Haberler

Kazı Başkanına Kızıp Derneği Kapattılar

Güncelleme:

Güney, 'Tarihte ilk dernek kapattıran kazı başkanı' olarak anılacağını ileri sürdüğü Myndos Antik Kenti kazılarına başkanlık yapan Prof. Dr. Mustafa Şahin'i uluslararası sponsorlara yüz çevirmek ve kazılarda yol katedememekle suçladı. Prof. Dr. Şahin ise hakkındaki iddialarla ilgili açıklama yapmadı.

İki yıl önce Bodrum'un Gümüşlük Mahallesi'ne yerleşen sinema oyuncusu Salih Güney, kendini Myndos Antik Kenti kazılarına adadı. Güney, ilk olarak 26 Ağustos 2013 tarihinde Myndos Kentini Koruma ve Tanıtma Derneği'ni kurdu. Dernek ilk olarak Myndos Antik Kenti kazıları kapsamında mezarların çıktığı halk arasında 'Tavşan Adası' olarak bilinen Asar Adası'na ilçe protokolünün de katılımıyla 5 yabani tavşan bıraktı. Dernek geçen bir yıllık süreçte kazı çalışmalarına destek vermek ve Mynods Antik kenti'ni tanıtmak için de çeşitli faaliyetlerde bulundu. Ancak, derneğin dün Zeytun Restaurant'da yapılan olağan kongresinde, şok bir karar alındı. Oyuncu Salih Güney, kurucusu olduğu Myndos Kentini Koruma ve Tanıtma Derneği'ni, kazı başkanına kızarak feshettiklerini açıkladı.

'DESTEKLERİ KABUL ETMEDİ' İDDİASI

Antik Myndos kentinin toprak altında kalan kalıntılarını gün ışığına çıkartılması için gereken destek ve finansmanın sağlanabilmesi için başlattığı girişimde, derneğin yönetim kurulu üyesi de olan ve kazılara başkanlık eden Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin'i karşısında bulduğunu belirten Güney, "Bir yıl boyunca yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya ancak bir mezar taşı çıkarabildi. '10 bin kişilik antik tiyatro buldum' diyerek tüm Gümüşlük'ü köstebek yuvasına çevirdi. 'Madem tiyatroyu buldun, Hollanda Başkonsolosluğu aracılığı uzman ile uluslararası fonlardan maddi destek sağlayalım' dedik, kabul etmedi. Bu bir yıl içinde hiçbir ilerleme sağlanamadığı gibi, Gümüşlük halkı da boşu boşuna büyük mağduriyet yaşadı. Kazı için yol kapatıldı. Tek geçim kaynağı turizm olan Gümüşlük esnafını adeta bitirildi. Alternatif yol açtılar. Orada da en az dokuz kaza oldu. Kaza geçiren vatandaşa ambulans bile yetişemedi. İnsanlar o korkunç yola mahkum edildi. Ne için? Her yerde çıkabilecek bir mezar taşı kalıntısı için! Oysa orada çok daha büyük bir tarihi zenginlik olduğunu biliyoruz. Arkeoloğun içinde cevher olacak ki o değerleri ortaya çıkarabilsin" dedi.

"Burada 10 bin kişilik antik tiyatro ve hamam olduğu için bu çalışmaları başlatmıştık" diyen Güney şöyle devam etti:

"Ancak ortada ne hamam var ne tiyatro. Kendisi kazılacak yerlerin tümü için kamulaştırma talep ediyor. İyi bir arkeolog, gece kazı alanına girer, çalışır ve en azından o tiyatronun ayaklarını ortaya çıkarırdı. Bu işler, böyle yürür. Prof. Dr. Şahin'in bu tavırları nedeniyle kazı çalışmalarına destek veremeyeceğimizi anladık ve derneğimizi kapatma kararı aldık. Prof. Dr. Şahin, 'Tarihte ilk dernek kapattıran kazı başkanı' olarak anılacak.'"

Güney, derneğin kapatılma kararının kapatılan Gümüşlük Beldesi'nin eski Belediye Başkanı Mehmet Tire, Myndos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, arkeolog Alpay Pasinli, arkeolog Aykut Özet, avukat İhsan Kaya, fotoğraf sanatçısı Oğuz Hamza ve iş adamı Sedat Sadıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu 35 üyenin tamamının oyu ile alındığını da kaydetti.

Myndos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise hakkındaki iddialar ve derneğin kapatılmasıyla ilgili açıklama yapmadı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Salih Güney Gümüşlük Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title