Haberler

Kan Davalılar Yemin Edip, Barıştı

Van'ın Başkale İlçesi Esenyamaç Köyünde Geçen Yıl Çıkan ve 5 Kişinin Yaşamını Yitirmesi ile Başlayan Kan Davası Barış ile Sonuçlandı.

Van'ın Başkale İlçesi Esenyamaç Köyünde geçen yıl çıkan ve 5 kişinin yaşamını yitirmesi ile başlayan kan davası barış ile sonuçlandı. Törende bu tür olayların olmaması için her iki tarafa yemin ettirildi. Yemin eden iki aile fertleri tokalaşıp kucaklaşarak barıştı. Esenmayaç köyüne bağlı Dereboyu ve Sualtı mezrası sakinleri arasında geçen yıl Kasım ayı içinde çıkan kavga kanlı bitmişti. Atlı ve Akkaya aileleri arasında çıkan silahlı kavga sonucunda Atlı ailesinden 2, Akkaya ailesinden ise 3 kişi hayatını kaybetmiş 8 kişide yaralanmıştı. Kan davası için başlatılan barış girişimleri Başkale'deki Ertuşi Aşiret lideri İskender Ertuş, Pinyanişi Aşiret lideri Eski Milletvekili Mustafa Zeydan ve kanaat önderlerinin araya girmesi ile sonuç verdi.

Akkaya ve Atlı aile fertleri arasında düzenlenen barış törenine Başkale Kaymakamı Bilgihan Bayar,İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tuncer Çoban, Eski Milletvekili Mustafa Zeydan, Başkale Ertuşi Aşiret lideri İskender Ertuş, Hakkari Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tahir Yaşar, Sivil Toplum Örgütleri, Kanaat Önderleri ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Sualtı mezrasında yapılan tören ile Atlı ailesi ileri geleni Selahattin Atlı ile Akkaya ailesi ileri geleni Bapir Akkaya bir araya getirilerek el sıkıştırıldı. Burada bir konuşma yapan Eski Milletvekili Mustafa Zeydan, barışın her iki aile arasında kalıcı olması için taraflara herkes huzurunda yemin ettirdi. Zeydan; "El sıkıştınız barış yaptınız. Ama bundan sonrası için her iki tarafa sesleniyorum, bir birinize karşı husumet gütmeyin. Şimdi hepinize soruyorum, bundan sonra birbirinize karşı samimi hareket edeceğinize yemin ediyor musunuz?" Şeklindeki sözlerine alandaki 3 bin kişi "Evet ediyoruz" demesi üzerine taraflar el sıkışarak kucaklaşıp barıştı.Barış sağlanması ardından konuşan Başkale Kaymakamı Bilgihan Bayar ise, bu bölgede tüm herkesin barış içinde yaşamak zorunda olduğunu belirterek, ailelerin barışmalarına çok sevindiğini söyledi. Barış töreni için hazırlanan yemek için 50 küçükbaş, 10 büyükbaş hayvan, 1 ton pirinç, 500 kilo yoğurt ve 3 bin ekmek harcandı. Davetlilere Kavurma, Pilav ve cacık ikram edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title