Haberler

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani:

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ile Sorunları Diyalog Yoluyla Çözmek İstediklerini Söyledi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ile sorunları diyalog yoluyla çözmek istediklerini söyledi.

Barzani, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye açıklamalarda bulundu. Neçirvan Barzani, Türkiye'nin Irak için önemli bir komşu olduğunu hatırlatarak, geçmişte Kürtlere kucak açan Türkiye ile ilişkilerin gerilmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Barzani, 14 yıl içerisinde neredeyse bağımsız olduklarını ama çıkarlarının hala Bağdat'a bağlı olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani, "Türkiye'ye dostluk elimizi uzatıyoruz. Diyalogla PKK, Kerkük, ticaret, yatırım, petrol, her şeyi çözebiliriz. Diyaloğa her zaman açığız. Türkiye bizim Avrupa'ya açılan kapımız. Ortak yanlarımız, farklılıklarımızdan çok daha fazla. Türkiye'nin içişlerine hiç karışmadık. Gelecekte de asla karışmak niyetinde değiliz" dedi.

Açıklamasında, terör örgütü PKK'ya da değinen Neçirvan Barzani, "PKK sadece Türkiye için değil, herkes için bir sorun. Geçmişte burada Türkiye ile birlikte PKK'ya karşı operasyon yaptık ama sorun öyle çözülmedi. Bu siyasi bir sorun, askeri yöntemlerle çözülemiyor. Kerkük'te sadece Kürtler'in yaşamadığının farkındayız. Şehirde yaşayan Türkmenler ve diğer gruplarla şehrin yönetimini, iktidarı paylaşmaya hazırız. Herkes Kürtler petrol peşinde zannediyor ama yanılıyorlar. Yeni Irak Petrol Yasası, Irak Parlamentosu tarafından onaylandığında petrol tüm Irak halkının malı olacak, gelirleri bölüştürülecek. Bu nedenle sorun da yarı yarıya çözülmüş olacak" şeklinde konuştu.

Barzani, Kuzey Irak bölgesinde petrol rezervlerinin aranması ve çıkarılıp işletilmesi konularında hali hazırda önceliğin Türk şirketlerine verilmiş olduğunu hatırlatarak, yeni bir boru hattıyla Kuzey Irak'ta çıkan petrol'ün Türkiye üzerinden taşımak istediklerini de belirtti.

Barzani sözlerine şöyle devam etti: "Biz 13-14 yıl neredeyse bağımsızdık. Ama fırsat doğduğunda bağımsızlığımızı ilan etmek yerine Bağdat'a bağlı olmayı kendi irademizle seçtik. Çünkü çıkarlarımız bunu gerektiriyor".

Neçirvan Barzani, Mesud Barzani'nin sözleriyle ilgili olarak da, "Biz Kürtler de tıpkı Türkler gibi duygusal ve inatçı bir milletiz. Zaman zaman duygusal olabiliyoruz. Ama coğrafyamızın karmaşık bir gerçekliği var. Bunu çok iyi anlamak ve ona göre hareket etmek zorundayız" diye konuştu.

(AT-CY-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title