Haberler

Kktc'de tarihi gün: gazeteciler 45 yıldır kapalı olan maraş'a girdi (4)

GAZETECİLER, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın koordinesinde, 1974'ten sonra kapalı olan 'Hayalet Şehir' Maraş'a girdi. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın da eşlik ettiği gazeteciler, bölgenin en önemli caddelerinde ve sokaklarında gezinti yaptı. Özersay, "Önümüzdeki dönemde buranın kademeli bir şekilde sivillere açık olacağını samimiyetle söylüyorum" dedi.

Bir zamanlar lüks otomobillerin, pahalı evlerin, ülkenin en iyi plajlarının ve Hollywood yıldızlarının da gözdesi 7 yıldızlı otellerin bulunduğu "Hayalet Şehir" Maraş'a girişte gazetecilere askeri yetkililer tarafından bilgi verildi.  Verilen bilgiye göre Kapalı Maraş'ta 4 bin 649 ev ve daire, 21 banka, 7 kilise, 1 türbe, 1 mescit, 25 kültür kuruluşu, 2 spor tesisi, 8 okul, 45 hotel, 60 apartman, 143 resmi daire, 99 eğlence yeri, 2 bin 953 ticari iş yeri, harabe ve inşa halinde ise 380 bina olduğu belirtildi.

EN POPÜLER ŞEHİRDİ

Dönemin en polüler şehri olan Maraş Bölgesi'nin toplam 5.3 kilometre karelik bir alana sahip olduğu ifade edildi. Bölge uzunluğunun 4 bin metre, genişliğinin bin 850 metre,  sahil şeridinin uzunluğunun ise 3 bin 400 metre olduğu bilgisi verildi.

KRALİYET AİLESİNDEN ÖZEL İSTEK

Kapalı Maraş, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Marliyn Monroe ve dünyaca ünlü çok sayıda ismin tatillerde uğrak yeriydi. İngiliz Kraliyet ailesinin bölgede yaptığı Golden Sands Hotel, dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olarak anılıyordu. Özersay'ın verdiği bilgiye göre İngiliz Kraliyet ailesi otel için özel istekte bulundu. İngilizlerin isteği üzerine otel, 1974'teki gibi muhafaza edildi. Eşyalarına dokunulmadı, kapılar mühürlendi. Otelin güvenliği için de kamera sistemi ve 24 saat uygulamalı koruma kalkanı oluşturuldu.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bölgenin gezintisinin ardından gazetecilere açıklamalar yaptı. "Bir bir başlangıçtır" diye söze başlayan Özersay, "Kapalı Maraş'ı kademeli olarak uluslararası basın ve Kıbrıslı Rum gazetecilere de açacağız" dedi. Bakan Özersay, "her kararı kendi döneminde değerlendirmek gerekiyor. 1974'te kapalı olmasına karar verildi. Ancak yeni dönemde buna ihtiyaç yoktur, Maraş kademeli olarak açılacaktır" şeklinde konuştu.

'MARAŞ SİVİL BÖLGE OLACAK'

"Bugün kapalı Maraş gibi bir yerin askeri bölge olmasını makul ve mantıklı bulmuyoruz" şeklinde devam eden Özersay,  "Maraş'ın Sivil bölgeye dönüşmesi için çalışma yapıldığı" mesajını verdi. Özersay şunları kaydetti; "Bölgede sadece taşınmaz mallarla ilgili adım atılmıyor. Özellikle kasalarsa kıymetli eşyalar var. Bir miktar kasa koruma altındadır."

Rum Yönetimi'nin Maraş konusunda muhatap olmadığına işaret eden Bakan Özersay, "KKTC'yi uluslararası hukuka daha da yaklaştıracak hangi adımları atabiliriz. Bunun için uğraşıyoruz. Doğru olan 21'inci yüz yıla uygun olmadır. BM, yetkilileri sadece ilgi duydukları sorulara yanıt aldı. BM, yetkilileri burada atacağımız adımlarda muhattap değildir. Burada tasarruf KKTC yönetiminin yetkisindedir" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dışişleri Bakanlığı Haberler

Bakmadan Geçme

Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title