Haberler

Kiracı ve Ev Sahipleri İçin Yeni Düzenleme

Güncelleme:

Bugüne kadar kiraya verenin elden almayı tercih ettiği depozito bedelinin taraflarca bankaya yatırılması yasal bir zorunluluk oldu.

Türk Borçlar Kanunu'nun 342. Maddesi kiraya verene ödenen depozitonun kullanım şeklini tamamen değiştirerek kiralamaya farklı bir boyut kazandırdı.

DEPOZİTO ARTIK BANKAYA

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, bugüne kadar kiraya verenin elden almayı tercih ettiği depozito bedelinin taraflarca bankaya yatırılması konusundaki yasal zorunluluğa dikkat çekerek şunları söyledi:

"DEĞER KAYBI ÖNLENECEK"

"Depozito bedeli, mecurda kiracının kullanımından ötürü oluşacak hasarlara ve/veya ödenmeyen faturalar gibi borçlara karşılık kiraya vereni güvence altına alan bedeldir. Bu bedel, genelde elden tahsili ediliyor, son ayın da kirasına mahsup ediliyor. Ancak kiracının uzun zaman ikamet etmesi halinde değer kaybı yaşanabiliyordu. Depozito bedelinin bankaya yatırılması güvence bedelinin gerçek anlamda güvence bedeli olarak kullanımına yönelik bir uygulama olmasının gereğidir.

ORTAK HESAPTA KALACAK

Erilkun, bu finansmanın kullanımının da taraflarca belirlenecek ortak hesapla yönlendirilmesinin hakkaniyet gereği olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Borçlar Kanunu, kiraya verenin aldığı depozito bedelinin yalnızca bankaya koyulmasını öngörmüyor. Aynı zamanda bu bedelin tarafların müştereken belirleyecekleri bir ortak hesapta tutulmasını ve taraflardan birinin değil ikisinin de müşterek karar ve imzasıyla çekim yapılabilecek nitelikte bir hesap olmasını şart koşuyor. Dolayısıyla müşterek hesapta tutulan depozito hem kullanılmadığı dönemde faizle değer kazanacak hem de tarafların keyfiyete dayalı kullanımları ortadan kalkacaktır. Kanunda hesaptan elde edilen gelir faiz geliri olarak açıkça belirtildiği için katılım bankalarına hesap açmak yerinde değildir."

DEPOZİTO, 3 AYLIK KİRA BEDELİNİ AŞAMAZ

Türkiye'de özellikle konut kiralamalarında birbirinden farklı ve keyfiyete dayalı pek çok uygulama örneği yaşandığını belirten Erilkun; "Kiralama işlemlerinde şartlar, tarafların imzası olsa bile keyfiyete dayalı belirlenemez. Depozito bedelinin 3 aylık kira bedelini aşmaması, katılım bankalarına yatırılamaması, vadeli hesaplarda vadenin kira sözleşmesinin süresi kadar olması bunların başlıcalarıdır' dedi. (Kaynak : Emlakofis)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Hakan Erilkun Memur Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (17)

atillaMobil-ANDROID:

faizci bankalara yeni kaynak

21
0
yanıtYanıtla
kimsenMobil-ANDROID:

MILLETIN ANASINI AGLATIYONÙZ AYNI BATININ KANUNLARÌNI UYGULUYORSUNUZ BUNLARI MILLETE NEDEN OYLATMIYONUZ SOKAK ISMINI ÒYLATIYONUZDA CIKARDINIZ KANUNLATRI OYLAMIYONUZ MÌLLETI UYUTUYONUZ AMA HEPSIÑÌ ALLAH EN IYISINI BILIYOR

19
1
yanıtYanıtla
milli:

Tahliyeden sonra ;borcundan veya kötü kullanımdan dolayı depozitoyu çekmek istersen , mahkeme açacaksın, ispatlayacaksın , kazanacaksın, ve parayı çekeceksin. ölme eşeğim ölme.

13
0
yanıtYanıtla
ÜlkücüMobil-ANDROID:

ben faiz denen illete girmedim girmem de simdi devlet bana sen mecbursun faizli bankayla is yapacaksın ve paranı faize yatiracaksin diyor. ey müslüman hükümet İslam senin nerende. birisi su hükümete faizin dinen haram olduğunu anlatsın.bunlar başka kitaba mi inanıyor nedir milleti bir de zoraki günaha sokacaklar.

7
0
yanıtYanıtla
ali keleş:

bu nakit değil senetse, durum nedir? ya atıyorsunuz bir natır, kesmez bunu kırk satır. .

6
0
yanıtYanıtla
KOMEDYEN METO:

VAY seni uyanık devlet seni ama artık bu haberden sonra herkes UYANDI

6
0
yanıtYanıtla
gss magduru:

allah kımseyı kira cı yapmsn kiracı olmk kadr pıs bı sey yok allahım senı evı olmyan ev nasp et amin askerı ücrt 900 tl bır ev kirası 500 tl zaten su eltrk fatrsıda özlştı 300 tl de aşagı gelmyr gerıye 100 tl kalyr adam nasıl gecnck allah askerı ucrtle çalşlrn yardmcsı olsn

6
0
yanıtYanıtla
YilmazMobil-IOS:

Ey bakan kirayi bir yildir vermiyeni ne yapacaksin onu soyle

5
0
yanıtYanıtla
Bahaneye bakMobil-ANDROID:

Depozitonun güvenceye alınması işin hikaye kısmı. asıl niyet kim evini kiraya vermiş onu tespit etmek. ona göre de vergiyi geçirecek..

3
1
yanıtYanıtla
Kestelköprülü:

Kira gelir vergimi noksansız ödüyorm ama kiracıyla problem olduğunda devlet bana yardımcı olması lazım. . Hem vergiyi al. . Sonra ilglenme. . Olmaz. . .

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title