Haberler

Mali'ye Barışgücü Gönderilmesi Bmgk Gündeminde

BM Güvenlik Konseyi'nin, Fransa'nın müdahale ettiği Mali'nin kuzeyine BM barışgücü misyonu göndermeyi değerlendireceği bildirildi.

Güvenlik Konseyi'nin ocak ayı dönem başkanı ve Pakistan'ın BM Daimi Temsilcisi Mesud Han, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey'in 20 Aralık'ta kabul ettiği 2085 sayılı kararda Mali'ye Afrika ülkeleri öncülüğünde bir barışgücü (AFISMA) konuşlandırılmasının planlandığını hatırlattı.

Ancak silahlı grupların Mali'de birçok kenti ele geçirmesi üzerine Fransa'nın bölgeye operasyon düzenlediğini dile getiren Han, Fransa'nın birçok önemli şehri silahlı gruplardan geri aldığını belirtti.

Bu şehirlerde güvenliğin sağlanması hususunda Mali Hükümeti'ne destek verecek bir barışgücü gönderilmesi önerilerinin dillendirildiğini ifade eden Han, BMGK üyeleri arasında istişare edilen bu önerilerin henüz olgunlaşmadığını ve formel olarak Güvenlik Konseyi'ne getirilmediğini söyledi.

BM'nin Mali konusunda hızlı hareket etmesi gerektiğinin herkesçe paylaşılan bir görüş olduğunu vurgulayan Mesud Han, Güvenlik Konseyi üyelerinin de bu zorunluluğun bilincinde olduğunu kaydetti.

BMGK'nın 2085 sayılı kararında planlanan barışgücünün Afrika ülkeleri öncülüğünde olması ve en erken Eylül 2013'te faaliyete hazır hale gelmesi bekleniyordu.

AFISMA'nın hazırlanmasının ve bölgede konuşlanmasının uzun zaman alacağından bölgeye acil bir barışgücü misyonunun yerleştirilmesinin değerlendirildiği bildirildi.

Muhabir: Mustafa Keleş

Yayıncı: Murat Taydaş - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Mesud Han Afrika Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title