Haberler

Beşiktaş Meydanı'na Cumhuriyet ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü anısına Kartal Heykeli dikildi

Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) birinci etabını tamamladığı Beşiktaş Meydanı'na Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 120. yılı anısına bir Kartal Heykeli dikildi. Meydanın düzenlemesiyle birlikte bölgenin yoğun olan yaya ve araç trafiği de düzenlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) birinci etabını tamamladığı "Beşiktaş Meydanı"na Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 120. yılı anısına bir de "Kartal heykeli" dikildi.

Beşiktaş Meydanı, yıllar içerisinde ortaya çıkan kentsel donatı yoğunluğu, düzensizliği, yeşil alanların yok olması, kamusal alan işgalleri gibi nedenlerle işlevselliğini yitirdi. İstanbul halkının deniz ile ilişkisini sağlamak, yoğun deniz ulaşımına da bağlı yaya trafiğini meydan ile beraber düzenlemek ve yeşil alan oranının artırılması amacıyla bir düzenleme yapılması kaçınılmaz bir hal aldı. İBB tarafından hazırlanan 2 etaplı projede, bölgenin yoğun olan yaya ve araç trafiğini düzenleyecek köklü ulaşım çözümleri öngörüldü. Projede 1. etabın sonuna gelinirken, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 120. yılı anısına meydan kartal heykeli ile taçlandırıldı.

100. YILA YAKIŞIR HEYKEL

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü Başkanı Prof. Bülent Çınar tarafından 2,5 aylık bir çalışma sonucunda tamamlanan heykel, 100. yıllık çağdaş Türkiye'nin dinamik yapısını çağrıştıracak şekilde tasarlandı. Heykel, yaklaşık 400 metre 316 kalite paslanmaz çelik boru, lazer kesim teknolojisi ile kesildikten sonra 923 adet boru, lazer kaynağı ile bir araya getirildi. Toplam ağırlığı bin 400 kilogram olan heykel yine meydanı kaplayan granitler ile aynı ocaktan seçilmiş 6 bin kilogram ham granit bir kayaya sabitlendi.

1. ETAP TAMAMLANDI

Projenin 1. etap düzenlemeleri kapsamında Barbaros Bulvarı ile sahil yolunu bağlayan çelik köprü yol kaldırıldı. Toplu taşıma araçları hareket noktası, sahil tarafından Beşiktaş Caddesi'nin kuzeyine alındı. Bu sayede Beşiktaş iskelesi önünde bulunan toplu taşıma araçlarının, kamusal alanda oluşturduğu hasar ve yaya hareketi ile kent deniz ilişkisinde yarattığı olumsuz etki ortadan kaldırıldı.

Bölgenin hayli yoğun olan yaya ve araç trafiğini düzenleyecek köklü ulaşım çözümleri öngören projenin ana hedefleri ise şöyle:

"Meydanların (Barbaros Hayrettin Paşa Meydanı, Beşiktaş Meydanı) ayrı ayrı ve aynı zamanda, ilişkili olarak düzenlenmesi,

Yaya sirkülasyonunun düzenlenmesi,

Proje alanında bulunan mevcut ağaçların korunması ve bakımının yapılması,

Proje alanında bulunan anıtsal yapıların (Sinan Paşa Camii, Neccarzade Mustafa Rızaettin Türbesi, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı, Beşiktaş İskelesi, Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi, Deniz Müzesi, Demokrasi Anıtı) imaj öğesi olarak meydanlarla desteklenmesi-bütünleştirilmesi,

Meydanların akılda kalıcılığının sağlanması,

Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi ve Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı çevresinde sanat unsurunu vurgulayan ve güçlendiren meydan oluşturmak,

Kullanıcıların sosyalleşmesini sağlamak üzere dinlenme ve bir araya gelebilmeye imkan veren mekansal organizasyonları tanımlamak,

Sürdürülebilir bir kullanım sağlamak, yaya-taşıt ilişkisini sağlıklı bir biçimde işlevsel olarak düzenlemek."

Kaynak: ANKA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beşiktaş Meydanı Beşiktaş İstanbul Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

29-30 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title