Haberler

Lahana Yarışmasında Hünerlerini Sergilediler

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde ilki düzenlenen "Lahana ve Turşu Semineri"ndeki yarışmaya katılanlar, jüri üyelerine birbirinden lezzetli yemek ve turşuları beğendirebilmek için mücadele etti.

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde ilki düzenlenen "Lahana ve Turşu Semineri"ndeki yarışmaya katılanlar, jüri üyelerine birbirinden lezzetli yemek ve turşuları beğendirebilmek için mücadele etti.

Kaynarca Belediyesi önünde düzenlenen yarışmada çiftçiler stantlarda lahana ve turşularını sergilerken, kadınlar ise lahanadan yaptıkları çeşit çeşit yemekleri ve turşularıyla jüriden puan almaya çalıştı.

Sakarya Vali Yardımcısı Akın Yılmaz, etkinlikte yaptığı konuşmada, Kaynarca lahanasının Türkiye genelinde tanınan bir ürün olduğunu söyledi.

Lahananın ana ürünlerinden birinin turşu olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Hepimizin zaman içerisinde seve seve yediği bir ürün. Yalnız bir şeyi sadece üretmek yetmiyor, bunun pazarlanması ve üreticinin cebine para girmesi de son derece önemli" diye konuştu.

Kaymakam Kemal Şahin de geçen yıl 30-35 kuruşa sattıkları lahanayı 50-60 kuruşa sattıklarına işaret ederek, "Daha sonra lahana biraz azalınca 70-80 kuruşa, kar yağdığında 1 liraya bile sattığımız oldu. Üreticimiz gerçekten kazanç elde etmeye başladı. Hedefimiz bu yıl 3 bin dönüm lahana ekimimiz var, inşallah önümüzdeki yıl en az 5 bin dönüm ve daha fazla ekmeyi düşünüyoruz. Lahananın yanında pırasa, karnabahar, kırmızı lahana gibi diğer ürünleri de ekerek, çiftçilerimize katkı sağlamak istiyoruz" dedi.

Hedeflerinin bilinçli, kaliteli ve çok üretim yapmak olduğunu vurgulayan Şahin, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Belediye Başkanı Zeynur Özel ise tarımla geçinen bir ilçe olduklarını belirterek, organizasyonu festival olarak düzenleyeceklerini, ancak Doğu ve Güneydoğu'daki terör olayları nedeniyle bu yıl "Lahana ve Turşu Semineri" adıyla gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından jüri üyeleri, yapılan yemeklerden tadarak puanlama yaptı.

Katılımcıların hünerlerini sergilediği yarışmanın yemek kategorisinde Ferda Eroğlu birinci, Malike Yağız ikinci, Melek Yıldız ise üçüncü oldu.

Turşu kategorisinde ise birinciliği Özgül Batmaz, ikinciliği Mümine Batmaz, üçüncülüğü ise Hüsniye Boncuk elde etti.

Yemek yarışmasının ardından lahana sarması yeme yarışması da yapıldı. Çekişmeye sahne olan yarışmada tabağındakileri önce bitiren Harun Birsen birinci, İsmail Altunışık ikinci, Osman Çelik de üçüncü oldu.

Yarışmacılar arasında tek kadın katılımcı olmasından dolayı Kübra Yıldız'a ise cesaret ödülü verildi.

Yemek ve turşu kategorisinde dereceye girenlere tam altın, lahana sarması yeme yarışmasında dereceye girenlere ise çeyrek altın ödül verildi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Akın Yılmaz Kaynarca Türkiye Sakarya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title