Haberler

Kafese kapatılmayı kabullenemeyen çulluk, 3 gün içerisinde telef oldu

Güncelleme:

Antalya Konyaaltı'nda kendisini bulan kişi tarafından kafese kapatılan çulluk, 3 gün sonra aşırı stres, açlık ve susuzluktan telef oldu.

Antalya'da veteriner hekim Gökçe Coşkun, Konyaaltı'nda bir çulluk bulunduğu yönünde kendisine haber verildikten sonra gittiği evde, kuşun öldüğünü gördüğünü söyledi. Kuşun üç gün önce bulunduğunu, bulan kişinin arkadaşının kendisine haber verdiğini anlatan Coşkun, "Sabah erkenden gittim ama ölmüş. Oysa sadece yorgun düşmüş, salınsa kurtulacaktı. Yaban hayvanı bulunca mutlaka hemen ilgili yerlere haber verilmeli. Aç, susuz üç gün. Özellikle kuşlarda esaret büyük stres kaynağıdır. Bu stres altında yemek ve su almayı kabul etmez. Kortikosteron hormon seviyesi tavan yapar. Bunu yenmek için hemen karanlık ve sessiz ortama alınmalı, ilgili kişilere ulaşılmalı" dedi.

Kafese kapatılmayı kabullenemeyen çulluk, 3 gün içerisinde telef oldu

"VİDEODA STRESİ GÖRÜLÜYOR"

Kuşun yer aldığı videoda arkadan müzik sesi geldiğini ve yoğun ışık kaynağı olduğunu aktaran Coşkun, "Çulluk sürekli kaçmak istiyor. Tedirginlik ve korku çok bariz. Önüne konulan suyu ve buğdayı içme, yeme şansı yok zaten. Bu halde üç gün kalması ona travmaların en büyüğünü yaşatmış. Bulan kişiler kötü niyetli değil, yardım etmek istemişler ancak bilgi eksikliğimiz çok. 'Yaban hayvanlarını evde bakarım, biz bunu evcilleştiririz' diyen kişilerle çok karşılaşıyorum. Buna yeltenmek onların ölümlerine yol açıyor. Hapis hayatını yaşamamalılar" diye konuştu.

Kafese kapatılmayı kabullenemeyen çulluk, 3 gün içerisinde telef oldu

YAŞAM ALANLARI DARALDI

Çullukların ormanlık alanlarda yaşadığını anlatan Gökçe Coşkun, "Kamuflaj ustasıdırlar. Burada çeşitli böcek, salyangoz ile beslenirler. Göç eden bir türdür. İlkbahar ve sonbaharda burada olduğu gibi göç yorgunu bireylerle karşılaşıyoruz. Daha önce saldığım bir birey. Bugüne kadar gördüğüm çullukların çoğunluğunu, apartman site içerisine sığınmış, yorgun çulluklar oluşturuyor. Ne yazık ki yoruluyorlar ve yaşam alanları daraldığı için bu tür bahçelere sığınıyorlar. Burada evcil kedi tehdidi de oluyor" ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK DÜŞMANI AVCILAR

Çullukların en büyük düşmanının avcılar olduğunu vurgulayan Coşkun, "Bu güzelim canlı yaşam için ne mücadele veriyor, ancak karşısında ondan binlercesini öldürmek için bekleyenler var. Hem de bir değil, onlarca yüzlercesini öldürüyorlar. Çulluklar gece göç eder. Bir gecede 80-300 kilometre gidebildikleri biliniyor. Tabi ki arada dinlenmeleri gerekecek. Peki nerede? Ne yazık ki şehir içlerinde onlara ayrılmış alanlar bırakmadık. Bu çulluk dinlenecek yer ararken lambaya çarpmış" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Konyaaltı Antalya Gökçe Haberler

500

Yorumlar (16)

ÇINAR:

Allah belanızı versin

4
0
yanıtYanıtla
fatih erdoğan:

burada suçlu avcı değil, bu kuşu alıkoyup ölmesine neden olandır.

3
0
yanıtYanıtla
fatih erdoğan:

çulluğun yaşam alanı oldukca fazladır ve neslide oldukca fazladır, culluk buğday yemez. bu kuş göçmen birtür olup aynı zamanda av kuşudur . soğuk havalarda ülkemize gelir. resimdeki hayvan tutsakdır bırakılsa ölmez hayatta olurdu.

2
0
yanıtYanıtla
MUSTAFA:

KUŞLARIN KAFESLER İÇERİSİNDE BESLENMESİNE KARŞI OLDUĞUM GİBİ DİĞER CANLILARINDA EVCİLLEŞTİRİLMESİNE KARŞIYIM. NASIL Kİ İNSANIN FITRATINDA UÇMAK YOK KUŞUN DA KAFES İÇİNDE HAPİS HAYATINA MAHKUM EDİLMESİ SAÇMA. AYNI ŞEKİLDE KEDİ, KÖPEK GİBİ HAYVANLARINDA BOYNUNDA İPLE''''BEN NE DERSEM O '''' DİYEREK ORDAN ORAYA ÇEKİLMESİ YANLIŞTIR. TÜM CANLILAR FITRATINA GÖRE YAŞAMALI. KİMSE KİMSEYİ ZORLA FARKLI BİR HAYATA ALIŞTIRAMAZ. ÖZGÜR BIRAKIN ŞU CANLILARI. HERKES HERŞEY FITRATINA GÖRE YAŞASIN. . .

1
0
yanıtYanıtla
mardinli:

insanoğlu kadar zalim bir varlık var mıdır?

1
0
yanıtYanıtla
lanetli iş avcılık:

Bu kuşları gece avında da vuruyorlar çünkü gündüz vurma şansı zayıf ulan gündüz neyse de gece vurmak ne oluyor? vuranlardan birini tanıyorum söyledik gece vurma bari kaç senedir günah bak dedik dinlemiyor işleride bozuldu rast gitmiyor aptalın daha beter olsun inşallah sürünsün

1
0
yanıtYanıtla
ERCAN BAŞ:

Üilemizde acil olarak tarım ve orman bakanlığının kara ve deniz yaban hayvanlarının belirli bir en azından birkaç yıl yasaklanması lazım. Artık yanlış avlanma ve denetisiz tarım ilaçları yüzünden etrafımızda serçe görmeye hasret kaldık.

0
0
yanıtYanıtla
Kuru:

Bu hayvan işi çok karmaşık, insan çoğaldıkça bütün hayvanlar azalıyor bu bir gerçek. İnsan neslinin devamı ve sürdürebilirliği açısından kimse insan neslinin çoğalmasına dur demek istemez. İnsanlara çocuk yapma yasağı getirsen kıyamet kopar. Yalnız insan çoğaldıkça bütün türler azalıyor. Çünkü biz doğayla uyumlu yaşamayan tek türüz. Doğayı kabullenmiyoruz ve uyum sağlamıyoruz, değiştirmeye çalışıyoruz kendimize uygun şekilde maalesef bu şekil ise milyonlarca türün yok olmasına sebep oluyor.

0
0
yanıtYanıtla
D:

Her şeyi yok etme hapsetme gibi bir ünümüz var. belki de yaşananlar onların bedduası

0
0
yanıtYanıtla
AVCI:

YAV HEEE HEEE AVCILIKMIŞ. ÖNCE TARIM İLAÇLARINI KONTROL EDİN İLERİ ZEKALILAR

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title