Haberler

Kalıpçılar Devletten Destek Bekliyor

Otomotiv ana ve yan sanayi temsilcilerini bir araya getiren ‘4. Ulusal Kalıpçılık Semineri’nde, Türkiye’nin dünya ve Avrupa’daki yeri konuşuldu.

Otomotiv ana ve yan sanayi temsilcilerini bir araya getiren '4. Ulusal Kalıpçılık Semineri'nde, Türkiye'nin dünya ve Avrupa'daki yeri konuşuldu. Teknolojik yeniliklere açık üretim modelleri geliştirilmesi için sektöre devlet desteği verilmesi istendi.

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği'nce (UKUB) bu yıl düzenlenen 4'üncüsü düzenlenen Ulusal Kalıp Semineri, otomotiv ana sanayi temsilcileri ile tedarikçilerini bir araya getirdi. TOSB Otomotiv Yan Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (TOSB) Workinn Hotel'de yapılan seminere ilgi büyük oldu. Kalıpçılık sektörünün genel durumunun ele alındığı toplantının açılış konuşmasını yapan UKUB Başkanı Şamil Özoğul, kalıpçılar vadisi projesi başta olmak üzere yaptıkları çalışmaları aktarırken, sektörün içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi.

Özoğul, "Kalıpçılar olarak bizim bilgi ve tecrübe eksiğimiz olabilir. Ama önemli küresel markalara doğrudan kalıp ihraç eden birçok kalıpçımız da vardır. Buna rağmen maalesef bu kalıpçılarımız dahi iç piyasadan yeterli kalıp siparişi alamamaktadır. UKUB Eğitim Merkezi UKEM'i kurduk. Tersine Mühendislik Birimi, Analiz-Simulasyon ve Optimizasyon Birimi, Metroloji Birimi gibi alt birimlerini kurduk ve faaliyete geçirdik. Yalova'da, Kalıp İmalatı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluş çalışmaları devam etmektedir. Yani biz kalıpçılar olarak ödevlerimizi yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

Kalıp sektörünün Türkiye'deki üretim tedarik zincirine oldukça geç eklenen halka olduğunu söyleyen Başkan Özoğul, "Türk sanayiinin ihtiyacı olan kalıpları elimizden geldiğince tedarik etmeye çalışıyoruz. Bütün eleştirileri değerlendirerek kendimize yeni görevler çıkarıyoruz" dedi.

"YERLİ KALIP SANAYİMİZ İÇİN GEREKLİDİR"

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer de konuşmasında, önce otomotiv sektörünün mevcut durumunu değerlendirdi. Tezer, daha sonra da kalıp sektörüne dair görüşlerini anlattı. Kalıp sanayiinin otomotiv sektörü için çok önemli gördüklerini belirten Tezer, kalıbın yerel işletmelerden sağlanmasının Türk sanayii için çok önem taşıdığını belirterek, "Sadece döviz açısından değil sürdürülebilirlik açısından da bu gereklidir. İthal kalıbın tedariki, tamiri ve yenilenmesi çok zor" diye konuştu. Sektörden sac kalıplarla ilgili ciddi beklentileri olduğunu da vurgulayan Tezer, "Kalıpçılıkta geleneksel teknoloji artık yetmiyor. Artık sacı ve kalıbı şekillendirmeyle ilgili teknolojimizi güncellemeliyiz. Bünyemizdeki ar-ge merkezi teknolojik yenilenme için hazır bekliyor. Hazır değillerse hep birlikte zorlayacağız" diye konuştu.

TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu da konuşmasında, kalıpçıların, üyeleri için tedarik zincirinde çok önemli yer tuttuğunu söyledi. Özellikle iyileştirme sürecinde kalıpçılığın çok önemli yer tuttuğunu vurgulayan Dudaroğlu, "Türkiye kalıpçılık konusunda marka olmak zorundadır. Eğer ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyorsak bunu yapmalıyız. UKUB'un yaptığı çalışmaların çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz. UKUB'un çalışmalarını bizlerde bir yerlere taşımamız lazım. Sektörün başarılarını ve sorunlarını, UKUB'un çalışmalarını daha ileri duyurmalıyız" dedi.

"KALIP SEKTÖRÜnü DEVLET TEŞVİK ETMELİDİR"

Dudaroğlu, kalıpçıların müşterilerimize öz güven aşıladığını ve kendilerini iyi hissetmelerini sağladığını belirterek, "Dünyada kalıp sektörünün yüzde 70'i otomotiv sektörüne çalışıyor. Bizde ise bu yüzde 30'dur. Bunu durumu el birliğiyle dünya ölçeğine taşımak zorundayız. Yenilikle, sağlam mallar ile ve de rekabetçi fiyatlarla bunu sağlamak zorundayız. Bu konuda devlet desteği çok önemlidir. Bunu alabilecek miyiz? Almalıyız. Bir de Türkiye'nin sanayi stratejisinde kalıpçılık yer almalıdır" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Organize Sanayi Bölgesi Şamil Özoğul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title