Haberler

3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3.Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 7-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 7-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen festivalin tanıtım toplantısında konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen, İstanbul Opera Festivali'nin ilk çıkışının 2010 yılında İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle geliştirilen bir proje olduğunu söyledi.

Festivalin ana temasının İstanbul, Türk ve Doğu temalı operaların tarihi mekanlarda sahnelenmesi yoluyla Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasına katkı sağlamak olduğunu kaydeden Gökmen, "Üçüncü yılında festivalimiz, tarihi mekanlardaki sunumlarıyla dünyada tanınan bir konuma gelmiş ve özellik kazanmıştır" dedi.

Gökmen, operanın, müzik, tiyatro, edebiyat, klasik sanatlar ve görsel sanatların buluşmasından ortaya çıkan komplike, hazırlık süreci en karmaşık sanat dallarından bir tanesi olduğunu ifade ederek, festivalin hazırlıklarına da bir yıl önce başladıklarını kaydetti.

"İstanbul'un gerçek anlamda bir operaya ve gerçek anlamda bir opera bale sezonuna ihtiyacı olduğunu vurgulamak istiyorum" diyen Gökmen, özellikle yaz aylarında gerçekleştirilecek festivalin herkes adına bir sanat şöleni olacağını dile getirdi.

Gökmen, "Opera yalnız seçkinlere hitap eden bir sanat değildir. Opera, her olguda olduğu gibi anlaşılması için çaba gösterilmesi, düşünsel çaba gösterilmesi gereken bir sanat dalıdır" diye konuştu.

Festivalin sponsoru Denizbank'ın Genel Müdürü Hakan Ateş de, Türkiye'nin kültür sanat hayatı için önemli olduğunu düşündükleri festivale destek vermekten mutluluk duyduklarını belirterek, Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin etkisini her geçen yıl artırarak Türkiye'de, gerekse de dünya çapında ses getirmeye devam edeceğine inandıklarını söyledi.

Opera festivalinin yanı sıra 8-24 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nin de destekçisi olacaklarını kaydeden Ateş, bundan sonrada kültür sanata katkı yapmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

Basın toplantısına, şovmen Beyazıt Öztürk ile manken ve oyuncu Sedef Avcı da katıldı. Katılımcılara, Denizbank'ın çektiği ve Öztürk ile Avcı'nın opera sahnelendirdiği reklam filminin de gösterimi yapıldı.

-Festivalde 5 opera 4 farklı mekanda sahnelenecek-

"7'den 70'e opera" sloganı ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek festivalin programı ve içeriği her yaştan ve her kesimden seyirciye ulaşmayı hedefliyor. Kentin sahip olduğu tarihsel mekanlarla bütünleşerek İstanbul'u dünya ölçeğinde benzersiz bir konuma yerleştirmeyi amaçlayan festival Topkapı Sarayı, Aya İrini, Haliç Kongre Merkezi, Kadıköy Süreyya Operası ve Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Festival, 7 Temmuz'da Haliç Kongre Merkezi'nde Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin 2 perde şeklinde sahneleyeceği Mozart'ın ünlü "Don Giovanni" operası ile başlayacak.

9-10-11 Temmuz'da Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin 3 perde şeklinde sahneleyeceği Mozart'a ait olan "Saraydan Kız Kaçırma" operası, Topkapı Sarayı'nda sahnelenecek.

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin 3 perde şeklinde sahneleyeceği Okan Demiriş imzalı "IV. Murat" operası 14-15 Temmuz tarihlerinde Topkapı Sarayı'nda sahnelenecek.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin 2 perde halinde sunacağı "Yıldırım Bayezid" operası, 16-18 Temmuz tarihlerinde Kadıköy Süreyya Operası'nda sanat sevenlerin karşısına çıkacak.

Antalya Devlet Operası ve Balesi'in 2 perde halinde sunacağı Besteci Selman Ada'nın Halit Ziya Uşaklığıl'in ünlü romanından bestelediği "Aşk-ı Memnu" operası ise 19 Temmuz tarihinde Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi'nde izleyicinin karşısına çıkacak.

-Ünlü Tenor Jose Cura'dan Aya İrini'de gala konseri-

Festival kapsamında, dünyaca ünlü tenor Jose Cura, 12 Temmuz'da, Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından Feryal Türkoğlu ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Aya İrini'de gala konseri verecek. Konseri şef Mario de Rose yönetecek. Cura, konserinde bazı eserlerini de kendisi yönetecek.

Muhabir: Filiz Kınık / Neşat Ergül

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kadıköy Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title