Haberler

    İnek Sütü Alerjisi Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer? İnek Sütü Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgi

    Güncelleme:

    İnek sütü alerjisi, çocukluk dönemlerinde çok sık görülür.

    İnek sütü alerjisi, çocukluk dönemlerinde çok sık görülür. Kısacası, vücut inek sütüne karşı normal olmayan tepkiler verir. İnek sütü alerjisinin genellikle bebeklerde başladığı bilinir.

    İnek Sütü Alerjisi Nedir?

    İnek sütü alerjisi, genellikle bebeklik döneminde başlayan ancak çocukluk dönemlerinde de görülebilen bir alerji çeşidi olarak bilinir. Bu alerji yaklaşık olarak 2 ila 3 yaşına kadar devam eder. Bazı vakalar ise ömür boyu devam edebilmektedir. Aile bireylerinde alerjik rahatsızlıklar bulunuyorsa bu alerjik reaksiyonların olma olasılığı çocuklarda daha fazladır.

    İnek sütünün içerisinde bulunan protein, bağışıklık sistemi ile uyuşmazlık yaşar. Bu sebepten dolayı vücut bu duruma karşı antikor üretir. Bunun sonucunda alerjik semptomlar görülmeye başlar. Günümüzde artık bebeklik çağında olan yaş grubuna özellikle 1 yaşına kadar inek sütü önerisi yapılmaz. Ancak bebek dolaylı yoldan inek sütüyle temas ettiğinde alerjik semptomlar gösterebilir. Bazı zaman belirtiler, 1 yaşından sonra süt içmeye başlandığı zaman meydana gelir.

    İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır? İnek Sütü Alerjisi Belirtileri

    İnek sütü alerjisi pek çok belirti ile kendini gösterir ve bu şekilde anlaşılır. İnek sütü alerjisinin belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    Gözlerde kaşınma hissi

    Aşırı ağlama ve beraberinde gelen huysuzluk

    Ciltte döküntü, ciltte kaşıntı

    İshal

    Aşırı derecede gaz çıkarma ve gaz sancısı çekmek

    Kabızlık ve hazımsızlık

    Büyüme ve gelişme geriliği

    Üst solunum yolu enfeksiyonu oluşması

    Orta kulak iltihabı, sinüzit ve bronşit hastalığının meydana gelmesi

    Göz altlarında ortaya çıkan morluklar ve koyu renkli halkalar

    Meydana gelen egzama

    Konuşurken ve durup dururken gelen hırlama sesi

    Sık sık öksürme

    Burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı

    Kanlı ya da mukuslu gaita görülmesi

    Anafilaksi

    Kurdeşen hastalığı

    Boğazlarda kaşıntı hissi

    Mide ve bağırsak hastalıkları

    Ağız içerisinde meydana gelen kaşıntı

    Mukozada şişkinlik görülmesi

    İnek Sütü Alerjisi Tedavisi Hakkında Bilgi

    İnek sütü görülen bebeklerde 3 yöntem kullanılması öngörülür. İlk Deri testi yapılmalıdır. Bu testin güvenilirlik oranı %95 kadardır. Kanda inek sütüne dair antikorların belirlenmesi gerekir. Bu yöntem de %90 oranında güvenilirlik taşımaktadır.

    Eliminasyon yönteminde ise içerisinde inek sütü bulunan gıdalar bebeğe belirli bir süre içinde verilmez. Bu süre içerisinde var olan belirtilerin yok olması beklenir. Belirtiler ortadan kalktıktan sonra inek sütü tekrar verilir. Eğer belirtiler tekrar ortaya çıkıyorsa inek sütü alerjisi var demektir ve bu desteklenmiş olur.

    İnek Sütü Alerjisine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

    Anne sütü ile beslenmesini sağlayan bebeklerde annenin yediği her türlü besin ve madde bebeğe doğrudan geçer. Bu sebepten dolayı anne süt ve süt ürünleri kullandığı zaman bebekte alerjik semptomlar meydana gelir. Bu durumda anne sütü ile beslenilmeye devam edilmesi gerekir. Annenin yediği besinlerden süt ürünlerini çıkarması gerekir. Soya proteini ve keçi sütü gibi ürünler de annenin tüketmemesi gerekir.

    Bitkisel yağlar kullanılmalı ve krema, süt tozu, sütlü makarna gibi besinlerden uzak durulması gerekir. İnek sütü yerine; yulaf sütü, pirinç sütü, Hindistan cevizi sütü gibi süt çeşitleri kullanılabilir. İçerisinde sodyum ya da kalsiyum kazeinat olan gıdalardan da uzak durmak gerekir.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Magazin Haberler

    Bakmadan Geçme

    Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title