Haberler

Kocaeli'de Basın Müzesi Açıldı

Güncelleme:

KOGACE ve İzmit Belediyesi işbirliği ile restore edilen tarihi binada, "Basın Müzesi" törenle açıldı.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE) ve İzmit Belediyesi işbirliği ile restore edilen tarihi binada, gazetecilerin kullandığı eski dönemlere ait fotoğraf makinesi ve matbaa malzemelerinden oluşturulan "Basın Müzesi" törenle açıldı.

İzmit Kapanca Sokakta gerçekleştirilen açılış törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, KOGACE Başkanı Halit Yılmaz  ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Törende konuşma yapan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, gazetecilerin çalıştığı eski teknolojilerin genç nesillere tanıtılması açısından, basın müzesinin çok önemli bir işlev gördüğünü söyledi.

Müzenin açılmasında ve Kocaeli'ye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Sertel, "Gelecek nesillere gazeteciler olarak bir yandan davranış ve duruşumuzla, başı dik, onurlu ve kişilikli bir duruş sergileyerek nasıl bir miras bırakmak istiyorsak, basın müzesinde çok uzun yıllar sergilenecek olan bizim kuşağın öncesi büyüklerimizin kullandığı aletlerin, edavatların günümüz teknolojisinde artık işlevinin bittiği ve yeni yetişen neslinde bunları göremediğini biliyoruz" diye konuştu.

O dönemlerde kurşun harflerin, klişelerin olduğunu anlatan Sertel, daha sonra onra film dönemlerine geçildiğini belirterek "Biz o dönemlerde 10'lu, 12'li ve 20'li filmler verilirdi. Bunları çok dikkatle kullanılması ve filmin pahalılığından söz edilerek, fotoğraf çekerken cimri davranmamızı söylerlerdi. Şimdi teknoloji öyle bir noktaya geldik ki, kullansak da kullanmasak da bir açılışta en az 50-100 kare fotoğraf çekiliyor. Teknolojji bizi çok öne getirdi" dedi.

Sertel şöyle devam etti:

"Geçmişte daktilolar vardı. Şimdi 8-10 yaş kuşağına sorsanız 'daktilo nedir' diye, ismen belki duymuş olabilir ama şeklen tarif bile edemez noktaya geldik. Günümüz çağı bilgisayar çağı. Fotoğraf ve film dijitale döndü. Artık herşey dijital bir ortamda. Hatta dijital verilerle insanlar yargılanır oldu. Dünya değişiyor, çağ değişiyor. Eski teknolojiyi de müzede sergileyip, daktilonun ne olduğunu, eski matbaa makinelerin ne olduğunu, eski fotoğraf makinelerinin ne olduğunu anlatmak yerine göstermek ev gelecek nesillere Türk basının tarihi sürecini ve süzgecini göstermek çok önemli. Bütün kentlerde basın müzeleri açılması gerekir. Kentin dışında o müzeye gelen insanlar, o müzede kentin basın tarihini de görebilsin"

KOGACE Başkanı Halit Yılmaz ise, basın müzesindeki katkılarından dolayı İzmit Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na teşekkür etti.

Daha sonra Sertel, Yılmaz ve Doğan basın müzesinin açılışını gerçekleştirdi.

Müzede Kocaeli'de basınına hizmet vermiş, vefat eden kişilerin fotoğrafları, yerel gazetelerin eski sayıları, eski fotoğraf makineleri, matbaada kullanılan çeşitli aletler yer alıyor.

Kaynak: AA / Yerel

İzmit Belediyesi Atilla Sertel Halit Yılmaz Yerel Haberler

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Veliden okul müdürüne saldırı! O anlar kamerada

Veliden okul müdürüne saldırı! O anlar kamerada

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title