Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay." Hem Sanatı Üretenlerin Hem de Bu Eserlerden...

Şenay Ünal - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yeşilçam filmlerinin telif haklarıyla ilgili, "Hem sanatı üretenlerin hem de bu eserlerden yararlananların karşılıklı biçimde hak kullanım yükümlülüklerini düzenleyen bir çalışmayı"...

Şenay Ünal - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yeşilçam filmlerinin telif haklarıyla ilgili, "Hem sanatı üretenlerin hem de bu eserlerden yararlananların karşılıklı biçimde hak kullanım yükümlülüklerini düzenleyen bir çalışmayı olgunlaştırmaya gayret ediyoruz" dedi.

Günay, AA muhabirinin yeni Telif Hakları Yasa Tasarısı'yla ilgili sorularını yanıtlarken, tasarının, bütün meslek birlikleriyle ortaklaşa bir çalışmanın sonucunda hazırlandığını belirterek, "Şu anda kurum görüşlerini alıyoruz. Muhtemelen bütçeden veya Kurban Bayram'ından sonra konuyu Bakanlar Kurulu'na ve ardından da Meclis'e getireceğiz" dedi.

Bu çalışmaları sadece bakanlık bürokrasisi içinde yapmadıklarını vurgulayan Günay, bütün meslek birlikleriyle hem üretenler hem yapımcılar hem de kullanıcılar açısından meseleye bakarak ve Avrupa müktesebatını esas alarak yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Aralarında Janset Paçal, Mehmet Ali Alabora, Tuncay Akça ve Suna Yıldızoğlu'nun da bulunduğu Sinema Oyuncuları Meslekler Birliği (BİROY) üyesi sinema sanatçılarının, Yeşilçam filmlerinin telif haklarını almak üzere dava açılması talebiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduğunun hatırlatılması üzerine Günay, "Ben de temsilcileriyle görüştüm. Kendileriyle her zaman bir diyalog içindeyiz. Ama hem sanatı üretenlerin hem de bu eserlerden yararlananların karşılıklı biçimde hak kullanım yükümlülüklerini düzenleyen bir çalışmayı olgunlaştırmaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

-"Ateş'in Düştüğü Yer Oscar'ı alırsa, bundan en büyük sevinci duyanların başında gelirim"-

Türkiye'nin Oscar adayı olan "Ateşin Düştüğü Yer" filminin yapımcısı Baran Seyhan'ın, "Eminim ilk beşe kalırsak veya yabancı dilde en iyi film seçilirsek burada krallar gibi karşılanacağız ama mühim olan bu yolda yürürken birlikte olmak" sözleri hatırlatılan Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütün kanallarıyla filmi desteklediğini bildirdi.

Filmin yönetmeni İsmail Güneş'le daha önce bir festivalde ödül kazandığında hemen konuştuğunu, kendisini kutladığını ve her türlü desteğe hazır olduklarını söylediğini belirten Günay, şunları kaydetti:

"Belki her dakika her arkadaşımla yüz yüze görüşemiyorum ama bakanlığımızın bütün kanallarının bu tür girişimlere ve bu tür olumlu yatırımlara destek verdiğini önceden beri arkadaşlarımız biliyor. Daha önce de Oscar yoluna çıkan filmler oldu, biz hepsine elimizden geldiği kadar destek olduk. İsmail Güneş ve Ateş'in Düştüğü Yer filmini yolda yalnız bırakmamız katiyen söz konusu olamaz. Nitekim Sinema Genel Müdürümüz ve Telif Hakları Genel Müdürümüz, öteki birimler, yapılacaklar konusunda çalışıyor.

Ben de ilk fırsatta tekrar yüz yüze görüşmek ve bu desteği kamuoyunun önünde paylaşmak isterim. Bakanlık olarak bu anlamda önemli maddi destekler veriyoruz."

Türk filmlerinden birisinin finale kalmasının, Oscar almasının kendisini çok sevindireceğini belirten Günay, "Türk sinemacılığı son yıllarda iyi bir yere geldi. Uluslararası ödüller da alıyoruz ama tabii bu alanda Oscar'ın özel bir anlamı var. Oscar, Nobel ödülü almak gibi. Sinema dünyasında o yüzden bir Türk filmi, İsmail Güneş, Ateş'in Düştüğü Yer alırsa bundan galiba en büyük sevinci duyanların başında gelirim" ifadelerini kullandı.

Yayancı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Ertuğrul Günay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title