Haberler

Foça'daki Antik Tiyatro Kazıları Devam Ediyor

Güncelleme:

İzmir'in Foça ilçesindeki Phokaia Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 400 yıllık tiyatronun kazı çalışmaları devam ediyor. Tiyatronun tamamen açığa çıkarılıp ziyaret edilebilir hale getirilmesi hedefleniyor.

İZMİR'in Foça ilçesindeki Phokaia Antik Kenti'nde yer alan Helenistik döneme ait yaklaşık 2 bin 400 yıllık tiyatronun bugüne kazandırması için çalışmalar sürüyor. İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü ve Kazı Başkanı Cengiz Topal, "Burası bilinen en eski tiyatrolardan birisi. Milattan önce 340'lı yıllarda yapılmaya başlanmış. Roma döneminde ise tamamen terk edilmiş. Önümüzdeki yıllarda tiyatroyu tamamen açığa çıkarıp hem ziyaret edilen hem de kullanılabilen bir yapı haline dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi'nin desteğiyle, Foça'daki 5 bin 500 yıllık Phokaia Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına bu yıl da devam ediliyor. Adını kenti çevreleyen adalarda yaşayan foklardan alan antik kentteki çalışmalarda bu yıl, Helenistik döneme ait 2 bin 400 yıllık tiyatro, gün yüzüne çıkarılıyor.

'AMACIMIZ TİYATROYU AÇIĞA ÇIKARMAK'

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü ve Kazı Başkanı Cengiz Topal, "Phokaia Antik Kenti'nde milattan önce 3 bin 500'lere yani günümüzden 5 bin 500 yıl öncesine ait izlere rastlıyoruz. Antik kentin en önemli özelliği, Helenistik ve Roma dönemine ait yerleşim süreci olması. Şu an Helenistik dönemine ait kentin tiyatrosunda kazı çalışması yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla tiyatronun pozisyonunu anlamaya ve en azından bir kısmını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Burası bilinen en eski tiyatrolardan birisi. Milattan önce 340'lı yıllarda yapılmaya başlanmış. Roma döneminde ise tamamen terk edilmiş. Muhtemelen 1'inci yüzyılda meydana gelen bir depremden sonra kullanılmamış. Önümüzdeki yıllarda tiyatroyu tamamen açığa çıkarıp hem ziyaret edilen hem de kullanılabilen bir yapı haline dönüştürmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.Foça'nın bir antik kent üzerinde kurulduğunu söyleyen, ilçenin kültür ve turizm anlamındaki zenginliğine de değinen Topal, ilçe genelinde yaptıkları çalışmalar sayesinde ziyaretçilerin Phokaia Antik Kenti'ni daha rahat anlayabileceklerini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

İzmir Foça Foça Turizm Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI SEYRAN HAMİLE KALACAK MI? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? 4 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title