Haberler

Kars'ın asırlık abide yapılarını minyatüre dönüştürdü

Güncelleme:

Heykeltraş ve biblo sanatçısı Metin Doğrukartal, "Minyatür Kars" projesi kapsamında kentin tarihi abidelerinin minyatürlerini yaparak turizme kazandırmaya çalışıyor.

Heykeltraş ve biblo sanatçısı Metin Doğrukartal, "Minyatür Kars" projesi kapsamında kentin tarihi abidelerinin minyatürlerini yaparak turizme kazandırmaya çalışıyor.

Çobanlık yaptığı dönemlerde yumuşak taşlardan ürettiği biblolarla tanınan 55 yaşındaki Metin Doğrukartal, Kars'taki tarihi eserlerin minyatürlerini yapmaya başladı.

Kars Belediye bünyesinde kurulan atölyede uzun süredir çalışmalar yapan Doğrukartal, bu kez "Minyatür Kars" projesi için kolları sıvadı.

Turizme kazandırmayı hedefliyor

Bu kapsamda kentin kale, cami ve kümbet gibi asırlık yapılarının 1-2 metre boyundaki minyatürlerini taştan yapmaya başlayan Doğrukartal, bittiğinde sergilenecek çalışmasını kentin turizmine kazandırmak istiyor.

Heykeltraş Metin Doğrukartal, AA muhabirine, çobanlık yaptığı dönemde taşları işlediğini ve daha sonra belediyede işe alındığını söyledi.

Kibrit çöpünü, taşları sanata dönüştürdüğünü ifade eden Doğrukartal, "Kars tarihi bir yer ve açık bir müze gibi. İlimiz tarihi bakımından ender illerden bir tanesi. Kars'ta tarihi eserler çok olduğundan dolayı, biz de turizme katkı olması için hem de örnek teşkil etmesi amacıyla Minyatür Kars Projesi'ne başladık." dedi.

Doğrukartal, minyatür şehir örneklerinin bazı ilerde yapıldığına işaret ederek, çalışmasındaki eserleri 1-2 metre boyunda yapıp turizme kazandırmayı hedeflediğini dile getirdi.

"Orijinal olması için taştan yapıyoruz"

Vali Türker Öksüz ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin'den bu konuda büyük destek aldığını aktaran Doğrukartal, şöyle konuştu:

"Taştan yapılan eserler daha orijinal oluyor o nedenle biz de taştan yapıyoruz. Birkaç denemeyi yaptık, başarılı oldu. Şimdi Kümbet Camisini yapıyoruz, daha önce bazı eserleri Kars Valiliği ve bazı kurumlara yapmıştık. Ani Ören Yeri'nin surlarını yapmıştık. İnşallah yakın zamanda bu projeyi tamamlarız. Kars'ta çok fazla tarihi yapı var. Ömrümüz bu eserleri yapmaya yetmez, inşallah yetiştirdiğim arkadaşlarım var onlar devamını getirir. Bu projeyi yapmak turizme kazandırmak büyük bir şereftir. Ömür boyunca yaptığımız bir eseri gelip izleyebiliriz, benim için gurur verici bir olay."

Doğrukartal, eserleri turistlerin beğenisine sunarak kentin turizmine kazandıracaklarını vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Kars Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title