Haberler

Kayseri?de Esnaftan 'Dedemin Fişi' Adlı Filine Tepki

Kayseri'de esnaftan 'Dedemin fişi' adlı filine tepki

Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)- BİR süre önce vizyona giren 'Dedemin Fişi' isimli sinema filmindeki Kayseri'yi küçük düşürücü bazı sahneler olduğu iddiaları ardından esnaf da tepkilerini sürdürdü.

Yılmaz Erdoğan ve Murat Kepez'in senaryosunu yazdığı, Meltem Bozoflu'nun yönettiği Doğa Rutkay, Onur Buldu, Özlem Tokaslan, Ayşen Gruda, Ayşegül Akdemir'in oynadığı film çeşitli kesimlerden tepki gördü. Türkiye'de et sıkıntısı çekildiği için pastırma-sucuk satışlarının azalmasının istendiğini belirten Kayserili esnaf Abdullah Akçakoyunlu, "İzmir'de Eşek Adası'nda eşekler kaybolur, 'Acaba Kayseri'ye pastırmamı yapıldı?' diye yapılan esprileri çok dinledik. Hepsi bir safsatadan başka da bir şey değil" dedi.

Kayseri isminin ve sucuğunu kötüleyecek bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten esnaf, "Kötü söz sahibine aittir" yorumu yaptı. 18 yıldan bu yana esnaflık yapan İbrahim Küçükgöncü, bu tür olayları onaylamadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de pastırma-sucuk denince akla Kayseri gelir. Ürünler gayet temiz ve sağlıklıdır. Boş yere Kayseri adını lekelemeye gerek yok. Üretim yerleri, ürünün nasıl olduğu bellidir. Bu olaylar tasvip etmiyoruz. Kayserin adını bu şekilde lekelemenin hiçbir anlamı yok."

Kayseri'de 3'üncü kuşak pastırma ve sucuk işiyle uğraştığını belirten Abdullah Akçakoyunlu ise, 60 yaşında olup, bu işin uzmanı haline geldiğini söyledi. Akçakoyunlu, şöyle konuştu:

"Dedem de, babam da pastırmacıydı. İşi biliriz. 1 dilim pastırmanın hayvanın neresinden çıktığını biliriz. Meslekte yetiştik. 60 yaşındayım ve bu meslekte uzmanlardan biri sayılırım. Böyle bir film yapmışlar, 'Kayseri'nin sucuğu sakatattan yapılıyor. Bunlarla hiçbir alakamız yok. Bizim sucuğumuz kesinlikle yüzde 100 dana etidir. Zaten gıda yönetmeliğine göre, içine sakatat atmak mümkün değil. Bunlara alıştık. Ülkede et sıkıntısı olduğu için pastırma-sucuk satışının biraz daha azalmasını istiyorlar. Türkiye'de et sıkıntısı var. Her memleket bir ürünü ile anılır, Kayseri de pastırma, sucuk ve mantısı ile anılır. Hepsi bir safsata başka da bir şey değil."

Mehmet İpek ise 1984 yılından bu yana mesleğin içinde olduğunu, çekirdekten yetiştiğini anlattı. İpek, yıllardan bu yana Kayseri'de pastırma ve sucuğun yapıldığını anlatırken, şöyle devam etti:

"Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de pastırma-sucuk geçmektedir. Biz en kalitelisini sunuyoruz. Böyle bir film yapıp Kayserili'yi kötüleyenlere diyoruz ki; kötü söz sahibinindir. Kendilerini Allah'a havale ediyoruz.."

Aslen Yozgatlı olduğunu ve Fransa'da yaşadığını söyleyen Kemal Kara ise her yıl Kayseri'ye gelip pastırma-sucuk aldığını belirtti. Kara, şöyle devam etti;

"Bu yılda pastırma-sucuk alıp Fransa'ya götüreceğim. Özellikle memleketim Yozgat'tan, Kayseri'ye geldim. Her izne geldiğimde alırım, Kayseri pastırması bir numara" dedi. 35 yıldır kentte pastırma-sucuk işiyle uğraşan Duran Kabak da, filme tepki gösterdi. Bu işin Kayseri ile özdeşleştiğini dile getiren Kabak, "Bu arkadaşların, Kayseri ile alakalı, pastırma-sucuğu ile dalga geçmeleri çok abes. Biz hiç kimsenin alayına kalmış değiliz. Biz zaten kendi reklamımızı yapıyoruz. Bunların yaptığını da kınıyorum."

FOTOĞRAFLI

DHA-Bölge - Türkiye-Kayseri - Cafer ZENGİN

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yılmaz Erdoğan Türkiye Kayseri Kepez Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title