Haberler

"ENKA'da Tempo, Allegro!"

Güncelleme:

"ENKA'da Tempo, Allegro!" İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin "Wolfgang ve Lorenzo"su ile sona eriyor!

"ENKA'da Tempo, Allegro!"; İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sahneye koyduğu "Wolfgang ve Lorenzo" adlı müzikli oyunla sona eriyor! 1789 yılının son aylarında geçen, müziklerle örülmüş bu eğlenceli oyun; 18 Aralık 2012, Salı akşamı saat 20:30'da ENKA Kültür Sanat Buluşmaları'nda!

24. Yıl ENKA Kültür Sanat Buluşmaları kapsamındaki "ENKA'da Tempo, Allegro"; İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin müzikli oyunu "Wolfgang ve Lorenzo" ile sona eriyor. Metinlerini Aydın Büke'nin oluşturduğu, H. Rıza Murat Göksu'nun sahneye koyduğu, müziklerle örülmüş bu eğlenceli oyunun müzik sorumlusu ise Paola Villa. 1789 yılının son aylarında geçen oyunun ışık tasarımını Bülent Darcan, kostüm tasarımını İ.Serdar Başbuğ üstlenirken, Ferhat Karakaya ise dekorlarla bizi o yılların içine çekiyor.

"Wolfgang ve Lorenzo" ya da diğer adıyla "Aşıklar Okulu"; Wolfgang Amadeus Mozart'ın, İtalyan metin yazarı Lorenzo Da Ponte ile üç ortak çalışmasını konu alıyor. 1780'lerin başında Viyana'ya yerleştikten sonra besteleyebileceği İtalyan Operası Libretto'su arayışına girişen Mozart; Viyana Sarayı'nda görevli şair Lorenzo Da Ponte ile tanışır ve birlikte "Figaro'nun Düğünü", "Don Giovanni" ve "Cosi Fan Tutte" adlı dünyaca ünlü üç operaya imza atarlar.

Mozart ve Da Ponte, "Figaro'nun Düğünü" operasının yeniden sahnelenmesi için opera üzerinde, dönemin gözde opera şarkıcısı ve aynı zamanda Da Ponte'nin sevgilisi Adriana Ferraresi'nin istekleri doğrultusunda, bazı ufak düzeltmeler yaparlar. Yeniden uyarlanan "Figaro'nun Düğünü", Mozart ve Da Ponte'nin yepyeni bir opera siparişi almalarına da neden olur ve 1789 yılının son aylarında geçen, tarihi gerçeklerle kurgunun bir arada kullanıldığı, Mozart'ın günümüzde en sık seslendirilen üç operasından müziklerle örülmüş eğlenceli bir oyun olan "Wolfgang ve Lorenzo"nun doğmasına neden olur.

ENKA İbrahim Betil Oditoryumu'nda koltuk sayısının sınırlı ve yerlerin numarasız olması nedeniyle, önceden rezervasyon yaptırılması öneriliyor. Dileyen katılımcılar, her etkinlik öncesi saat 19:00'da Taksim AKM önünden kalkacak ücretsiz servis ile etkinlik merkezine ulaşabiliyorlar. Etkinlik bitiminde ise, ENKA İbrahim Betil Oditoryumu'ndan kalkacak servis, konukların Taksim AKM'ye ulaşımını sağlıyor. Servisten yararlanabilmek için etkinliklerden en az iki gün önce ENKA ile bağlantıya geçerek rezervasyon yaptırılması yeterli.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Murat Göksu Aydın Büke İstanbul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title