Haberler

Kıyılarda Temizlik Seferberliği

Türkiye'de, DenizTemiz Derneği/TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülen "Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası" kapsamında, gönüllüler Büyükada'da kıyı ve dip temizliği yaptı.

Türkiye'de, DenizTemiz Derneği/TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülen "Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası" kapsamında, gönüllüler Büyükada'da kıyı ve dip temizliği yaptı.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA'dan yapılan açıklamaya göre, "Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup – ICC) Kampanyası" etkinliğine, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 100'den fazla ülkeden yüzbinlerce gönüllü eşzamanlı olarak katıldı.

Türkiye'de 2002 yılından itibaren DenizTemiz Derneği/ TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülen kampanyanın İstanbul ayağı, Adalar ilçesine bağlı Büyükada Aya Nikola Koyu'nda gerçekleştirildi.

Etkinlik, TURMEPA ile Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü koordinatörlüğünde, Adalar Belediyesi işbirliği ile Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği ve özel bir spor mağazasının çalışanlarından oluşan dalış ekibinin desteğiyle yapıldı.

Farklı yaş ve meslek gruplarından 100'ü aşkın gönüllünün kıyı ve dip temizliği yaptığı etkinlikte, bir saat içinde karadan plastik, metal, cam ve sigara izmaritlerinden oluşan yaklaşık 25 kilogram çöp toplandı. Gönüllü 24 dalgıç ise deniz dibinden yine farklı atık türlerinden 50 kilogram çöp çıkardı. Toplanan atıklar arasında çok sayıda içecek şişesi, teneke kutu, pet şişe, plastik parçaları, ayakkabı, baret, balık ağları ve çeşitli giyeceklerin yanı sıra iki adet şezlong minderi dikkat çekti.

Etkinliğin Türkiye Koordinatörü Çevre Yüksek Mühendisi Şeyda Dağdeviren Hill, toplanan atıklar üzerine çevre gönüllülerini bilgilendirdi.

Dağdeviren, plastiklerin 400 yılı aşkın süre doğada kaldığını ve geçen süre boyunca parçalara ayrılarak varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirtti.

Mikro-plastiklerin ayrıca deniz canlılarının vücutlarında birikerek, insanlar tarafından tüketilen midye, balık gibi deniz canlıları aracılığıyla insan vücuduna girdiğini aktaran Dağdeviren, ayrıca toplanan atıkların büyük bir bölümünün geri dönüştürülebilir değerlere sahip olduğunu, hanelerde kaynağında ayrıştırılması ve yetkililer tarafından toplanması halinde ekonomiye olumlu katkı sağlayacağını kaydetti.

Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği'nden Kaan Döşdemir de denizden çıkardıkları atıklar dışında suyun altında görülmeye değer çok güzel şeylerin olduğunu, bu tür etkinliklerin, farkındalığın artması için önem taşıdığını ifade etti.

"Dalgıç ve sualtı fotoğrafçısı Ferhan Coşkun da suyun altında çok farklı türlerde balık sürülerine rastladıklarını aktardı.

Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü'nden Volkan Narcı da sualtındaki mercanlar ve denizçayırlarının deniz ekosistemi açısından önemini gönüllülerle paylaştı.

Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası çerçevesinde üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvayan TURMEPA, İstanbul'un yanı sıra İzmir, Antalya, Bodrum ve Fethiye kıyılarına da uzandı.

Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası'nın Türkiye koordinatörü olarak TURMEPA, toplanan bu atıklara ait verileri her sene olduğu gibi bu sene de etkinliğin ana yürütücüsü Ocean Conservancy'nin online bilgi bankasına işleyecek.

Tüm dünyada toplanan bu bilgiler sayesinde uzmanlar, kıyıların ne tür aktivitelerle kirlendiğini ve ne tür tehlikelere maruz kaldığını belirleyerek otoriterlere çözüm yöntemleri geliştirilmesi için projeler sunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Adalar Belediyesi İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title