Haberler

Kayıpların Anısı Filmleriyle Portakal'da Yaşatılacak

Güncelleme:

Metin Erksan ve sinema yolculuğunun başında olmasına rağmen geleceğin ustaları arasında görülen Seyfi Teoman'ın anısı filmleriyle Altın Portakal'da yaşatılacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi&Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle 6 – 12 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sinemamızın bu yılki iki acı kaybı Metin Erksan ve Seyfi Teoman anısına film gösterimleri yapılacak.

Seyfi Teoman, 16 Nisan 2012 akşamı 35. doğum gününde geçirdiği trafik kazasının ardından kaldırıldığı hastanede 8 Mayıs 2012 tarihinde hayata gözlerini yummuş; Metin Erksan 4 Ağustos 2012 tarihinde 83 yaşında vefat etmişti.

Metin Erksan'ın kült filmi "Kuyu" ve Seyfi Teoman'ın yapımcıları arasında yer aldığı, ilk filmi olmasına rağmen geleceğin ustaları arasında yerini alacak Emin Alper'in yönettiği "Tepenin Ardı", 49. Altın Portakal'ın Özel Gösterimler bölümünde "Kaybettiklerimizin Anısına" başlığı altında sinemaseverlerle buluşturulacak.

"Susuz Yaz", "Sevmek Zamanı", "Acı Hayat" ve "Yılanların Öcü"yle birlikte, Erksan'ın olduğu gibi sinemamızın da başyapıtları arasında yer alan "Kuyu"nun yapımcısı bu yılın Altın Portakalı'nda yaşam boyu onur ödülüne değer görülen Necip Sarıcı. "Kuyu", Sarıcı'nın katkılarıyla Altın Portakal'da gösterilecek.

"Kuyu" ve "Tepenin Ardı"

24. Antalya Altın Portakal Film Festivali (1987) tarafından yaşam boyu onur ödülüyle ödüllendirilen Metin Erksan, "Kuyu"nun senaryosuna da imza atmıştı. Hayati Hamzaoğlu, Nil Göncü, Demir Karahan ve Aliye Rona gibi usta oyuncuların rol aldığı "Kuyu", bir gazete haberinden uyarlama. Altın Koza Film Festivali'nde en iyi film ödülüne değer görülen filmde, kırsal kesimde yaşanan karşılıksız bir aşkın trajik sonu anlatılıyor.

Seyfi Teoman'ın yapımcıları arasında yer aldığı yönetmen Emin Alper'in ilk filmi olan "Tepenin Ardı" ise, 2012 yılında çok önemli ulusal ve uluslararası ödüllerin sahibi oldu. 18. Saraybosna Film Festivali'nde jüri özel ödülüne, 31.İstanbul Film Festivali'nde en iyi film, en iyi senaryo ve FIPRESCI ödüllerine değer görülen "Tepenin Ardı", 62.Berlin Film Festivali'nden Caligari ödülü ile döndü.

"Tepenin Ardı"nda, emekli olduktan sonra babadan kalma arazisini işlemeye başlayan, küçük çapta hayvancılıkla da uğraşan birinin, komşusu yörüklerle yaşadığı sorunlar anlatılıyor. Western filmini andıran atmosferi ve mekan kullanımıyla gerilim dolu bir aile dramının işlendiği filmde, egemen erkek kültürü mercek altına alınıyor.

Metin Erksan

1929 yılında Çanakkale'de doğan Metin Erksan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünü bitirdi. 1947'den başlayarak çeşitli dergi ve gazetelerde sinema yazıları yazdı. Üniversite yıllarında sinemayla ilgilenen Erksan, 1950'de Yusuf Ziya Ortaç'ın "Binnaz" adlı filminin senaryosuyla sinemaya adımını attı. 1952'de senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazdığı Aşık Veysel'in yaşamını anlatan "Karanlık Dünya" ilk filmi oldu. "Dünya Havacıları Türkiye"de (1958), "Büyük Menderes Vadisi" (1959) adlı iki belgesel film yaptı.

Edebiyat uyarlamalarına yönelerek kırsal kesim insanlarının sorunlarını işlediği filmlerle başarı kazandı. "Susuz Yaz", 1964 Berlin Film Şenliği'nde Altın Ayı büyük ödülünü, "Yılanların Öcü" (1962), 1966 Kartaca Film Şenliği'nde birincilik ödülü kazandı. "Kuyu" filmi (1968) 1. Adana Film Şenliği'nde birinci oldu.

Erksan, Halit Refiğ ile birlikte Ulusal Sinema anlayışının temsilcisi oldu. 1970 yılından sonra ticari filmler yönetti. 1974-1975'te Sabahattin Ali'nin "Hanende Melek", Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Geçmiş Zaman Elbiseleri", Samet Ağaoğlu'nun "Bir İntihar", Sait Faik Abasıyanık'ın "Müthiş Bir Tren" ve Kenan Hulusi Koray'ın "Sazlık" adlı öykülerini televizyonda gösterilmek üzere kısa metrajlı filmler durumuna getirdi.

Seyfi Teoman

1977 Kayseri doğumlu Seyfi Teoman'ın yaşadığı bir kaza sonrası hayata veda etmesi sinema dünyasını acıya boğdu. "Tepenin Ardı" filminin yapımcılarından Seyfi Teoman, yönetmen olarak "Tatil Kitabı" ve "Bizim Büyük Çaresizliğimiz" adlı iki uzun metraj; "Apartman" adlı bir kısa metraj filme imza attı. Dünya prömiyeri Berlin Film Festivali'nde yapılan "Tatil Kitabı", İstanbul Film Festivali'nde en iyi film ödülüne değer görüldü. Teoman'ın, Barış Bıçakçı'nın aynı adlı romanından uyarladığı "Bizim Büyük Çaresizliğimiz" filmi ise, 61. Berlin Film Festivali'nde (2011) ana yarışma bölümüne seçildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Seyfi Teoman Metin Erksan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title