Haberler

Nerede Yürek Sarsan O Şiirler

Güncelleme:

İsmet Özel’in ‘şiiri bıraktım’ açıklaması ile dikkatler bir kez daha şiire ve şaire çevrildi.

-Necdet Karasevda*


Sezai Karakoç yıllar önce Çeçenistan ve Bosna savaşları sırasındaki bir konuşmasında “Henüz Çeçenistan ve Bosna şiiri yazılmadı!” demişti. Bugün Ortadoğu’da devrimlerle darbeler iç içe geçerken, kan ve gözyaşı sel olup akarken, duygu ve şuur efendileri olan şairler, çağının tanığı olması gereken şairler -birkaç cılız ses dışında- neden suskun? Oysa gerçekte bir şairin aşk şiiri toplumda karşılık bulurken, bazen bir şiir bir devrim yaratırken, bugün neden, bunca trajik olayların yaşandığı günümüzde insanları sarsacak şiirler yazılmıyor? Şiirler, neden sarsamıyor yürekleri artık? Bu durum, kendiyle meşgul olan, kendisiyle hesaplaşan şairin, dış âlemle ilgilenmemesiyle mi izah edilmeli yoksa?


İsmet Özel’in ‘Şiiri bıraktım’ çıkışı edebiyat âleminde hayli yankı buldu. Onu gündeme gelmekle itham edenler oldu, onun sözlerine katılanlar da. Özel’in fitilini yeniden ateşlediği bu tartışma aslında nicedir konuşulan bir konuyu daha gündeme taşıdı. Şair mi şiiri, yoksa şiir mi şairi terk eder? İsmet Özel’in “Türkiye’nin bugün geldiği değil, getirildiği noktada şiirlerimi okuyabilecek narodnik kalmadı.” sözlerinden, “şiiri bırakmaktan” önce konuşulması gereken başka bir mesele daha olduğu ortaya çıkıyor. Acaba bu dönemde gerçek şiir yazılıyor mu? Kendi kendisiyle hesaplaşan şairler, Mevlana gibi ruhları teskin eden sözler söylemekten uzaktırlar. Yunus gibi gönül dilini titretmekten acizdirler. Akif gibi hakikati haykırmaktan uzaktırlar. Bu yüzden şairin şiiri terk etmesi veya şiirin şairi terk etmesinin gerçek anlamda bir boşluk oluşturmayacağını düşünerek, sözü “Şair mi şiiri terk eder, şiir mi şairi terk eder?” sorusuna cevap veren şairlerimize bırakıyorum.


- Hayriye Ünal


Şair mizacın en önemli parçası şiiri bırakma jesti. Son dakikalarına kadar şiir yazmış araştırmacı, diline âşık şairler de var, ancak genel itibariyle “sürdürmek” hele coşkusuz şekilde sürdürmek veya dergilerden gelen taleplerle şiiri sürdürmek, şairin şiir konusundaki içtensizliğini gösteriyor olabilir. 


- Mehmet Aycı


Şiir dediğimiz şey sonuçta ne kadar beşeri ise o kadar insanı bırakan bir şey. Beşeri olan her şeyin tükenmesi  tabii... Ömür tükeniyor, nefes tükeniyor. Şiir de buna dahil. İçinden canını çekmişseniz, Tanrısal olanla, göksel olanla irtibatını kesmişseniz şiirin, şiir de pekala sizi bırakır. İsmet Özel’in “son şiirim” demesini ben son yazdığı şiir olarak anlıyorum. Şiiriyle var olan, şiirle var olan bir şair çünkü... Hem bu bağlamda sözden dönmenin mubah bir yanı da var.


- Hüseyin Alemdar           


Şiir her şairden daha yüreklidir, şairini evire çevire döver. Kaldı ki, şair değil şiir bırakır şairi. Büyük şairler şiiri bırakamaz, sadece susarlar. Dilerim İsmet Özel’inki de bir suskunluktur.


- Mehmet Kurtoğlu


Şairin şiiri bırakması diye bir şey söz konusu olamaz, şiir ancak şairi terk edebilir. Bence şair her zaman şairdir. Ayrıca duygu yanardağ gibidir, nerede ve nasıl patlayacağı belli olmaz. Söyleyecek sözü olanın susması mümkün değildir. Eğer bir şair şiiri bıraktım diyorsa burada durup düşünmek gerekir. Şairin şiir yazmasında nasıl ki hayatı şiire dâhilse, şiirin onu bırakmasında da hayatın/yaşadıklarının dâhli söz konusu olabilir.


- Celal fedai


Hakikatin hatırını incitmekten sakınalım biz. Çünkü nerede şiiri bırakmaktan söz eden bir şair varsa orada intihar etmemek için etrafa haberler uçuran biri kesik kesik soluk alıyor demektir.


*Anadolu Yazarlar


Birliği Genel Başkanı

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Necdet Karasevda Saraybosna Kültür Sanat Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Bakmadan Geçme

Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Onur Yüksek Teknoloji halka arz ne zaman? Onur Yüksek Teknoloji halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne? Özyaşar Tel halka arz ne zaman? Özyaşar Tel halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title