Haberler

Mardinli Gazeteci, 52 Yıldır Fotoğraf Makinesiyle Sokak Sokak Gezip Haber Yapıyor

Mardinli gazeteci, 52 yıldır fotoğraf makinesiyle sokak sokak gezip haber yapıyorMARDİN - Mardinli 68 yaşındaki gazeteci Adnan Avuka, 52 yıldır makinesiyle sokak sokak gezerek, haber peşinde koşuyor.

Mardinli gazeteci, 52 yıldır fotoğraf makinesiyle sokak sokak gezip haber yapıyor

MARDİN - Mardinli 68 yaşındaki gazeteci Adnan Avuka, 52 yıldır makinesiyle sokak sokak gezerek, haber peşinde koşuyor.

Mardin'de 16 yaşında gazeteciliğe başlayan 68 yaşındaki Adnan Avuka, 52 yıldır makinesiyle arşınladığı kentte haber peşinde koşuyor. İlerleyen yaşına rağmen mesleğine devam eden Avuka, Mardin'e olan sevdası nedeniyle 1966 yılında gazeteciliğe başladı. Uluslararası alanda 10, Türkiye'de ise 45 sergi açan Avuka, Mardin'in tanıtımı amacıyla da iki kitap çıkardı. Doğu ve Güneydoğu'da gazeteciliğin zor olduğunu belirten Avuka, "Ama gazeteciliği dürüst ve namuslu olarak inşa ettiğin zaman sana hiçbir şey olmaz. Mardin sevdası beni gazeteciliğe iten tek sebep. Mardin'de çok çalışmak istedim. Burada susuzluk var, başlık parası var, insanlar arasında ayrımcılık vardı. Ben bunları dile getirmek için çok çalıştım. O dönemin Türkiye de ilk renkli çıkan gazetesi 'Yeni İstanbul' gazetesinde bu memleket sorunlarını çok iyi dile getirdik ve başardık" dedi.

"Öldüğümü sanıp taziye kurmuşlar"

Anılarını anlatan ve mesleğe terörün olduğu dönemde ve zor olacağını bildiği halde girdiğini anlatan Avuka, "Biliyordum ama korkmuyordum. Yolda tuzak mı kurmuşlar, el yapımı bombaları mı var, beni tararlar mı, öldürürler mi diye hiçbir zaman korkmadım ve hala da korkmuyorum. Terör yüzünden hiçbir zaman başım belaya girmedi. 1980'den önce arkadaşımla Derik'e giderken yolumuzu kestiler ve bizi götürdüler. Sorgulandık, benim hakkımda bilgiler toplandı. Dediler ki, 'Bu adam hiçbir şeye karışmıyor, ülkesini devletini seven bir insandır.' Ama beni kaçıran terör müydü başka insanlar mıydı onu bilemiyorum. Beni serbest bıraktılar. 4-5 gün sonra eve geldim. Bir baktım eve girip çıkanlar var. Ne oldu diye sordum, 'Adnan Avuka ölmüş onun taziyesidir' dediler. Tabii rahmetli annem beni görünce bayıldı" diye konuştu.

"Kaleminizi çıkarınız için kullanmayın"

Eski milli maratoncu olduğunu, hızlı ve çalışkan olmasının spordan kaynaklandığını dile getiren Avuka, "O dönem sporun etkisi bende şuan da var. Her ne kadar 1950 doğumlu olsam da ben yeni nesillerden daha dinç ve daha çalışabileceğime inanıyorum. Yaptığım istatistik sayılarına göre ortalama günlük olarak 5 haberim gazetelerde çıkıyor. Belki benim param yok ama yüzden daha fazla ödülüm var ve bunu torunlarıma bırakıyorum. Mesleğe maddi anlamda değer vermiyorum. Yeni nesillere, kalemlerini kendi çıkar ve menfaatleri için kullanmamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bunun ilerde cefasını görürler. Hem Allah hem de toplum nazarında" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Adnan Avuka Türkiye Mardin Genel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title