPMALI?

Maskenin altına, evde pamuklu bir kumaşla yapacağınız maskeyi takıp, üzerine normal maskenizi takarsanız, maskenin cilt ile temasını kesmiş ve alerji riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

CİLTTE RENK DEĞİŞİMLERİ

Yüzde maske ile kapalı kalan, güneşi görmeyen alanlarda cilt renginde çok fazla değişim olmazken, maskenin dışında kalan alanlar ise güneşin etkisiyle bronzlaşabiliyor. Bunun sonucunda ciltte ton farklılıkları oluşuyor; maske dışında kalan alanlar daha koyu bir hale gelerek rahatsız edici bir görüntüye neden olabiliyor.

HANGİ İLLERDE MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMAK YASAK?

Öte yandan, koronavirüs tedbirleri kapsamında maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu il sayısı 58'e yükseldi. Maske kullanımının zorun olduğu iller şu şekilde:

Maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu iller şöyle:

Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tokat, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak.

İlgili Haberler
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (15)

BURAK TUT:

Yahu maske takmayı zorunlu yapanlarda hiç akıl yok Allah akıl fikir versin kesinlikle zaman içinde hastalıklı insanlar virûsten beter cogalacaklar acık havada maske takmak solunum yollarını ve Cigerleri yok etmektir maskeyi nasıl zorunlu kılarlar inanılır gibi degil

9
5
yanıtYanıtla
adım:

Bütün dünya kabulleniyor maske takmayı sizin gibi GERİ zekalılar kabullenmiyor çok bilmiş ukalalar

yanıt11
yanıt4
memet33:

adım, çok mu akıllısın, maskenin zararlarıda akademik alanda kanıtlanmıştır, kapalı ve kalabalık yerlerde kısa süreliğine takılması koronavirüs için şart ve gereklidir ancak sokağa çıkınca illaki eve gelene kadar ağzını ve burnunu kapatacak şekilde takılması zararlıdır. bence bu kararı alanlar insanlara sokağa çıkmayın diyemedikleri için maskesiz sokağa çıkmayın diyorlar her ikiside aynı. bir cafede maskeyle oturmak hiç oraya gitmemek demektir.

yanıt1
yanıt0
vatands riza:

bu kararı veren vali ve aşağıdaki hifzisiha mi nedir adı bile değişik ne işe onların masa başında klimalı odada aldıkları bir karar kanıtlanmış bir bilimselligi yok vali ne anlar sağlıktan vs bu yazıya göre maske değişecek olursak günde bir paket yetmez bize çalışan insanlar a zulüm bu ayrıca ben lise mezunuyum bu maske olayı yanlış nemli ve ağıza yakın olunca her tür bakteri virüs zaten oluşur maskede buda nefes le tekrardan alınmasi demektir ayrıca karbonmonoksit de soluyor uz gün boyunca Türkiye basraliyim diyor ama bence değil

10
2
yanıtYanıtla
Gurbetci:

Ne bicim hastalikmis anlamadim gitti. Turkiyede cogu kiside maske var, hava sicakligi daha cok. Avrupada ise maske takmiyorlar herkes isinde gucunde eglencesinde ama burda hastalik bitti bitecek, turkiyede ise artiyor. Bence en zararlisi butun gun maskeyle gezmek ve evden cikmamak. Cunku vucut hareket etmeden zayif dusuyor ve maske yuzunden yeterice oksijen gitmiyor cigerlere. Dolayisiyla bagisiklilik dusuyor.

2
2
yanıtYanıtla
Ben de:

Profesör Dr gurbetçi dogrusoz dinleyin Dr nuzu ne çok şeyler biliyonuz yaa

yanıt0
yanıt0
dert başka:

yüzde yüz katılıyorum sana

1
0
yanıtYanıtla
Gözde:

Maske takarak dışarıya verdiğimiz karbonmonoksiti tekrar icimize cekiyoruz rn basta önlem alınacaktı herkese bulaştıktan ve bulaşacağı kesinken bu uygulama çok sacma dolmuslara otobüslere tiklim tiklim insan doldurup maske taktiriyorsunuz her yeri elleyip istemdışı sürekli maskemi elliyorum bir asagi bir yukari bunu herkes yapıyor ter toz hep maskede tüm gün tek maske maske yasagi kaldirilsin hasta olanlar topluma karismasin yada hasta olanlar taksın koronayi ayakta atlatan halk birde maskeyle baska hastaliklara bulasacak

1
0
yanıtYanıtla
Hakan:

Maske takan gereksiz özgüven duyuyor elli defa elini kolunu maskeye götürüp mikrop taşıyor

1
0
yanıtYanıtla
Adnan:

Sigara içen yüzüme üflüyor. Çocuğum pasif içici oluyor,dahası bütün bunlar olurken virüs bulaştırma ihtimali var.bunun için maske çıkarılıyor ,oysa maske takmaya na ceza var.hemde dünyanın hiç bir yerinde olmayan uygulama miktarı.Bu düpedüz sahtekarlık.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title