Haberler

Kerry, Smdk Başkanı Hoca ile Görüştü

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Esed rejiminden, tüm kesimleri kapsayan, Suriye'deki bu müthiş hasarı toparlayabilecek ve ülkeyi birlik haline getirecek bir hükümete doğru dönüşüm gerekli" dedi.

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Esed rejiminden, tüm kesimleri kapsayan, Suriye'deki bu müthiş hasarı toparlayabilecek ve ülkeyi birlik haline getirecek bir hükümete doğru dönüşüm gerekli" dedi.

Kerry, bakanlıkta, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca ile görüştü.

Görüşme öncesinde basına açıklama yapan Kerry, Suriye'de sahadaki durumun sürdürülemez ve felaket içinde olduğunu belirterek, bunun Suriye halkının yanı sıra Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi çevre ülkeleri de büyük oranda etkilediğini kaydetti.

Esed rejiminin kendi halkına karşı sorumluluklarını yitirdiğini vurgulayan Kerry,  "Bu nedenle Esed rejiminden, tüm kesimleri kapsayan, Suriye'deki bu müthiş hasarı toparlayabilecek, ülkeyi birlik haline getirecek ve meşru gelecek sağlayacak bir hükümete doğru dönüşüm gerekli. Problemin diğer bir yönü de (Suriye Devlet Başkanı Beşşar) Esed'in kendi çıkarları için ülkeyi tahrip etmekle meşgul olması ve ülkeye teröristleri çekmesi. Bu nedenle Esed, ülkenin uzun vadeli geleceğinin bir parçası olabilme noktasındaki tüm meşruiyetini kaybetti" diye konuştu.

- "Kurtarılmış bölgelerde güvenli alanlar için destek isteyeceğiz"

SMDK Başkanı Halid Hoca da Kerry ile Suriye'deki askeri ve siyasi düzeylerdeki son gelişmeleri ele alacaklarını belirterek, "Kurtarılmış bölgelerde güvenli alanlar kurulması noktasında ABD'nin desteğini isteyeceğiz" dedi.

Esed'in meşruiyetinin bulunmadığını ve Suriye'nin geleceğinin parçası olamayacağını ifade eden Hoca, "Bu nedenle Esed tutuklanmalı ve Suriye halkına karşı işlediği suçlardan yargı önüne çıkarılmalı" diye konuştu.

-"Esed terörle mücadelede ortak olamaz"

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Kerry ile Hoca'nın ABD'nin Suriyelilere yardımlarının artırılmasının yollarını konuştuklarını ve Kerry'nin Suriye'de siyasi dönüşüme dair ABD'nin taahhütlerini teyit ettiğini bildirdi.

Harf, Hoca'nın gündeme getirdiği güvenli bölgelere dair soruları ise yanıtsız bıraktı.

"Tahran'da bir araya gelen Suriye Savunma Bakanı ile İranlı liderlerin, Suriye'de terörle mücadele için çabalarını artırmada mutabık kaldığına" yönelik haberlerin sorulması üzerine Harf, Esed rejiminin terörizmle mücadelede partner olamayacağını, çünkü terörün gelişmesini sağladığını ve zaman zaman "bazı adımlar attığı yönünde şovlar" yapsa da terörle mücadelede başarısız olduğunu ifade etti.

Harf, "Suriye'de terörizm Esed rejimi nedeniyle gelişiyor" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Beşşar Esed Marie Harf John Kerry Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title