Haberler

Gördüğü Rüya Maaştan Vazgeçirdi

Güncelleme:

12 yıl önce maaş ve sigorta sözü karşılığında Emir Sultan Türbesi'nin bakıcılığını yapmaya başlayan Halit Aksoy'un hayatı, göreve başladığı ilk aylarda gördüğü rüyalarla değişti.

İzmir'deki Emir Sultan Türbesi'nin, 12 yıl önce maaş ve sigorta sözü karşılığında bakıcılığını yapmaya başlayan Halit Aksoy'un hayatı, göreve başladığı ilk aylarda gördüğü rüyalarla değişti.

Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin'den 30 yıl önce İzmir'e göç ettiğini söyledi. 2001 yılında İzmir Valiliği'nden yetkililerinin türbe için bir bakıcı aradığını, komşularının tavsiyesi üzerine türbenin anahtarının kendisine verildiğini anlatan Aksoy, işi maaş ve sigorta şartıyla kabul ettiğini ifade etti.

Namazgah Mahallesi'ndeki türbeninin karşısındaki evde yaşayan Aksoy, göreve başladıktan sonraki 6 ayda maaş bağlanması ve sigortasının yatırılması için uğraştığını ancak bu konuda gelişme kaydedemediğini belirtti. Bu sürede gününün yarısından fazlasını türbede geçirdiğini kaydeden Aksoy,  şunları kaydetti:

"(Maaş, sigorta yapacağız) dediler, 6 ay gittim geldim, o iş olmadı. Ben de maaş falan istemedim. Türbede vakit geçirdikçe düşüncelerim değişti. Rüyalar gördüm. Burada ibadet eden, sohbet eden ya da uzun sofralarda yemek yiyen cübbeli, asalı, sarıklı kişileri gördüm. Ben de onlar arasındaydım. Kabir ehli de girdi rüyalarıma. Adeta benim burada kalmamı istediler. Böylece bir gönül bağı kuruldu burayla aramda. Sıradan bir iş olarak düşündüğüm türbe bakıcılığı, hayata bakışımı değiştirdi. Dünya işlerinden uzaklaştım."

Türbenin temizlik ve bakım işlerini yapan Aksoy, restorasyon çalışmaları nedeniyle son iki yıldır ziyaretçi sayısı azaldığını belirterek, "Gelenlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Türbeyi, Emir Sultan'ı anlatıyorum. Bazen mum yakan, ip bağlayıp dilek dileyenler oluyor. Onlara da dinimizde böyle bir şey olmadığını, bunun doğru olmadığını anlatıyorum" diye konuştu.

İzmir'i alırken şehit düşmüştü

Yaklaşık bin 400 metrekare alana sahip Emir Sultan Türbesi, İzmir'in kurtuluşunda şehit düşen ve halk arasında "Emir Sultan" adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin'in yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile eski Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camisi kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi isimlerin mezarlarına ev sahipliği yapıyor.

Kentin önemli Türk-İslam eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında 2011 yılında başlayan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında uygulanan restorasyon çalışmaları Hazire bölümü (mezarlık) hariç tamamlandı. Aşhane, hamam ve dergah ise  aslına uygun restore edildi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İzmir Valiliği Latife Hanım Emir Sultan Mardin Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
title