Haberler

Köln Başkonsolosu Engin, Avrupa Kamuoyuna Empati Çağrısı Yaptı

Köln Başkonsolosu Engin, Avrupa kamuoyuna empati çağrısı yaptıHakan AYTAŞKÖLN, 15 Temmuz (DHA) - Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen başarısız darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle Almanya'nın Köln kentinde sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde 'Demokrasi ve Milli Birlik...

Köln Başkonsolosu Engin, Avrupa kamuoyuna empati çağrısı yaptı

Hakan AYTAŞKÖLN, 15 Temmuz (DHA) - Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen başarısız darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle Almanya'nın Köln kentinde sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde 'Demokrasi ve Milli Birlik Günü' buluşması düzenlendi. Başkonsoloslukta düzenlenen etkinlikte, darbe girişimine karşı koyan şehit ve gaziler anıldı. Anma etkinliği öncesinde, Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin bir grup STK temsilcisiyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında 15 Temmuz günü yaşanan acı olayları anlatan Başkonsolos Engin, Avrupa basını ve Avrupa kamuoyuna mesajlar verdi. Engin, Avrupa kamuoyuna, büyük bir felaketin eşiğinden dönen ve acılar yaşayan Türk halkıyla empati kurmaları çağrısında bulundu.

OHAL İşlemleri İnceleme Kurulu kuruldu

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, OHAL kapsamında alınan tedbirlerin TBMM tarafından kabul edilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK)'lerle yürütüldüğünü hatırlattı. Bu konuda Avrupa basınında ön yargılı haberler yer aldığını vurgulayan Engin, 'Türkiye Cumhuriyeti bu KHK'leri devlet olarak çıkartmakla birlikte bunun hukuk açısından geçerliliğini sağlamak için OHAL İşlemleri İnceleme Kurulu kurulmuş bulunmaktadır. Bu kurul 17 Temmuz'da yani iki gün sonra başvuruları almaya başlayacak. Uluslar arası insan hakları kurumları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bu kurul, bir üst merci olarak kabul görmüştür. Yani, 'sadece KHK'lerle istenildiği şekilde hareket ediliyor' gibi eleştirilerin hukuken bir geçerliliği bulunmamaktadır. OHAL İşlemleri İnceleme Kurulu, KHK'lerle tesis edilmiş olan her türlü kararı inceleme ve bu inceleme sonunda karar verme yetkisine sahiptir. Bu komisyon tarafından yapılan değerlendirmelere karşı İdare Mahkemelerinde dava açılabilecektir ayrıca Anayasa Mahkemesi'ne de, OHAL olmasına rağmen, bireysel başvuru yolu açıktır' dedi.

Engin ayrıca, FETÖ ile mücadelenin hukuk çerçevesinde ve insan hakları temelinde yapıldığını ifade etti.

Empati yapılmasını arzu ediyoruz

Köln'deki 15 Temmuz etkinliğinin STK'lerin talebi üzerine yapıldığını belirten Hüseyin Emre Engin, 'Amacımız hiçbir şekilde Türkiye'deki siyaseti veya Türkiye'deki tartışmaları buraya taşımak, buradaki siyaseti daha fazla rahatsız etmek değil. Buradaki insanlarımızın da bu şekilde bir isteği, arzusu yok' dedi. Başkonsolos Engin şu ifadeleri kullandı 'Ancak toplulumuzda ve bizde şöyle bir üzüntü var. FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen bu darbe girişiminin yarattığı travmanın ve acının, demokrasiye karşı olan bu şiddet eyleminin ülkemizde yaratmış olduğu tepkilerin doğru anlaşılamadığını, doğru algılanmak istenmediğini görüyoruz. Hem toplumumuz hem bizler bu konuda açıkçası üzüntü duyuyoruz. Bu üzüntümüz, 15 Temmuz'dan sonra halkımızın tamamen kanunlar dahilinde, aşırılığa kaçmadan insaflı tepkilerine bile getirilen bazı olumsuz sınırlamalar veya içeriğinden kopartılarak yapılan eleştirilerle bazen üst düzeye varıyor. Bu konuda biraz daha empati yapılması, Türkiye'de o gece hiç korkmadan canını veren insanların en azından anılarına saygı duyularak o gece yaşanan travma konusunda insanlarımızla biraz da olsa empati yapılmasını arzu ediyoruz.'

Köln Başkonsolosluğu'nda açılan ve 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları gösteren fotoğraf sergisi ise 26 Temmuz'a kadar açık kalacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Emre Almanya Köln Politika Güncel Haberler

title