Haberler

Alman Bilimkadını, Kaya Resimlerini İnceledi

Aydın'ın Söke İlçesi'ndeki Beşparmak Dağı'nda yaptığı araştırmalarda 8 bin yıl öncesi yapılan kaya resimlerini gün ışığına çıkararak bölge kültürüne kazandıran Alman arkeolog Anneliese Peschlow, Çine İlçesi'ndeki Gökbel Dağı'nda yeni bulunan kaya...

Aydın'ın Söke İlçesi'ndeki Beşparmak Dağı'nda yaptığı araştırmalarda 8 bin yıl öncesi yapılan kaya resimlerini gün ışığına çıkararak bölge kültürüne kazandıran Alman arkeolog Anneliese Peschlow, Çine İlçesi'ndeki Gökbel Dağı'nda yeni bulunan kaya resmini inceledi.

Çine İlçesi'ne bağlı Sağlık Köyü yakınlarında Gökbel Dağı'nın kuzey yamaçlarında Prof. Dr. Neşe Atik tarafından geçen hafta Tarih Öncesi Dönem'e ait bir kaya resmi tespit edildi. 1994 yılından bu yana Beşparmak Dağları'nda prehistorik resimler üzerine çalışan ve bugüne kadar 172 resim tespit eden EKODOSD Derneği onursal üyesi Dr. Anneliese Peschlow, dernek üyeleri ile yeni bulunan resmi incelemek için, Sağlık Köyü'ne gitti. Resmin olduğu mağarada incelemelerde bulunan Peschlow, bulunan resmin bölge için çok önemli olduğunu belirtti.

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, kaya resimlerinin çok geniş bir alana yayıldığını belirtti. Sürücü, "Geçen aylarda gittiğimiz Çine Çayı'nın kıyısındaki Kemertaş fresklerini incelemiştik. Anneliese Peschlow Kemertaş resimlerinde sadece fresklerin olmadığını farklı izlerinde bulunduğunu söyledi. Gerçekten de çektiğimiz resimlere dikkatli bir şekilde baktığımızda Anneliese'nin söylediği tarih öncesi kaya resimlerini fark ettik. Bizans Dönemi'nde, Prehistorik kaya resimlerinin üzerine fresklerin yapıldığını gördük" dedi.

Bu kayaların 8 bin yıllık insanlık mirasının izlerini taşıdığını kaydeden Sürücü, "Resimlerin yoğun olduğu bölgeden kilometrelerce ötede yeni bulguların çıkması, her an her bölgeden yeni kaya resimlerinin çıkabileceğinin göstergesidir. Bu kutsal dağ mutlaka korunmalı ve koruma statüsü altına alınmalıdır. Bu dağda çıkan madenden kazanılabilir ama geri dönülmez tahribatlar oluşarak, insanlık tarihinin tüm izleri silinebilir. Asıl maden yerin üstündedir ve burada yaratılacak turizmle hem bu tarihsel miraslar korunur hem de yüzyıllarca daha çok kazanç elde edilir. Beşparmak Dağları'nın ve çevresinin doğal ve kültürel değerlerini koruma ve tanıtma çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. - Aydın / Söke

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Beşparmak Dağları Aydın Çine Söke Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title